Doos met variabele hoogte: dé e-commerce oplossing

3  min. leestijd 20 april 2019

  De doos met variabele hoogte staat garant voor besparingen op vlak van verpakkingsmateriaal, tijd en opslagruimte. Hoe deze doos dat allemaal voor elkaar speelt, lees je in dit artikel. We kijken eerst waarom deze doos zo’n grote meerwaarde is voor e-commerce. Daarna overlopen we alle voordelen en laten we je zien uit welke varianten je kan kiezen.

  De doos die niets leeg laat

  De doos met variabele vulhoogte is voorzien van rillijnen die je vouwt om de 1 of 2,5 cm. Zo pas je deze doos moeiteloos aan de omvang van je product aan. Voor wie actief is in de e-commercesector is dit soort doos ongetwijfeld geen onbekende. Hij is uitgegroeid tot een van de meest gebruikte verzenddozen, ook bij RAJA. Waarom is een doos met variabele hoogte zo belangrijk in de e-commercesector?

  Bij een standaarddoos ontstaat vaak het risico dat je tijdens het inpakken veel lege ruimte rond je producten moet opvullen. En laat dat nu precies een van de pijnpunten zijn aan veel inpaktafels. Uit onderzoek blijkt dat de lege ruimte in online gekochte pakjes schommelt tussen de 18% (voor kleding en schoenen) tot 64% (voor glaswerk).1 Dozen met speelgoed of keukenmateriaal bevatten tot 50% op te vullen ruimte.

  Leegtes in een e-commercedoos vallen moeilijk volledig uit te sluiten. In ongeveer 60% van de bestellingen vertegenwoordigen die leegtes echter een kwart van het volume van de verpakking. Die leegtes worden dan vaak opgevuld met luchtkussens of papierkussens. Cijfers die dankzij een doos met variabele hoogte minder de pan uit zullen zwieren.

  Hoe gebruik je een doos met variabele hoogte?

  De vier voordelen van een doos met variabele hoogte

  1. Bespaar geld

  Het eerste voordeel is er eentje dat je al direct in je portemonnee zal voelen. Doordat je een ‘slimme’ doos gebruikt, heb je minder last van lege ruimtes. Je verbruikt daardoor veel minder opvulmateriaal zoals papierkussens of luchtkussens. Nog een geldbesparend voordeel: hoe compacter de doos, hoe minder tape je zal nodig hebben om hem te sluiten.

  2. Bespaar tijd

  Besparen in tijd doe je in de eerste plaats dankzij de variant met automatische bodem. Door gewoon op de zijwanden te drukken, wordt de doos onmiddellijk in de juiste vorm gemonteerd. Werk je met vijf inpakkers, dan kunnen ze met een doos met automatische bodem tot 1500 dozen/uur verwerken. Bij een standaarddoos kan dat maximaal 600 dozen/uur zijn.

  In de tweede plaats verliezen je inpakkers geen tijd door te zoeken naar het juiste formaat doos. Er is één soort doos voorhanden die hen helpt bij het inpakken van alle producten die op hun inpaktafel komen. Het is daarmee een snelle en eenvoudige manier om de productiviteit van je inpakkers te verhogen.

  Doos met variabele hoogte

  3. Bespaar ruimte

  Eén doos met variabele hoogte is aan te passen tot wel 12 formaten. Hij vervangt dus een heel assortiment aan andere dozen die je vroeger apart had moeten aankopen en opslaan. Daardoor win je heel wat beschikbare ruimte in je magazijn – ruimte die je weer kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de opslag van extra producten.

  4. Hou je klanten tevreden

  Tot slot mogen we het voordeel voor je eindklant niet over het hoofd zien. Hoe slimmer je met een doos omgaat (dus met minder opvulmateriaal), hoe positiever de eindklant zal staan tegenover je merk. Veel nodeloos opvulmateriaal in een pakje irriteert de klant. Hier ligt dus een kans om je makkelijker te profileren als een ‘duurzaam bedrijf’.

  Kies de doos die perfect bij je past

  Bij RAJA geven we je de keuze uit drie soorten dozen met variabele hoogte:

  StandaardMet automatische bodemMet automatische bodem en kleefsluiting
  Doos met variabele hoogte en automatische bodemDoos met variabele hoogte, automatische bodem en kleefsluiting
  5 variabele hoogtes10 variabele hoogtes12 variabele hoogtes
  Rillijnen om de 2,5 cmRillijnen om de 1 cmRillijnen om de 1 cm
  Enkel- of dubbelgolfkartonEnkel- of dubbelgolfkartonEnkelgolfkarton

  PDF Verpakkingsgids voor e-commerce RAJA

  Bron:
  1 www.bfmtv.com/economie/les-colis-que-vous-vous-faites-livrer-contiennent-beaucoup-de-vide-1523354.html

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
   Leave a reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

    

   Populaire onderwerpen