De ISPM15-norm voor houtpallets: check je kennis!

6  min. leestijd 29 oktober 2021

    Wist je dat er in Europa meer palletten in omloop zijn dan het aantal inwoners dat we tellen? Volgens de laatste telling (in 2015) waren er 3 miljard palletten in de EU. Dat zijn er 4 per inwoner. De varianten van hout of houtvezel zijn daarbij het populairst. Voor wie zich afvraagt hoe dat komt, vindt onder andere een verklaring bij de internationale ISPM15-norm. Lees verder om precies te ontdekken wat dit inhoudt en check je kennis over de regels, soorten en voordelen van houtpallets.

    1. Wat is de ISPM15-norm?

    Hout is een natuurproduct en kan daardoor levende organismen huisvesten. Schadelijke parasieten of bacteriën wil je natuurlijk liefst buiten je landsgrenzen houden. De International Plant Protection Convention of IPPC bedacht hiervoor een oplossing. Alle houten verpakkingsmaterialen die worden gebruikt voor export moeten voldoen aan de zogenaamde ISPM15-norm.

    ISPM staat voor International Standards for Phytosanitary Measures (Wereldstandaard voor Fytosanitaire Maatregelen). Het getal 15 verwijst simpelweg naar het feit dat dit de 15de maatregel is in een langere lijst van standaarden die zijn vastgelegd door het IPPC. Houten verpakkingen die aan deze norm beantwoorden, hebben een speciaal behandelingsproces doorlopen (vaak op basis van hitte). Ze bevatten daardoor geen schadelijke organismen meer en zijn dus veilig om te gebruiken voor export.

    2. Hoe worden houtpallets behandeld?

    Sinds 2015 is hittebehandeling of Heat Treatment (HT) de enige behandeling die mag worden gebruikt voor algemene toepassingen zoals opslag en transport. Verpakkingsmateriaal van hout wordt volgens een specifiek tijd- en temperatuurschema verhit zodat zowel de kern als het hele houten profiel minimum +56 °C bereikt voor minstens 30 minuten. Door deze methode van behandeling kan men doeltreffend heel wat schadelijke levensvormen doden zoals insecten en wormen.

    Hittehandeling voor houtpallets

    3. Welke markering krijgt een behandelde pallet?

    Houten verpakkingen die correct zijn behandeld, worden onuitwisbaar gemerkt met een speciaal symbool. Dat heeft de vorm van een korenaar met rechts ervan een aantal getallen en cijfers. Men moet dit altijd goed leesbaar aanbrengen op ten minste 2 tegenover elkaar liggende zijden van het product. Op dit symbool vind je dan de volgende informatie:

    • De ISO-landcode waar het hout werd behandeld, bijvoorbeeld BE of NL.
    • Het registratienummer van de behandelaar.
    • HT / DH / MB: dit verwijst naar de behandelingswijze van het hout. Voorbeelden hiervan zijn Heat Treatment (HT), Dielectric Heating (DH) en Methyl Bromide (MB).

    Details van het ISPM15 logo

    Goed om te weten: bij oudere houten verpakkingen wordt vaak nog de extra aanduiding DB aangetroffen. Dat staat voor ‘ontschorst’ (debarked). Intussen is ontschorsen echter een verplichte maatregel geworden waardoor deze markering niet langer afzonderlijk wordt vermeld.

    4. Geldt de ISPM15-norm voor elke houten verpakking?

    De ISPM15-norm is in een groeiend aantal landen verplicht. De norm geldt voor alle houten verpakkingsmaterialen. Men voorziet echter wel enkele uitzonderingen op deze regel. De onderstaande materialen werden tijdens hun fabricage bijvoorbeeld al blootgesteld aan zeer hoge temperaturen waardoor een aparte behandeling niet meer nodig is.

    • Houten verpakkingen die tijdens de verwerking zijn gelijmd, verhit of geperst, zoals spaanplaat, triplex en fineer.
    • Onderdelen van hout die permanent aan vrachtwagens en containers bevestigd zijn.
    • Houten verpakkingsmateriaal dat bestaat uit dun hout tot max. 6 mm.
    • Houtwol, houtkrullen en zaagsel.

    5. Wat zijn de voordelen van houtpallets?

    Milieuvriendelijk, ideaal voor export, superstevig… Het zijn maar enkele van de vele voordelen die worden aangehaald als men het heeft over houtpallets. We zetten voor de volledigheid alles eens op een rijtje:

    5.1 Milieuvriendelijk

    Hout bezit topeigenschappen, zowel vanuit logistiek als vanuit ecologisch standpunt. Hout is een natuurlijke grondstof die haar oorsprong vindt bij bomen. En wat is het grote voordeel van bomen? Die kan je in een nagenoeg oneindige cyclus planten, laten groeien en kappen. Onze natuurlijke hulpbronnen worden er dus niet door uitgeput. Heeft je houtpallet zijn beste tijd wel gehad? Dan kan je het probleemloos laten recycleren. Wie weet is de eerstvolgende doos die je vasthoudt wel gemaakt van een van je oude pallets? De grondstoffencirkel sluiten – daar draait het hier om.

    Hout als hernieuwbare grondstof van papier en karton

    5.2 Robuust

    Het soort hout waarvan palletten zijn gemaakt, heeft een hoge dichtheid. Daardoor is het bestand tegen veel druk en kan het een groot gewicht torsen – tot wel 1500 kg. Conclusie: verzend je zware goederen, gebruik dan houten palletten in plaats van een exemplaar van houtvezel of karton. Wil je weten waarvoor je dan wél houtvezel of karton gebruikt? Bekijk dan hier onze algemene keuzegids voor palletten.

    5.3 Stabiel

    Met een houtpallet geef je je lading een uiterst stabiele basis. Door de lange platte ‘sledes’ onderaan de pallet wordt het gewicht optimaal opgevangen. Hout is bovendien een materiaal dat van nature antislip is. Het vermindert daardoor de kans dat je lading aan het schuiven zou gaan en van de pallet dondert. Op vlak van ladingzekering ben je dus het best af met houtpallets.

    5.4 Ideaal voor export

    Houtpallets zijn immens populair in de wereld van import en export. Hun maten zijn wereldwijd gestandaardiseerd waardoor het makkelijk is om ze uit te wisselen tussen bedrijven. Zoals je al zag, houdt die globalisatie echter ook een risico in: hout kan een bron zijn van parasieten en micro-organismen die ziektes overbrengen van het ene continent naar het andere. Om dat risico de kiem in te smoren bedacht men de ISPM15-norm. Houten palletten met dit label zijn op een zodanige manier behandeld dat ze zonder probleem mogen worden gebruikt voor export.

    6. Welke soorten houtpallets bestaan er?

    Houten pallets worden gemaakt van verschillende soorten hout. Voor de dragende delen gebruikt men vaak sterk eikenhout. Voor de overige delen gebruikt men dan eerder dennenhout (of grenenhout).

    In de wereld van de palletten wordt er traditioneel een onderscheid gemaakt tussen twee formaten: de Amerikaanse en de Europese maat.  De Amerikaanse maat bedraagt 1200 x 1000 mm en wordt vooral gebruikt in de VS, Canada en Japan. De Europese maat heeft als afmeting 1200 x 800 mm. Deze afmeting is perfect compatibel met de meeste Europese vrachtwagens. Tot slot is er ook nog de ‘displaypallet’. Dit is het kleinere broertje van de Europese pallet en kom je doorgaans enkel in Europa tegen. Nog goed om te weten trouwens: de Europese pallet en de displaypallet zijn vaak bedrukt met het logo EUR of EPAL.

    Internationale afmetingen voor pallets

    Max. last*
    Europese pallet
    Displaypallet
    Amerikaanse pallet
    Tot 1500 kg 1200 x 800 mm
    Tot 1000 kg 1200 x 800 mm 1200 x 1000 mm
    Tot 800 kg 1200 x 800 mm
    Tot 600 kg 800 x 600 mm

    * De maximum belasting die hier wordt vermeld, heeft altijd betrekking op de dynamische last van je vracht. Om te weten wat dit precies inhoudt, kan je hier onze keuzegids voor palletten raadplegen.

    Over de auteur

    Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen