Share
Omsnoeringsbanden: hoe kies en gebruik je het juiste type?

Omsnoeringsbanden: dat zijn die sterke ‘linten’ die je nogal eens ziet rond dozen of paletten. Ze houden goederen strak in het pak en zijn bijgevolg een onmisbare schakel bij de ladingzekering. En voor wie er aan mocht twijfelen: je hebt keuze te over op vlak van soorten en uitvoeringen. Hoe weet je nu welk type het best past bij jouw lading? Het antwoord op die vraag vind je in de onderstaande keuzegids. We geven je bovendien tips over accessoires, machines en technieken om dat omsnoeren vlot te laten verlopen.

1. Welke omsnoeringsbanden bestaan er?

Op basis van de grondstof kunnen we 4 soorten omsnoeringsband onderscheiden: polypropyleen (PP), textiel, polyester en staal. Elke soort heeft zo zijn eigen voordelen natuurlijk. Zo is polypropyleenband de goedkoopste (en populairste) variant in de verpakkingswereld. Het is gemaakt van een soort plastic met reliëfstructuur voor meer grip. De sterkste soort is dan weer staalband: ideaal voor in de bouwsector bijvoorbeeld. In de onderstaande tabel kan je alle soorten omsnoeringsband met elkaar vergelijken:

MateriaalMateriaalToepassingen
Toepassing
Eigenschappen
Eigenschap
PolypropyleenPolypropyleen.
• Voor lichte goederen.
• Voor kort gebruik (enkel binnen).
Voor manueel of machinaal omsnoeren.1
.
• Treksterkte tot 245 kg.
Met reliëfoppervlak.2
• Meest elastisch.
Textiel Textielband.
• Voor zware of fragiele goederen.
Voor lang gebruik (binnen en buiten).
• Voor manueel omsnoeren.
.
• Treksterkte tot 820 kg.
Met zacht oppervlak.
• Weerstaat scherpe randen.
Polyester
Polyester
.
• Voor zware goederen.
• Voor lang gebruik (binnen en buiten).
• Voor manueel of machinaal omsnoeren.1
.
• Treksterkte tot 543 kg.
Met reliëfoppervlak.2
Weerstaat scherpe randen.
Staal
Staalband
.
• Voor zeer zware goederen.
Voor lang gebruik (binnen of buiten).3
• Voor manueel omsnoeren.
.
• Treksterkte tot 775 kg.
Weerstaat scherpe randen.
• Minst elastisch.

1 Afhankelijk van de kwaliteit van de omsnoeringsband.
2 Reliëfoppervlak: zorgt voor meer grip op de ondergrond en garandeert een sterkere sluiting bij het lassen. Het reliëf maakt de omsnoeringsband ook flexibeler en beter bestand tegen scheuren.
3 Voor binnen gebruikt men doorgaans geblauwde staalband. Voor buiten kiest men eerder voor gelakte staalband (= beter bestand tegen o.a. corrosie).

Wat je nog zeker moet weten over PP-band:
 • Waarom gebruik je PP-band best enkel op korte termijn? PP-band is veel elastischer dan andere soorten. Na het uitrekken zal de band zich willen herstellen tot zijn oorspronkelijke lengte. PP-band heeft echter de neiging om na een tijdje te ‘ontspannen’ (dus uitgerekt te blijven). Hij verliest dan deels zijn elasticiteit (± 35% na 2 weken). Dat maakt hem op lange termijn minder effectief.
 • Waarom gebruik je PP-band best enkel binnen? PP-band is minder goed bestand tegen uv-licht. Dat licht is nadelig voor de kwaliteit en de kleur. Vooral witte banden hebben hier last van.

2. Wat zijn de toepassingen van omsnoeringsbanden?

Laten we eerst kijken naar de definitie van een omsnoeringsband. Omsnoeringsbanden worden gebruikt om goederen te sluiten, vast te zetten of te groeperen. Bedoeling is dat je lading niet meer kan bewegen tijdens het transport. De omsnoering vergemakkelijkt het transport en maakt het veiliger om o.a. paletten te verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal kan je een omsnoeringsband gebruiken voor de volgende toepassingen:

 • Polypropyleenband: bundelen van kranten of tijdschriften, extra bescherming tegen diefstal bij lichte verpakkingen, sluiten van kartonnen dozen, enz.
 • Polyesterband: palletiseren van middelzware tot zware lasten, het groeperen van buizen, enz.
 • Textielband: omsnoeren van goederen met een fragiel oppervlak (zoals hout) en voorwerpen met uitstekende of puntige hoeken (zoals planken en tegels), enz.
 • Staalband: omsnoeren van zeer zware, scherpe en ronde ladingen zoals bouwmaterialen.

Toepassingen van omsnoeringsbanden

3. Manueel omsnoeren: hoe doe je dat?

Omsnoeringsbanden op zich zijn niet voldoende om aan de slag te gaan. Hoe span je je band aan en waarmee maak je de uiteinden vast? Daarvoor komt er nog wat extra gereedschap om de hoek kijken… We tonen je eerst hoe je het best manueel kan omsnoeren. Het is zonder twijfel de voordeligste oplossing. Daarbij moet je een van deze basistools gebruiken: gespen of zegels. Goed om te weten: een gesp is enkel geschikt voor een band van PP (polypropyleen) of textiel. Een zegel kan je gebruiken bij een band van zowel PP, polyester als staal.

Gesp + Bandspanner
Gespen voor PP omsnoeringsbanden
.
Maak 2 lussen in de band en bevestig deze in de gesp. Trek het hierna met de hand aan of met een bandspanner. Eenvoudig en effectief!
Geschikt voor PP- of textielband. Bekijk hier onze instructievideo.
Zegel + Span-zegeltang
Klemmen en bandspanner voor omsnoeringsbanden
.
Stap 1: plaats een zegel en je omsnoeringsband in de tang.
Stap 2: trek de omsnoeringsband strak aan met de spanfunctie.
Stap 3: het zegel wordt daarna vastgeklemd en de band afgesneden. Klaar!
Geschikt voor PP-, polyester- of staalband. Bekijk hier onze instructievideo

4. Machinaal omsnoeren: hoe doe je dat?

Voor het omsnoeren van grotere hoeveelheden hou je best halt bij een omsnoeringsapparaat of -machine. Bij zo’n toestel worden de uiteinden van je omsnoeringsband aan elkaar gelast. Dat levert je zonder twijfel de sterkste sluiting op.

Goed om te weten: wanneer je machinaal omsnoert gebruik je best een plastic band (van PP of polyester) met een reliëfstructuur. De zijde die het diepste reliëf heeft, leg je in de machine altijd naar boven. Zo kan de omsnoeringsband beter smelten en hechten. Wat je daarnaast ook niet uit het oog mag verliezen is… oogbescherming. Draag bij het aanbrengen en doorknippen van een omsnoeringsband altijd een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen. Safety first!

Omsnoeringsapparaat
Omsnoeringsapparaat voor omsnoeringsbanden
Deze apparaten hebben de hoogste werkcapaciteit (tot 150 omsnoeringen per uur) en kan je verticaal én horizontaal gebruiken.
Goed om te weten: omsnoeringsapparaten werken ook ‘in de lucht’. Het apparaat moet dus niet perse rusten op een vlakke ondergrond.
Omsnoeringsmachine
Omsnoeringsmachine voor omsnoeringsbanden
 .
Ideaal voor het omsnoeren van losse pakketten en dozen. Het enige wat je moet doen is de omsnoeringsband rond het pakket hangen. De verzegeling en het afsnijden van de band gebeuren automatisch.

5. Welke accessoires komen nog van pas bij het omsnoeren?

 • Hoekprofielen (1): bij het omsnoeren van paletten ontstaat er een grote spanning van de omsnoeringsband op je goederen. Om te voorkomen dat de band in je goederen snijdt, gebruik je best een hoekprofiel. Het beschermt én geeft meer stabiliteit aan je palletlading. Bovendien houden ze je omsnoeringsbanden beter op hun plaats.
 • Hoekbeschermers (2): een hoekbeschermer plaats je enkel op die hoekpunten waar de omsnoeringsband in je goederen kan snijden. Ideaal voor kleinere pakketjes.
 • Staalbandschaar (3): dit soort schaar houdt de omsnoeringsband goed vast tijdens het knippen waardoor er geen risico is op ‘losschieters’ en verwondingen.

Accessoires voor omsnoeringsbanden

 

 • Mobiele haspel (4): dankzij een haspel kan je een rol omsnoeringsband veel makkelijker verplaatsen én afrollen. Bovendien is er vaak een bakje voorzien voor extra gereedschap.
 • Palletnaald (5): schuif de palletnaald onder je pallet en breng de omsnoeringsband veel makkelijker aan. Bukken is niet meer nodig en daar zal je rug blij om zijn.

Toebehoren voor omsnoeringsbanden

Share this post

Christophe J.

Categorieën: Producten
5268 views

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voer een reactie

Remplissez ce champ