De complete keuzegids voor magazijnrekken

5  min. leestijd 25 maart 2019

    Magazijnrekken vind je in een veelvoud aan uitvoeringen en maten. Hoe kies je nu met zekerheid het juiste type? Om je hierbij te helpen, zetten de logistieke experts van RAJA alle aandachtspunten op een rij. Doorloop deze gids en kies een magazijnrek dat prima past bij jouw behoeften. Van de kleinste bakjes tot de grootste palletten, ze krijgen allemaal een perfecte opslagplaats. Hieronder nog even een blik op de voornaamste onderdelen van doorsnee stellingen:

    De belangrijkste onderdelen van een stelling of magazijnrekken
    De belangrijkste onderdelen van een stelling of rek

    Stap 1: Hoeveel draaglast moet je magazijnrek aankunnen?

    Bij het kiezen van een rek moet je eerst kijken naar het gewicht van je lading. Die bepaalt hoe robuust je magazijnrek moet zijn. Daaraan gekoppeld moet je bepalen waar je het magazijnrek wil plaatsen. Moet dat in een kantoor zijn, in een winkelgang of in een groot magazijn? We maken het onderscheid tussen drie soorten rekken:

    • Opbergrekken (tot ± 200 kg draaglast): dit is het meest eenvoudige soort rek, opgebouwd uit staanders en (buis-)legborden. De ruimte tussen de legborden is op de ideale hoogte voor ordners en archiefmappen.
    • Legbordstellingen (tot ± 500 kg draaglast): een legbordstelling gaat uit van hetzelfde principe als een opbergrek maar is vaak nog voorzien van accessoires die zorgen voor meer stabiliteit of draagkracht. Denk maar aan een aanspanbare kruiskabel die aan de achter- of zijkant worden gemonteerd, of legborden die in één geheel zijn gelast. Een aantal varianten is bovendien gegalvaniseerd waardoor ze geschikt zijn voor buitengebruik.
    • Magazijnstellingen en palletstellingen (tot ± 3000 kg draaglast): de staanders van deze rekken zijn verstevigd met horizontale of diagonale balken. Dat maakt het geheel nóg veel sterker. Je lading rust op draagbalken (één achteraan en één vooraan), waarop eventueel nog een legbord wordt geplaatst (voor kleinere goederen). Deze stellingen worden meestal in de vloer verankerd voor een veilig gebruik.
    Opbergrekken
    voor kantoor, archief of voorraadruimte.
    Legbordstellingen
    voor werkplaats, winkel, (klein) magazijn, enz.
    Magazijnstellingen
    en palletstellingen voor werkplaats of groot magazijn.
    Draaglast tot ± 200 kg
    per legbord
    Draaglast tot ± 500 kg
    per legbord
    Draaglast tot ± 3000 kg
    per legbord
    Voor de opslag van
    dozen, archiefmappen,
    ordners, enz.
    Voor de opslag van
    kleine goederen of
    opbergdozen.
    Voor de opslag van zware of volumineuze goederen of palletten.
    Archiefrekken van Rajapack Legbordstellingen van Rajapack Palletstellingen van Rajapack
    Voordat je naar de volgende stap gaat...
    • Voeg kruiskabels of draadstangen toe (indien mogelijk) wanneer je de stelling meer stabiliteit wilt geven.
    • Wanneer je stelling minstens 200 kg per niveau moet dragen, voorzie dan een ondergrond in beton.
    • Plaats je zwaarste goederen altijd onderaan.

    Download hier de keuzegids voor stellingen en rekken

    Stap 2: Hoe kies je het juiste legbord?

    Een magazijnrek zou zonder legborden maar een lege doos zijn, niet? In de tweede plaats gaan we daarom de verschillende types legborden met elkaar vergelijken. Om hierin een juiste keuze te maken moet je goed weten welk soort lading je in je magazijnrekken wilt plaatsen: bakken, dozen, bulkgoederen, lange producten, palletten…? Denk er bovendien aan dat niet elk legbord geschikt is voor elk magazijnrek. Controleer daarom in de technische fiche welk legbord compatibel is met je gewenste magazijnrek.

    Voor we aan deze vergelijking beginnen, maken we nog een belangrijke opdeling. Aan de ene kant bestaan er legborden die je moet vastschroeven of vastklikken in het frame van je magazijnrek. Aan de andere kant bestaan er legborden die je los bovenop een vast buislegbord plaatst.

    Legborden voor magazijnstellingen en magazijnrekken

    Voordat je naar de volgende stap gaat...

    Kies de juiste bekleding van je magazijnrek:

    • Epoxy: een geverfde coating. Ideaal voor binnengebruik of in een kantoor.
    • Gegalvaniseerd: een bekleding die bestand is tegen corrosie, schokken en krassen. Ideaal voor een vochtige of vettige werkomgeving, in magazijnen of bij buitengebruik.

    Stap 3: Hoe stel je een magazijnrek samen?

    We zijn bijna aangekomen bij je ideale magazijnrek. Er rest je nog een keuze te maken uit twee soorten:

    Magazijnrekken uit één geheel: dit is een kant-en-klaaroplossing die bestaat uit een basiselement dat in de breedte eenvoudig kan worden aangevuld met een of meerdere aanbouwstukken.

    Magazijnrekken uit één geheel.

    Magazijnrekken om zelf samen te stellen: dit soort rek moet je volledig zelf opbouwen met verschillende accessoires om tot een op maat gemaakt rek te komen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een gereedschapswand te integreren, scharnierende deuren of extra legborden. Aan jou de keuze! Dit soort rekken kan je gewoon langs elkaar plaatsen en blijven uitbreiden.

    Magazijnrekken om zelf samen te stellen.

    Stap 4: Hoe bescherm en identificeer je een rek?

    De doorgangen tussen rekken kunnen soms erg smal zijn waardoor een botsing met een heftruck of transpallet niet is uit te sluiten. Om je magazijnrek – en vooral de goederen die erop staan – optimaal te vrijwaren, raden we aan om stalen beschermingsbarrières te installeren. Eenmaal verankerd in de grond kan zo’n barrière tegen een behoorlijk stootje. Door hun felgele kleur vallen ze bovendien snel op. Een beschermingsbarrière plaats je best op de uiteinden van je magazijnrek. Zo blijft het nog altijd mogelijk om je rekken vlot te laden en te lossen.

    Tot slot nog een woordje uitleg over de de identificatie van je rek. Om te weten welke goederen er opgeslagen liggen, gebruik je best een magazijnetiket. Je hebt magnetische varianten van een etikethouder die je op een stalen ondergrond kunt kleven, maar ook varianten met een zelfklevende laag. Die zijn geschikt om te kleven op eender welk materiaal.

    Toebehoren voor stellingen en magazijnrekken van Rajapack

    Download hier de keuzegids voor stellingen en rekken

     

    Over de auteur

    Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
    Commentaar (2)
    1. goede dag ik zoek een rek van 3000 breed max 3200 hoog 600 diep
      voor in de garage voor gereedschap in te plaatsen 7 leggers
      hebben jullie iets van deze maat
      alvast bedankt
      peter pollaris

    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen