Bespaar tijd en folie met een foliewikkelaar

5  min. leestijd 05 november 2018

    Eerder bekeken we al hoe je wikkelfolie het best gebruikt en welke voordelen gekleurde wikkelfolie biedt. Tijd nu om een stap verder te gaan. Verzend je per dag meer dan 15 palletten? Dan overweeg je best de aanschaf van een foliewikkelaar. Met deze machine bespaar je veel tijd en verbruik je minder wikkelfolie. Je zal bovendien merken dat je palletten veel stabieler en steviger omwikkeld zijn. Of je pallet nu een lange, hobbelige weg moet afleggen, een woeste zee moet trotseren of zich hoog in de wolken bevindt, je goederen zullen in perfecte staat je klant bereiken. Lees verder en leer met welke machines je je palletten het best omwikkelt.

    Wanneer kies je voor machinaal omwikkelen?

    Wordt het omwikkelen met een handafroller of met een mechanische foliewikkelaar? Voor elk van de twee zijn er specifieke toepassingen:

    Handmatig wikkelfolie aanbrengen met een handafroller► Handafrollers voor wikkelfolie zijn zeer veelzijdig en geschikt voor zowel grote als kleine producten, homogene of heterogene goederen en ladingen met of zonder pallet. Voor bedrijven die dagelijks maar enkele palletten verzenden, zijn handafrollers voor rekfolie een handige en goedkope hulp. Deze sterke afrollers zijn voorzien van twee handgrepen. Je bevestigt de rol rekfolie op de afroller en gaat vervolgens meteen aan de slag.

    ► Als je bedrijf dagelijks meer dan 15 palletten voor verzending klaarmaakt, is een machinale oplossing een aangewezen investering. Zo spaar je niet enkel de rug van je magazijnier, maar bespaar je ook veel tijd en wikkelmateriaal. Een machinale foliewikkelaar verbruikt nooit méér folie dan strikt noodzakelijk. Hij wikkelt bovendien veel sneller en correcter dan een mens zou kunnen doen.

    Handmatig wikkelenHandmatig wikkelen van rekfolie Machinaal wikkelenMachinaal wikkelen van rekfolie
    Veelzijdig: voor homogene of heterogene ladingen, grote of kleine producten, met of zonder pallet. Bespaar folie: rek de folie maximaal uit en gebruik nooit méér dan nodig.
    Minder dan 15 palletten per dag. Meer dan 15 palletten per dag.
    Werk ergonomisch.
    Bespaar tijd: de machine doet al het werk.

    PDF Keuzegids voor omsnoeringsmachines RAJA

    Welke foliewikkelaar kies je het best?

    In grote lijnen heb je de keuze uit twee soorten foliewikkelaars: met een remsysteem of met een automatische voorrekking.

    • Mechanisch remsysteem = degene met een remsysteem zijn technisch gezien het meest eenvoudig en daardoor ook het goedkoopst. De folie wordt aan de hand van een rem uitgerokken (tot maximum 100%). Gevolg hiervan is dat de folie wat versmalt. Je zal dus iets meer folie nodig hebben per omwikkeling. Om dit te vermijden gebruik je bij dit systeem best voorgerekte folie.
    • Automatisch voorreksysteem = hierbij gaat de machine de folie optimaal voorrekken – tot wel 400%. De folie rolt tussen twee gemotoriseerde assen die heel dicht op elkaar zijn geplaatst. Het resultaat van dit proces is een folie die niet meer is versmald en die je pallet maximaal bedekt.

    Foliewikkelaar met remsysteem of automatische voorrekking

    Zoals je hieronder kan zien, heb je de keuze uit verschillende uitvoeringen van machines:

    Palletwikkelaars voor een mechanische en automatische omwikkeling

    Type foliewikkelaar
    .Foliewikkelaar van Rajapack
    Aantal palletten per dag
    & Soort ladingAantal pallets per dag en soort lading
    Voordeel
    .
    Voordelen van een wikkelmachine
    (1) Mobiele wikkelaar Vanaf 15 palletten per dag.
     Homogene of heterogene ladingen.
    De goedkoopste oplossing.
    (2) Met draaiplateau* Tot max. 50 palletten per dag.
    Homogene ladingen.
    De mechanische rem zorgt voor een gelijkmatige wikkeling.
    (2) Met draaiplateau en voorreksysteem** Tot max. 150 palletten per dag.
    Homogene of heterogene ladingen.
    Met automatische voorrekking voor max. foliebesparing.
    (3) Met draaiarm* Tot max. 250 palletten per dag.
    Instabiele ladingen en goederen die te zwaar zijn voor een draaiplateau.
    Met draaiarm die de folie rond zéér zware palletten wikkelt.
    (4) Wikkelrobot*** Tot max. 150 of 250 palletten per dag.
    Voor ladingen die je door hun vorm of gewicht niet op het platform van een wikkelaar kan zetten.
    Draait automatisch rond élke lading (min. 60 x 60 cm).

    * Uitgerust met remsysteem.
    ** Uitgerust met automatisch voorreksysteem.
    *** Beschikbaar in een variant met een remsysteem of een automatisch voorreksysteem.

    1. Mobiele wikkelaar

    We starten onze vergelijking met de mobiele foliewikkelaar. Het is de goedkoopste oplossing, maar er is wel nog altijd een manuele inspanning voor nodig. Een magazijnier rijdt het toestel tot bij een pallet en loopt er omheen.

    De folie wordt aangebracht met een constante spanning en houdt de lading perfect op haar plaats, zonder enige beschadiging. De mobiele foliewikkelaar is in de hoogte verstelbaar zodat je kan werken met rollen wikkelfolie van verschillende breedtes.

    2. Foliewikkelaar met draaiplateau (+ voorreksysteem)

    Foliewikkelaars met een draaiplateau worden doorgaans gebruikt voor standaardpalletten (tot 2000 kg), voorzien van een homogene lading. Je plaatst een pallet op de draaischijf, knoopt de folie vast onderaan de pallet, drukt op de startknop en de draaischijf draait om zijn eigen as. Op deze manier wordt de folie met een constante spanning rond de pallet gewikkeld: superveilig en nauwkeurig.

    Met het model met voorreksysteem omwikkel je ook makkelijk heterogene ladingen of goederen die makkelijk samendrukbaar zijn. Het automatische voorreksysteem van deze machine kan de folie theoretisch uitrekken tot 300%. Hierdoor wordt de hoeveelheid folie beter benut en eindig je met een lager verbruik.

    3. Foliewikkelaar met draaiarm

    De foliewikkelaar met draaiarm wikkelt veel sneller dan zijn equivalent met draaiplateau. Je lading staat namelijk gewoon stil en wordt niet beïnvloedt door de draaiende kracht van een plateau. Daarnaast vormt hij een ideale oplossing voor het omwikkelen van heel zware ladingen (van meer dan 2000 kg). Die kan je niet altijd op een draaiplateau zetten.

    Deze wikkelmachine staat voor een veilig gebruik: de draaiarm is voorzien van schokdempend schuim. Hij stopt onmiddellijk bij een hindernis of als je de noodstopknop indrukt. Bovendien is ze ook ergonomisch: de foliehouder stopt altijd op manshoogte zodat je magazijnier makkelijker de rol kan vervangen.

    4. Wikkelrobot

    Een wikkelrobot is een multifunctioneel toestel dat makkelijk is te verplaatsen en palletten volautomatisch omwikkelt. Regelmatige en onregelmatige vormen met uitstekende of uitspringende delen: dit toestel kan het allemaal aan. De wikkelmachine draait zelf rond de pallet heen en behoudt hierbij een constante kracht op de wikkelfolie. Je wint er tot slot veel plaats mee: ben je klaar met wikkelen, dan berg je hem veilig op buiten de werkzone van je magazijn.

    Het model met een voorreksysteem helpt je trouwens flink op wikkelfolie te besparen. Gebruik je rekfolie met een elasticiteit van bijvoorbeeld 250%, dan kan 1 meter folie theoretisch worden uitgerokken tot 3,5 meter.

    Over de auteur

    Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen