Welke veiligheidsbril heb ik nodig?

5  min. leestijd 02 september 2020

    Een veiligheidsbril kan je ogen beschermen tegen uv-stralen, rondvliegende deeltjes en zelfs chemische stoffen. Veiligheidsbrillen vind je in verschillende vormen, met uiteenlopende soorten brilveren en lenzen. Keuzestress? Nergens voor nodig! We verzamelden voor jou de 7 meest gestelde vragen over veiligheidsbrillen. Zo maak je aan het einde van de rit zeker de juiste keuze.

    1. Waarom moet ik een veiligheidsbril dragen?

    Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen drie soorten risico’s:

    • Mechanische risico’s: stof, stoten, steken of vreemde objecten zoals splinters.
    • Chemische risico’s: vaste of gasvormige stoffen, spatten, druppels en nevel.
    • Stralingsrisico’s: uv-stralen, laslicht, laserstralen, infraroodstraling en warmtestraling.

    2. Welk soort veiligheidsbril heb ik nodig?

    Afhankelijk van het werk dat je doet, heb je de keuze uit drie soorten brillen: de standaard spatbril, de overzetbril en de ruimzichtbril. Zo’n ruimzichtbril wordt ook wel ‘goggle’ genoemd en geeft je de hoogste bescherming.

    Standaard spatbrilStandaard spatbril Overzetbril
    Overzetbril van RAJA
    Ruimzichtbril / GogglesRuimzichtbril of goggles van RAJA
    Lichte werkzaamheden Lichte werkzaamheden Gemiddelde of zware werkzaamheden
    Beschermt tegen mechanische of stralingsrisico’s (niet schadelijk voor de huid) Beschermt tegen mechanische of stralingsrisico’s (niet schadelijk voor de huid) Beschermt tegen chemicaliën, zure gassen, oplosmiddelen en andere gevaarlijke stoffen
    Sluit niet aan op het gezicht. Dek je ogen nóg beter af met een bril met zijbescherming Wordt over een correctiebril gedragen Sluit volledig aan op het gezicht. Met elastische band om het hoofd

    3. Van welk materiaal is een veiligheidsbril gemaakt?

    Het belangrijkste onderdeel van je bril is zonder twijfel de lens. Zo’n lens wordt meestal gemaakt van polycarbonaat (40x sterker dan glas), acetaat of glas. Elk van deze materialen heeft zo z’n eigen voor- en nadelen.

    Polycarbonaat Acetaat Glas
    Gewicht Licht Licht Zwaar
    Krasbestendig Slecht Gemiddeld Goed
    Chemisch bestendig Gemiddeld Goed Zeer goed
    Impactbestendig Zeer goed Goed Gemiddeld
    Hittebestendig Goed Gemiddeld Zeer goed

    4. Aan welke voorschriften moet een veiligheidsbril voldoen?

    De Euronorm EN 166 legt alle basiseisen vast waaraan veiligheidsbrillen volgens de wet moeten voldoen. Volgens die norm moet zo’n bril bijvoorbeeld optisch neutraal zijn: hij mag geen vermoeidheid of hoofdpijn veroorzaken. Belangrijker nog is dat de bril een goede weerstand moet bieden tegen algemene gevaren, mechanische risico’s en schokken of botsingen. Aanvullend bestaan er trouwens nog een aantal extra veiligheidsnormen, waaronder deze:

    • EN 169: filters voor lassen en bijbehorende technieken.
    • EN 170: uv-filters.
    • EN 171: infraroodfilters.
    • EN 172: zonlichtfilters voor industrieel gebruik.

    Zowel de lens als de brilveer zijn voorzien van een kenteken. Die cijfers en getallen geven je heel veel informatie over het precieze gebruik van de bril. Een gedetailleerd overzicht vind je hieronder. In het blauw hebben we de brilveer aangeduid, in het rood de lenzen.

    Veiligheidsbril: regels voor brilveren

    Veiligheidsbril: regels voor glazen

    5. Welke coating moet mijn lens hebben?

    De lenzen van je bril zijn doorgaans bedekt met een speciale laag, een coating.  Afhankelijk van het werk dat je doet, kan dat nuttig zijn – of zelfs onontbeerlijk.

    • Anti-condens: deze lenzen zullen niet beslaan, ongeacht de werk- of weersomstandigheden. Handig én veilig. Bekijk hier onze Pacaya of V-Maxx bril met anti-condenslaag.
    • Anti-kras: deze lenzen zijn beter bestand tegen krassen. Ideaal voor wie zijn bril vaak laat rondslingeren op ‘gevoelige plekken’ (bv. in een gereedschapskist).
    • Anti-UV: te veel uv-licht kan een verhoogd risico met zich meebrengen op netvliesaandoeningen. Kies daarom voor een lens met een goede uv-filter. Alle brillen van RAJA voldoen alvast aan die eis.

    Coatings voor een veiligheidsbril

    6. Welke kleur moet mijn lens hebben?

    Veiligheidsbrillen kan je kopen met verschillende lenskleuren. Wie dacht dat dit enkel is voor een fancy look heeft het mis… Ook hier hangt alles namelijk weer af van het werk dat je doet.

    • Heldere glazen: zijn geschikt voor algemene werkzaamheden en geven een natuurlijk kleurbeeld.
    • Gele of oranje glazen: bieden je een verhoogd contrast en beschermen nog beter tegen uv-licht en blauw licht.
    • Rookkleurige glazen: bieden betere bescherming tegen zonlicht en felle schittering. Dit levert je minder irritatie op en minder vermoeide ogen. Ideaal voor wie bijvoorbeeld buiten werkt in direct zonlicht.

    7. Welke veiligheidsbril moet je dragen bij corona?

    Net zoals de meeste virussen gedijt ook het COVID-19 virus het best in een vochtige en warme omgeving. Onze ogen zijn zo’n risicovolle zone. Het dragen van een veiligheidsbril is in een aantal situaties daarom sterk aan te raden. Denk eraan om je handen altijd eerst goed te wassen voordat je een bril opzet.

    • Bij sociaal contact van minder dan 1,5 meter: voor kappers, schoonheidsspecialisten, kassamedewerkers, enz. Bij deze beroepen kan de regel van 1,5 meter afstand houden vaak niet worden nageleefd. Een gelaatsscherm (of face shield) is dan een welkome oplossing. Het omsluit je volledige gezicht zonder je blik te belemmeren.
    • Bij direct lichamelijk contact: voor o.a. verpleegkundigen. Draag een bril die de ogen volledig afdekt. Best opteer je voor een ruimzichtbril of goggle.

    Welke veiligheidsbril draag je best tegen corona?

    Klaar om je keuze te maken? Maak hier kennis met RAJA’s meeste verkochte spatbrillen:

    Delta Plus PacayaPacaya veiligheidsbril Honeywell A800
    Honeywell A800 veiligheidsbril van RAJA
    Honeywell Op-tema
    Honeywell Optema spatbril van RAJA
    Met schuimrubberen beschermers om schokken beter op te vangen. De voordeligste.
    Met extra lange bescherming langs de zijkanten.
    Met lens uit 1 geheel voor een breder zicht.
    Met brilsnoer om ‘m nooit te verliezen.
    Anti-kras / Anti-uv
    Anti-condens
    Anti-kras / Anti-uv Anti-kras / Anti-uv

    Over de auteur

    Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen