Hoe kies je het juiste printpapier?

5  min. leestijd 06 april 2022

  Van grotschilderingen tot papyrus en van de boekdrukkunst tot computers, communicatie heeft een enorme evolutie ondergaan. Als het op communicatie aankomt vormt papier al ruim 500 jaar een vaste waarde in onze contreien. Kranten, restaurantmenu’s, onderleggers, etiketten of facturen… papier kent zóveel toepassingen. Maar niet elk soort papier is natuurlijk geschikt voor hetzelfde gebruik. Twijfel je nog over de juiste keuze? Volg dan gewoon deze keuzegids en haal het printpapier in huis dat perfect past bij je zaak.

  1. Wat zijn de 3 basiskenmerken van printpapier?

  Tatiana Jadoulle, Product Specialist bij RAJA

  Printerpapier komt in verschillende formaten, maar de kwaliteit meten we telkens aan de hand van drie eigenschappen: dikte, witheid en gladheid. Samen bepalen ze waar je je papier het best voor kan gebruiken. Dat kan gaan van een eenvoudige afdruk in zwart-wit tot een hoogwaardig document met de scherpste en helderste kleurenprints.

  Tatiana Jadoulle, Product Specialist bij RAJA

  1.1 Dikte van het printpapier

  De dikte van papier wordt uitgedrukt in aantal grammen per vierkante meter (g/m²). Het is afhankelijk van bijvoorbeeld de hoeveelheid celstof, coating en het gebruikte type papiervezel. Papier met een dikte van 80 g/m² geldt meestal als de standaard. Goed om te weten: dikker kopieerpapier absorbeert o.a. meer inktvocht waardoor het niet zal golven. Dat komt heel goed van pas als je besluit om dubbelzijdig af te drukken.

  1.2 Witheid

  De witheid is een belangrijke factor voor de afdrukkwaliteit van je papier. Hoe hoger de witheid, hoe duidelijker de inkt op het papier en hoe helderder de kleuren verschijnen. De mate van witheid drukken we uit in CIE (Commission internationale d’éclairage). Met deze formule berekent men de hoeveelheid licht dat wordt gereflecteerd op het papier. CIE 150 reflecteert bijvoorbeeld meer licht dan CIE 95. Een hogere witheid betekent dus automatisch een betere afdruk van je kleuren. Kopieerpapier kan enerzijds via een chemisch proces en anderzijds via natuurlijke witmakers worden gebleekt.

  1.3 Gladheid

  Vroeger varieerde dit kenmerk van ruw tot glad, maar tegenwoordig is bijna elk kopieerpapier glad. Een glad stuk papier loopt minder snel vast in een printer, zorgt voor een preciezere afdruk en gebruikt daarom minder inkt. Ruw papier zal je eerder geschikt vinden om notities op te maken.

  2. Welke formaten papier zijn er?

  Wereldwijd hanteren we verschillende papierformaten met verscheidene benamingen. Om de Babylonische spraakverwarringen in te dijken heeft men in het verleden internationale normen opgesteld (met uitzondering van landen zoals de VSA en Canada). Het superbekende A4’tje maakt bijvoorbeeld deel uit van de ISO 216 norm, terwijl een C5 onder ISO 269 valt. Hieronder overlopen we de meest voorkomende formaten.

  Formaat A

  In Europa is de A-reeks zonder twijfel het meest gebruikte papierformaat. Heb je je ooit al afgevraagd wat A4 of A5 precies betekent? Als je het basisformaat (A0) vier keer vouwt, kom je op het zeer bekende A4-formaat uit. Dezelfde logica is trouwens van toepassing op de andere reeksen.

  Printpapier A0 formaat

  Indeling van het papierformaat A0

  Formaat B

  De A-reeks bevat in het algemeen de meest gebruikte papierformaten, maar wie A zegt moet ook B zeggen. De B-reeks heeft grotere afmetingen dan de A-reeks en wordt daardoor gebruikt voor bijzondere formaten waar de A-reeks niet aan kan voldoen. Denk maar aan speciale formaten voor het afdrukken van boeken, posters of displays. Het B-formaat is dus meestal niet zo geschikt voor alledaagse printers. Net om die reden worden deze formaten meestal gebruikt door professionele drukkers.

  Printpapier formaat B0

  Indeling van het papierformaat B0

  Formaat C, D en E 

  De formaten C en E zijn ontworpen als rechthoekige enveloppen om respectievelijk A- en B-formaten te verzenden. Een A4-vel past perfect in een C4-envelop, net zoals een B4-vel in een E4-envelop past. Last but not least, bestaat de D-reeks om de afmetingen aan te vullen die A en B niet hebben. Een perfecte tussenmaat als het ware.

  Formaat DIN en Carré

  Deze twee bijzondere formaten hebben een iets andere vorm dan een klassiek vel papier. DIN is smaller en langwerpiger dan standaard printpapier, terwijl Carré net een vierkante vorm heeft. Hun speciale vormen worden daarom gebruikt voor specifiek drukwerk zoals menukaarten en vierkante wenskaarten.

  3. Keuzegids: 4 soorten printpapier en hun toepassingen

  Printpapier en kopieerpapier hebben een groot arsenaal aan toepassingen, vooral binnen een bedrijf. De dikte, witheid en gladheid van het papier bepalen in grote mate waar je het voor zal gaan gebruiken. We maken hieronder het onderscheid tussen 4 soorten papier, afhankelijk van hun toepassingen.

  Wist je dat...
  • Printerpapier altijd recycleerbaar is?
  • Printerpapier een standaarddikte heeft van 80 g/m²?
  • Het printpapier van RAJA is voorzien van ecologische labels zoals PEFC, FSC, Blauer Engel en het Ecolabel? Het papier is met andere woorden zodanig ontworpen dat het doorheen zijn levenscyclus een minimale impact heeft op het milieu.
  Standaard printpapierKopieerpapier standaard

  .
  • Toepassing: enkelzijdig afdrukken.
  • Voor het afdrukken in zwart-wit.
  • Witheid: standaard kwaliteit CIE 146.
  • Beschikbaar in formaat A4 en A3.
  • Kies voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

  Gerecycleerd printpapier
  Gerecycleerd printerpapier
  .
  • Toepassing: enkelzijdig afdrukken.
  • Voor het afdrukken in 1 kleur.
  • Witheid: lage kwaliteit CIE 135.
  • Beschikbaar in formaat A4.
  • Kies voor een milieuvriendelijk imago: van 100% gerecycleerde vezels. Zonder chloor-witmakers.
  Multifunctioneel printpapier
  Multifunctioneel printpapier

   .
  • Toepassing: dubbelzijdig afdrukken.
  • Voor zowel print- als fotokopiewerk in alle kleuren.
  • Witheid: hoge kwaliteit CIE 161.
  • Beschikbaar in formaat A4 en A3.
  • Kies voor dit papier met een hoge gladheid: geschikt voor alle soorten printers.

  Premium printpapier
  Kopieerpapier premium

   .
  • Toepassing: dubbelzijdig afdrukken.
  • Voor haarscherpe afdrukken in alle kleuren.
  • Witheid: zeer hoge kwaliteit CIE 166.
  • Beschikbaar in formaat A4 en A3.
  • Kies voor dit hoogwaardig papier: golft niet en drukt niet door. Ideaal voor presentaties, rapporten, enz.

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

   

  Populaire onderwerpen