Automatisch verpakken: wat zijn de voordelen?

4  min. leestijd 30 juli 2019

  Vijf pakjes verzenden… of vijfhonderd pakjes verzenden? Dat brengt een aanzienlijk verschil met zich mee voor de indeling van je tijd en het beheer van je kosten. Machines die automatisch verpakken zijn dan in veel gevallen een efficiënte oplossing. Ze bestaan in alle soorten en maten, dus voor ieder wat wils! Wat houdt dat automatiseren nu eigenlijk in en wat kan voor jou het voordeel zijn?

  1. Automatisch verpakken: altijd secuur en snel

  Bij een volautomatische machine moet je als mens niet meer tussenkomen. Zo’n machine laat het automatisch verpakken uit eigen beweging verlopen.

  Voordelen
  Ontdek de voordelen van automatisch verpakken
  NadelenEnkele nadelen van automatisch verpakken
  Het verhoogt de productiviteit: je medewerkers kunnen simultaan andere nuttige taken uitvoeren.

  Het vermindert de stress: de machine maakt zelden fouten en ontlast je medewerkers van de druk van verantwoordelijkheid.

  Het verhoogt de kwaliteit van je verpakkingen: ze voldoen allemaal aan dezelfde standaarden.

  Een machine verbruikt nooit méér verpakkingsmateriaal dan strikt noodzakelijk is. Je moet dus minder materiaal aankopen.

  Hoe klein ook, er bestaat een risico op een technisch defect. Een regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk.

  Machines vragen een hogere (eenmalige) investering.

  Voor heel wat stappen in je logistiek proces kan je kiezen voor een geautomatiseerde oplossing, de een al wat groter dan de ander. Ze zorgen er samen voor dat je bestellingen veel sneller en nauwkeuriger zijn klaargestoomd.

  Veelgebruikte voorbeelden zijn machines voor het maken van opvulpapier of luchtfolie. Er bestaan daarbij modellen die automatisch een nieuwe lading opvulmateriaal maken zodra je voorraad op is. Automatisatie kan nog een stap verder gaan, bijvoorbeeld met een dozensluitmachine (die je integreert aan een rollenbaan) of een wikkelrobot (voor het omwikkelen van palletten).

  Enkele voorbeelden om automatisch te verpakken

  In de onderstaande video tonen we je hoe zo’n wikkelrobot precies werkt:

  Wist je dat… je veel van deze machines gewoon kan huren? Ideaal voor kleinere of startende ondernemingen! Voor meer info, mail ons op sales@rajapack.be

  2. Semiautomatisch verpakken: tussen mens en machine

  Bij de semi- of halfautomatische methode stuurt een mens de machine aan. Zonder zijn controle en regelmatige tussenkomst zal de machine het werkproces niet correct kunnen uitvoeren.

  Voordelen
  Ontdek de voordelen van automatisch verpakken
  NadelenEnkele nadelen van automatisch verpakken
  Het verbetert de productiviteit van je werknemers.

  Het verhoogt de kwaliteit en de vlotte verwerking van je orders.

  Het wordt makkelijker om middelgrote volumes en aantallen te verpakken of te transporteren.

  Hoe klein ook, er bestaat een risico op een technisch defect. Een regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk.

  Machines vragen een hogere (eenmalige) investering.

  Semiautomatische toestellen vragen een (regelmatige) aanwezigheid van een van je medewerkers. Er bestaan oplossingen voor het vullen, sluiten of omwikkelen van je pakketten. De automatische papierkussen- en luchtkussenmachines die we hierboven al bespraken, kunnen ook semiautomatisch worden bediend. Dat doe je dan via een bedieningspaneel of een voetpedaal. Je hebt daardoor zelf de controle over de hoeveelheid opvulmateriaal die er wordt gemaakt.

  Andere voorbeelden zijn halfautomatische omsnoeringsmachines of krimpfoliemachines. Een bediener moet de producten telkens aanreiken en zal ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. De machine doet echter voor hem al het zware werk.

  Voorbeelden van semiautomatisch verpakken.

  3. Handmatig: neem zelf de touwtjes in handen

  Aangezien een machine niet zomaar overal past, geven we nog een woordje uitleg over het handmatig verpakken. We laten de machines dus even voor wat ze zijn en tonen je enkele opties die aan elke inpaktafel wel van pas komen.

  Voordelen
  Ontdek de voordelen van automatisch verpakken
  NadelenNadelen
  Je bent niet afhankelijk van technische storingen.

  Je kan het vakmanschap van je werknemers in de kijker zetten.

  Het is de voordeligste oplossing voor starters.

  Repetitief werk kan leiden tot fouten.

  Handmatig verpakken kan een fysieke belasting zijn voor je werknemers.

  Met een zogenaamde ‘slimme verpakking’ kan je vaak aanzienlijk sneller werken. Zo’n slimme verpakking heeft intuïtieve extra’s waardoor je inpakker minder handelingen moet uitvoeren aan de inpaktafel. De onderstaande voorbeelden worden onder andere vaak gebruikt in e-commerce:

  1. Doos met automatische bodem: door op de zijwanden te drukken, klapt deze doos automatisch in de juiste vorm. Je doos is 2,5 sneller klaar voor gebruik, en dat mét stevige bodem.

  2. Doos of verzendzak met geïntegreerde sluitstrip: nóg zo’n oplossing om een aantal handelingen te schrappen is een sluitstrip. Zo heb je geen tape of dispenser meer nodig.

  3. Doos of verzendzak met geïntegreerd opvulmateriaal: er bestaan verpakkingen waarin het beschermingsmateriaal al vervat zit. Voorbeelden zijn zakjes met noppenfolie aan de binnenkant, of dozen met schuim of fixeerfolie. Dat soort oplossingen wordt vaak gebruikt bij het verpakken van kleding, modeaccessoires of cosmetica.

  Drie stappen om sneller te verpakken

  PDF Keuzegids voor omsnoeringsmachines RAJA

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

   

  Populaire onderwerpen