Hoe onderhoud je acrylaat / plexiglas®?

6  min. leestijd 16 november 2020

    Covid-19 bracht heel wat verandering naar bedrijven en winkels. Een van die opmerkelijke nieuwkomers zijn de transparante preventieschermen. Je vindt ze aan toonbanken, recepties, bureaus, en ga zo maar door. Zo’n preventiescherm is doorgaans gemaakt van acrylaat (ook plexiglas® genoemd). Ze aanschaffen en installeren is slechts het halve werk. Ze onderhouden vormt de andere kant van het verhaal. Daarom verzamelden we hier enkele tips om je acrylaatscherm makkelijker schoon te houden. En voor de liefhebbers vind je op het einde nog een resem wist-je-datjes; want acrylaat is écht wel een gevalletje apart!

    Handleiding voor het schoonmaken van acrylaat

    Wat heb je nodig?

    Hoe poets je acrylaat?

    • Stap 1: blaas eerst zwaardere vervuiling weg met een haardroger. Zo voorkom je de ergste krassen. Denk eraan om de haardroger op een koude stand te zetten. Hete lucht kan het acrylaat beschadigen.

    • Stap 2: verwijder nu fijnere deeltjes vuil met plexireiniger. Dit product is speciaal ontworpen voor het schoonmaken van acrylaatoppervlakken en vormt de veiligste oplossing. Het is 100% natuurlijk en voorkomt dofheid en vergeling. Daarnaast maakt het je oppervlak antistatisch wat een belangrijk aandachtspunt is bij een acrylaatscherm.

    • Stap 3: veeg het acrylaat daarna af met een natte microvezeldoek. Microvezel houdt vuil en stof het best vast waardoor er minder risico is op krassen. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent en niét schrobt. Spoel de doek daarbij regelmatig uit.

    • Stap 4: laat het oppervlak niet vanzelf drogen. Er kunnen dan watervlekken achterblijven waardoor je het schoonmaakproces weer moet herhalen. Om dit te verhelpen kan je bijvoorbeeld een raamwisser of zeemlap gebruiken.

    Plexiglas reinigen

    Hoe voorkom je statische lading?

    Het is belangrijk om te weten dat plexiglas® gevoelig is voor statische lading. Wat betekent dat precies? Wanneer je de plaat schoonmaakt met een microvezeldoek zal er statische elektriciteit ontstaan waardoor stofdeeltjes aangetrokken worden tot het plexiglas®. Bij het wrijven, kunnen er daardoor krassen ontstaan. Om dat te vermijden gebruik je best een plexireiniger die het oppervlak antistatisch maakt. De stofdeeltjes blijven dan mooi in de microvezeldoek hangen en zullen je plexiglas® niet beschadigen.

    Hoe krijg je acrylaat weer helder?

    De eenvoudigste manier is om het oppervlak te polijsten. Hiervoor zijn speciale polijstpasta’s op de markt die voor alle soorten acrylaat zijn te gebruiken. Ga altijd precies volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te werk.

    Hoe maak je grote oppervlakken van acrylaat schoon?

    Heb je grote acrylaatplaten buiten staan, dan is een hogedrukreiniger een goede oplossing. Het werkt bijzonder goed bij een zware vervuiling. De druk van de stoomstraal kan je zelf instellen tussen 50 en 100 bar. De temperatuur van het water mag daarbij niet hoger zijn dan +70 °C. Veeg het acrylaat daarna niet droog (want dan creëer je statische lading) maar laat het vanzelf drogen of gebruik een raamwisser.

    Acrylaat met hogedrukreiniger

    Welke poetstemperatuur is geschikt voor acrylaat?

    Geëxtrudeerd plexiglas® (XT) kan tot +70 °C verdragen terwijl gegoten plexiglas® (GS) tot +80 °C kan verdragen. Wanneer je een hogedrukreiniger gebruikt (met een stoomstraal), is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Als je niet zeker weet of je een XT- of een GS-plaat voor je hebt, hou je de temperatuur best onder +70 °C.

    Welk schoonmaakmiddel is geschikt?

    Acrylaat is een gevoelig materiaal als het om de schoonmaak gaat. De volgende stoffen kan je alvast met een gerust gemoed gebruiken:

    • Lichte tot middelzware alkaliën (base),
    • Middelen die weerstand bieden tegen zuren,
    • Vetten en oliën.

    De volgende stoffen zijn niét compatibel. Ze kunnen je acrylaat zelfs ernstig beschadigen en onherstelbare dofheid veroorzaken.

    • Organische stoffen,
    • Aceton,
    • Benzeen,
    • Ethanol,
    • Alcohol,
    • Benzine,
    • Verdunningen van kunstharsproducten.

    Wat is acrylaat of plexiglas® precies?

    Acrylaat is een verkorting van polymethylmethacrylaat (PMMA). Deze chemische samenstelling is een brouwsel van aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Een perfecte samenstelling voor plastic, niet zo uitstekend als zomers cocktailrecept.

    Als men dit PMMA-mengsel onder de juiste omstandigheden samenstelt, ontstaat er een vloeibare emulsie. Wanneer deze emulsie afkoelt, krijg je een transparante plaat van kunststof die wij plexiglas® of acrylaat noemen. Je kan het in 2 categorieën opdelen naargelang het afkoelproces:

    Gegoten plexiglas® (GS) Geëxtrudeerd plexiglas® (XT)
    Na het productieproces wordt de emulsie uitgegoten in de vorm van een plaat. De nadruk ligt hier eerder op de dikte dan op de lengte of breedte. Het resultaat is een minder krasgevoelige plaat. Als eerste wordt de emulsie via een extruder (spuitbek) uitgeperst. Daarna smeert men de emulsie volgens de gewenste afmetingen uit. Hier ligt de nadruk op lengte of breedte. De XT-platen zijn goedkoper dan GS-platen.
    Wist je dat...
    • Het merk ‘Plexiglas®’ in 1933 door de Duitser Otto Röhm werd uitgevonden?
    • De eerste PMMA-prothesen in 1959 werden geïmplanteerd?
    • PMMA volledig recyclebaar is? Het kan prima worden omgesmolten tot nieuwe plastic toepassingen.

    Zeven dingen die je moet weten over acrylaat

    Sterk

    Een plaat van acrylaat kan 30 keer zoveel gewicht verdragen als een plaat van glas. Acrylaat/plexiglas kan trouwens meer tikken en stoten verdragen dan glas. Glas zal breken terwijl acrylaat eerder zal buigen.

    Glas(helder)

    Alhoewel glas en acrylaat veel op elkaar lijken, is er toch een duidelijk verschil in doorzichtigheid. Glazen oppervlakken reflecteren veel licht, terwijl dit bij acrylaat amper het geval is. Acrylaat is kortom transparanter dan glas. Je kan dus gerust zeggen dat de uitdrukking ‘glashelder’ een beetje achterhaald is.

    Helderheid acrylaat

    Geluidswerend

    Plexischermen zie je naast kantoorruimtes eveneens op terrassen van cafés en restaurants om verkeersgeluiden te dempen. Daarbovenop is plexiglas® nog eens goed bestand tegen weersinvloeden.

    Neen tegen UV!

    UV-bescherming past ook in het rijtje van nuttige eigenschappen van acrylaat/plexiglas. Acrylaat laat geen uv-stralen door waardoor het scherm niet zal verkleuren, in tegenstelling tot glas. Opmerking: gegoten plexiglas® (GS) is volledig UV-werend terwijl geëxtrudeerd plexiglas® (XT) na enkele jaren wel inwendige scheurtjes kan vertonen door de zon.

    Thermoplastisch

    Acrylaat kan je makkelijk omsmelten om een nieuwe vorm te creëren. Bovendien koelt het daarna makkelijk af. Je kan deze cyclus meerdere keren herhalen zonder dat het acrylaat zijn kwaliteit zal verliezen. Dat maakt acrylaat dus in feite prima recycleerbaar.

    Zagen, boren en verven

    Uit acrylaat kan je makkelijk figuren zagen en frezen. Uiteraard kan je ook makkelijk gaatjes boren. Je kan het zelfs verven. Net zoals bij het onderhoud, moet je bij verf wel goed oppassen en de juiste procedure volgen.

    Krasgevoelig

    Acrylaat heeft een zachtere structuur dan glas. Alhoewel dit meer voor- dan nadelen oplevert, moet je toch rekening houden met 1 nadeel: krassen zullen sneller optreden als je niet voorzichtig omgaat met je schermen. Net daarom moet je je schermen met extra aandacht onderhouden en schoonmaken.

    Krassen op acrylaat

    Over de auteur

    Arne Leën: Gepassioneerd door het schrijven van boeiende artikelen over verpakkingen, magazijnuitrustingen, kantoorartikelen en meer creëert Arne expertise en een uniek perspectief in de RAJA Blog. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, stelt Arne lezers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen in hun verpakkingsactiviteiten.
    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *





     

    Populaire onderwerpen