Alles voor een nóg snellere orderverwerking

5  min. leestijd 15 april 2019

Time is money! Een uitspraak die je vaak hoort in de e-commercesector. En niet onterecht: het is cruciaal om je klanten tevreden te stellen door hun vlot te beleveren. Je bestellingen zo snel mogelijk de deur uit krijgen is elke dag een race tegen de klok. Daarom tonen we je hieronder hoe je vanaf de start al een voorsprong kunt nemen bij je orderverwerking. Ready? Set? Go!

1. Kies een snelle verpakking

We schieten uit de startblokken en laten je kennismaken met een ‘snelle verpakking’. Sommige keuzes lijken klein en banaal… Ze bezorgen je inpakker telkens een paar seconden tijdwinst. Die gewonnen tijd kan hij weer investeren in andere taken of in een nóg betere orderverwerking waardoor foutjes tot een minimum worden herleid. Deze verpakkingen van RAJA helpen je sneller vooruit:

Verzendenveloppen

Naast bijvoorbeeld textiel worden verzendenveloppen almaar vaker gebruikt voor het versturen van iets delicatere producten, zoals smartphones. Zolang de afstand tussen je logistiek centrum en eindklant niet te groot is, vormt dit een voordeligere en even doeltreffende oplossing vergeleken met een doos.

  • Enveloppen zijn klaar voor gebruik. Een doos moet je eerst nog in elkaar plooien.
  • Enveloppen nemen minder volume in en zijn lichter. Je transportkosten liggen daardoor lager.

Gebundelde verzendenveloppen

Dit soort enveloppen zijn via een wandhouder aan elkaar gebundeld. Zodra je een envelop afscheurt, wordt de volgende al klaargezet. Tijdens het afscheuren wordt de envelop ook automatisch gesloten. Wie veel verzendenveloppen moet vullen, wint met dit product een hoop tijd. Klaar voor een wedstrijdje enveloppen vullen onder de collega’s?

 Autolockdozen

Een autolockdoos heeft een unieke bodem. Door gewoon op de zijwanden te drukken, wordt de doos in de juiste vorm opengeklapt. Omdat je inpakker minder handelingen moet uitvoeren, is de doos tot wel2,5 keer sneller opgezetdan een standaarddoos.

Tips voor een snelle verpakking

2. Kies efficiënt opvulmateriaal

Kan je een doos wel supersnel opvullen? Moet je niet de tijd nemen om je producten veilig te omwikkelen? Met de onderstaande oplossingen kan je snelheid en veiligheid toch met elkaar combineren:

Geïntegreerd opvulmateriaal

Hoe win je tijd? Simpel: beperk het aantal handelingen en materialen. Die combinatie vind je terug in verpakkingen met geïntegreerd opvulmateriaal. Heel handig want je hebt dan geen extra beschermingsmateriaal meer nodig – alles zit vervat in één verpakking. Enveloppen met aan de binnenkant schuim of noppenfolie, dozen met schuim of fixeerfolie… het bestaat allemaal.

Noppenfolie in dispenserdoos

Met een dispenserdoos heb je altijd gebruiksklaar opvulmateriaal bij de hand. De noppenfolie is makkelijk en netjes afscheurbaar. Verwerken je inpakkers per dag minstens 20 orders? Investeer dan in een machine voor luchtkussens of papierkussens. Zo maak je opvulmateriaal enkel wanneer je het nodig hebt.

Dozen op maat

Verpak je vaak producten van hetzelfde formaat. Dan loont het de moeite om dozen op maat te integreren in je orderverwerking. Hoe beter de doos aansluit rond je product, hoe minder opvulmateriaal je nog nodig hebt. Bijgevolg is je verpakking sneller klaar om door te sprinten naar de volgende stap: het sluiten. Voorbeelden hiervan zijn een wijndoos voor flessen of een boekverpakking op maat van boeken.

3. Sluit sneller… en beter

We vervolgen ons parcours en komen aan bij het sluiten van een verpakking. Een doos degelijk sluiten is een cruciale fase in het proces van de orderverwerking. Een goed gesloten pakje is jouw garantie voor een onschendbare verzending.

Verpakkingen met geïntegreerde sluitstrip

Al eens gedacht om tape te schrappen? – “Huh! Hoezo?” Om dit mogelijk te maken heb je gewoon een verpakking nodig met een sluitstrip. Een klein extraatje waarmee je per doos of envelop gegarandeerd weer enkele seconden wint. Bij sommige dozen kun je dit zelfs combineren met een tweede sluitstrip die geschikt is voor een retourverzending.

Dozensluitmachine

Een machine waarmee je eenvoudig een sprint kan inzetten, is de dozensluitmachine. Deze machine automatiseert het sluiten van je pakjes, waardoor je op een gelijkmatig en hoog tempo kan werken. Ze wordt vaak gecombineerd met een transportband. Zo zorg je voor een constante aanvoer en afvoer van dozen. En sluiten maarrr!

Sluit je verpakkingen sneller en beter

4. Optimaliseer je inpaktafel

Rust maar even uit en richt je blik eens op je inpaktafel. Hoe ziet die er eigenlijk uit? Aan een goed georganiseerde inpaktafel werk je beter én sneller. Lees hier hoe je een inpaktafel met een perfecte structuur opbouwt. Als bonus geven we je een reeks ergonomische aanbevelingen mee die het werk van je inpakkers zullen vergemakkelijken.

De 5 meest frequente verpakkingstools aan een paktafel
De 5 meest frequente verpakkingstools aan een paktafel

5. Breng je orderverwerking op topsnelheid met transportbanden

Het beste houden we tot het laatste. Om richting de eindmeet een topsnelheid te kunnen neerzetten, raden we aan om transportbanden te gebruiken. Met transportbanen of rollenbanen win je niet alleen tijd, maar ook energie. Je order pickers leggen de producten gewoon op de transportband waardoor er veel meer producten per uur worden verplaatst. Heb je niet voldoende ruimte voor een transportband? Niet erg. Er bestaan ook rolcontainers en hoge etagewagens waarmee je in één verplaatsing meer producten transporteert. Zo vermijd je onnodig en vermoeiend heen-en-weergeloop op de werkvloer.

Conclusie: zoals je ziet bestaan er vele oplossingen om sneller te werken, zonder dat je je vertrouwde werkprocessen drastisch moet veranderen. Kleine investeringen die een maximaal rendement opleveren – daar draait het om!

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen