Optimaliseer je inpaktafel in 3 stappen

6  min. leestijd 20 december 2021

    Een webshop zonder inpaktafel is als een… motor zonder brandstof. Of je nu een kleinschalige start-up bent of een doorgewinterde internationale webshop; je inpaktafel vormt een cruciale schakel binnen je logistiek. Hieronder bekijken we daarom in 3 stappen hoe je je inpaktafel slim en ergonomisch inricht. Zo win je tijd, bespaar je geld en maak je het werk voor je inpakkers (nóg) aangenamer.

    Stap 1: Wat mag niet ontbreken aan je inpaktafel?

    Elke webshop is door z’n productaanbod wel uniek en anders. Die verschillen sijpelen in veel gevallen ook door tot aan de inpaktafel. Rust je verpakkingstafel daarom uit met tools en verpakkingen in functie van je producten. De focus kan daarbij liggen op extra grote producten (of net uitzonderlijk kleine), breekbare goederen, bijzondere maten, enz. We sommen hieronder de populairste verpakkingstools op, in functie van hun gebruik:

    Onmisbaar
    Onmisbaar aan de inpaktafel
    Frequent
    Frequent gebruik aan de inpaktafel
    Af en toe
    Af en toe
    • Doos, envelop of verzendzak
    • Tape + dispenser
    • Verzendetiketten + printer
    • Opvulmateriaal: bufferpapier, luchtkussens of opvulchips
    • Magazijnbakjes
    • Beschermmateriaal: pakpapier, noppenfolie of schuim
    • Kantoorplakband
    • Schaar of cutter
    • Vuilnisbak
    • Barcodescanner
    • Schrijfmateriaal
    • Verpakkingen voor uitzonderlijke formaten (extra platte of lange dozen, kokers, enz.)
    • Nietpistool voor karton
    • Minirol rekfolie
    • Elastieken
    • Pakketweegschaal

    De 5 meest frequente verpakkingstools aan een paktafel

    Tip! Win ruimte aan je inpaktafel en beperk het aantal doosformaten op voorraad. Kies bv. voor een doos met variabele vulhoogte: 1 doos pas je aan tot op 12 hoogtes waardoor je met die ene doos tal van verschillende producten verpakt.

    Tip! Papier, noppenfolie of schuim? Kies het juiste opvul- en beschermmateriaal in functie van je producten. Zo ben je zeker van de meest veilige verzending, zonder breuken of beschadigingen.

     

    Stap 2: Hoe richt je de inpaktafel in? 

    Zodra je hebt bepaald welke tools en verpakkingen je nodig hebt, kan je doorschuiven naar stap 2. We gaan elke tool nu z’n ideaal plekje bezorgen aan je paktafel. Het draait er daarbij om dat je inpakkers snel en efficiënt te werk kunnen gaan. Het meest gebruikte materiaal moet dus altijd binnen handbereik liggen. We delen je tafel daarvoor op in drie zones:

    • Zone 1 – Midden: het middenstuk van je tafel moet voldoende vrije ruimte bieden voor het inpakken zelf. Een vrij en ruim werkblad staat hier centraal. Binnen horizontale grijpafstand leg je dan de items die je inpakker regelmatig nodig heeft. Het gaat dan onder andere om tape, een etikettenprinter en magazijnbakjes waarin je flyers, stickers, enz. kunt bewaren. Ook een afrolas voor beschermmateriaal (pakpapier of noppenfolie) komt hier zeker van pas.
    • Zone 2 – Boven: richt je je blik naar boven, dan zal je daar alle ‘omverpakkingen’ vinden. Je plaatst hier best je (ongevouwen) dozen, enveloppen, verzendzakken, enz. Een beugelrek met verdelingen maakt dat de verschillende formaten makkelijk van elkaar te scheiden zijn en dat je ze snel kan oppakken.
    • Zone 3 – Onder: het zou zonde zijn om de ruimte onder je inpaktafel niet te benutten. Hier heb je nog voldoende plaats voor bijvoorbeeld een brede afrolas voor noppenfolie. Of je plaatst hier enkele dozen van je grootste formaten.
    • Extra: verwerk je per dag een grote hoeveelheid pakjes? Voorzie langs je tafel dan een aparte machine voor opvulmateriaal. Je kan daarbij kiezen voor papierkussens of luchtkussens. En tot slot: plaats dichtbij je paktafel een vuilnisbak zodat verpakkingsafval niet onnodig blijft rondslingeren. Want opgeruimd staat netjes!

    De 3 zones van een verpakkingstafel

    Tip! Een verpakkingsmachine moet helemaal niet groot en zwaar zijn. Er bestaan ook heel compacte tafelmodellen zoals de Geami WrapPak® (voor papier) of de AirFirst® (voor luchtkussens).

    Stap 3: Hoe werk je ergonomisch aan een inpaktafel?

    Bij de samenstelling en inrichting van je inpaktafel is het belangrijk om het concept ‘ergonomie’ altijd in je achterhoofd te houden. Zoals je waarschijnlijk weet, kan een  slecht ingerichte werkplek een bron zijn voor musculoskeletale aandoeningen (MSA). Denk daarbij maar aan een stijve nek, pijn in de rug of de benen, enz. Bij deze derde stap buigen we ons daarom over de manieren waarop je je paktafel correct afstelt zodat het voor je inpakker aangenaam is om eraan te werken.

    3.1 Correcte werkhoogte

    Beginnen doen we met het instellen van de werkhoogte. Je kan daarbij best de richtlijnen van de onderstaande afbeelding volgen. Verpakken wordt doorgaans gezien als een ‘lichte arbeid’ wat inhoudt dat je het werkblad dient in te stellen op een hoogte van zo’n 85 tot 95 cm. Als referentiehoogte gebruik je daarvoor de hoogte tussen je heup en ellebogen.

    Stel je inpaktafel in op de juiste werkhoogte

    3.2 Horizontale grijpafstand

    De gereedschappen die je het meest gebruikt moeten altijd binnen handbereik liggen. Zo vermijd je dat je je rug, nek en armen te ver zou moeten buigen en strekken. In de afbeelding hieronder vormt de ‘comfortabele grijpafstand’ de locatie van de materialen waarnaar je het vaakst grijpt. Dit komt ongeveer overeen met de afstand tussen je pols en elleboog. Daarnaast heb je nog de ‘maximale grijpafstand’. Dit komt overeen met de afstand tussen je pols en schouder (wanneer je je arm strekt). Hier leg je dan de materialen die je minder frequent zou gebruiken.

    Correcte horizontale grijpafstand aan een inpaktafel

    3.3 Visualisatie

    Een cheatsheet met inpakinstructies of een beeldscherm met info over de bestelling: ze zijn vaak een erg handige plus voor wie vlot wil verpakken. Waar ‘visualiseer’ je die info nu het best? We nemen daarvoor de horizonlijn van je blikveld. Onder een hoek van 40° visualiseer je best de belangrijke of frequente info. Binnen een bijkomende hoek van 25° langs boven en onder kan je nog aanvullende informatie plaatsen. Op die manier moet je inpakker zijn nek niet onnodig ver buigen en kan hij klachten van MSA voorkomen.

    Waar visualiseer je belangrijke informatie?

    3.4 Blijf in beweging

    Voldoende wandelpauzes inlassen, wisselen tussen rechtopstaand en zittend werken… het zijn eenvoudige manieren om tal van klachten over MSA te voorkomen. Aan een inpaktafel vormt de stahulp op dat vlak een handig hulpstuk. Je kan hiermee heel eenvoudig wisselen van zithouding (rechtop versus staand). Bovendien zorgt deze stoel ervoor dat je inpakker altijd op de juiste hoogte kan werken waardoor een te ver gebogen rug wordt vermeden.

    Een tweede hulpmiddel dat je zeker uit de kast moet halen is de ‘sta-mat’ (of antivermoeidheidsmat). Dit soort mat is ergonomisch doordat het voorkomt dat je monotoon staand zal werken. De matten zijn namelijk voorzien van een gegroefde structuur met noppen. Die zorgen subtiel voor een ongelijke ondergrond waardoor je voeten en benen in beweging moeten blijven om in evenwicht te staan. Dit stimuleert de doorbloeding in je aderen hetgeen op zijn beurt weer MSA kan voorkomen. Je ziet het: bewegen is de boodschap!

    Hulpmiddelen om voldoende te blijven bewegen bij staand werk

    E-learning Verpakken voor MKB in samenwerking met Thuiswinkel

    Over de auteur

    Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen