Hou je producten koel met… papier!?

4  min. leestijd

    Voeding, geneesmiddelen, cosmetica, ja zelfs de meest gevoelige apparatuur… We kopen en verkopen het allemaal online. Om de kwaliteit van al deze producten te garanderen, worden ze vaak gekoeld verzonden. Een niet te onderschatten uitdaging voor transporteurs. Maar heb je al eens overwogen om papier te gebruiken als koeloplossing? We bekijken hier hoe je met recycleerbaar papier en karton je hoofd en doos koel kan houden.

    1. Actieve of passieve koeling?

    Verzend je grote hoeveelheden van één en hetzelfde product, dan is een koelwagen waarschijnlijk de beste oplossing. We noemen dit ook wel een actieve koeling: de lage temperatuur is hierbij constant en wordt geproduceerd buiten de verpakking.

    Moet je uiteenlopende producten verzenden, dan wordt het verhaal iets anders. Een voorbeeld: terwijl groenten zoals wortelen en prei zich prima thuis voelen bij +1 tot +2 °C, vinden tomaten een temperatuur van +12 tot +16 °C net comfortabel.

    In deze laatste gevallen is een passieve koeling aan te raden. Het is dan de verpakking zelf die je producten zal koelhouden. Voordeel hiervan is dat je de temperatuur voor elke verpakking afzonderlijk kan bepalen. Dat geeft je meer flexibiliteit én is een stuk voordeliger. Papier is een van de materialen die zich hier prima toe leent.

    Voorbeelden van papier als koeloplossing

    2. Wat zijn de voordelen van papier?

    Misschien wil je eerst wel weten waarom papier nu zo goed isoleert? Papierpulp heeft van nature eigenlijk al een isolerende werking. In de bouwsector gebruikt men papiervlokken bijvoorbeeld als isolatiemateriaal. Het échte geheim schuilt in de vorm. Papier kan je vouwen tot een soort van gelaagde en gegolfde kussens (we noemen ze hier ‘bufferkussens’). Je ziet dit goed op de afbeelding hieronder. De lucht die tussen deze vouwen zit, vormt dan een temperatuurbuffer.

    Onze partner Ranpak heeft een machine ontwikkeld – de WrapPak® Protector – die het perfecte soort bufferkussens maakt. De gegolfde structuur van de kussens is uniek en versterkt het isolerende effect. Wat dacht je van al deze voordelen:

    • Kostenbesparend: papier is een van de goedkoopste verpakkingsmaterialen op de markt.
    • Duurzaam: papier is een hernieuwbare grondstof en perfect te recycleren.
    • Plaatsbesparend: ongevouwen neemt het papier amper plaats in beslag. De WrapPak® Protector-machine is bovendien compact waardoor het past in elke werkruimte.
    • Flexibel: papier kan je makkelijk in de gewenste vorm vouwen zonder te breken of aan kracht in te boeten.
    • Beschermend: in de vorm van bufferkussens is papier niet enkel isolerend, het beschermt eveneens tegen schokken en vult lege ruimtes op in een doos.
    • Productie op aanvraag: de papieren bufferkussens worden pas geproduceerd wanneer je ze nodig hebt, je hoeft dus geen onnodige voorraden aan te leggen.

    De Wrappak Protector van Ranpak

    3. Hoe gebruik je papier als koeloplossing?

    Voor wie zelf aan de slag wil gaan, hebben we het volgende stappenplan uitgewerkt. Het enige wat je nodig hebt om van start te gaan, is een kartonnen doos en bufferpapier.

    • [1] Neem een doos van twee- of drievoudig gegolfd karton. Deze dozen hebben een dikkere kartonwand waardoor ze temperatuurschommelingen van buitenaf beter tegenhouden.
    • [2] Bedek alle binnenwanden met bufferpapier. Hoe meer lagen je gebruikt, hoe groter het isolerend effect.
      • 1 laag = voor vervoer op kamertemperatuur.
      • 2 lagen = voor gekoelde producten (24-36 uur actief).
      • 3 lagen = voor ingevroren producten en diepvriesverpakkingen (tot 48 uur actief).
    • [3] Plaats je product in de doos.
    • [4] Voeg een of meerdere koelelementen toe (optioneel). Denk eraan om boven op je product nog één of meerdere lagen bufferkussens aan te brengen.
    • [5] Sluit je doos met tape die bestand is tegen lage temperaturen. Je kan daarvoor bijvoorbeeld kiezen voor een gegomde kleefband. Extra handig is dat je deze tape samen met de kartonnen doos mag sorteren.

    Hoe gebruik je bufferpapier als koeloplossing?

    4. Papier versus andere materialen: doe de test

    De onderstaande test van Ranpak laat zien hoe doeltreffend papier is als koeloplossing. Voor deze test werd een chocoladereep in drie afzonderlijke dozen verpakt. Elke doos had een afmeting van 30 x 25 x 18 cm en was voorzien van twee extra koelelementen. Het verpakken gebeurde bij een temperatuur van +5 °C. Drie keer dezelfde omstandigheden, maar met één verschil: het opvulmateriaal binnenin de doos. Men koos voor piepschuim (geel), noppenfolie (rood) en papier (blauw) van de WrapPak® Protector-machine.

    Papier versus schuim en plastic als koeloplossing

    In eerste instantie lopen de temperatuurcurves vrij parallel. Na 18 uur zien we dat de noppenfolie echter zijn doeltreffendheid begint te verliezen. 24 uur na het verpakken is de temperatuur al gestegen tot +16 °C. Zowel piepschuim als papier kunnen een beter resultaat neerzetten: na 24 uur is de temperatuur gestegen tot slechts +8 °C.  Deze test vond plaats bij een ingestelde buitentemperatuur tussen +26 en +32 ⁰C.

    Conclusie? Papier en karton zijn – bij het juiste gebruik – een prima koeloplossing om je producten fris te houden. Na gebruik kunnen de doos en opvulling bovendien samen worden gesorteerd en gerecycleerd. Lekker eenvoudig en duurzaam!

    Over de auteur

    Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen