Duurzaam verpakken met RAJA: dé populairste innovaties van 2023

7  min. leestijd 01 november 2023

Klaar om nóg verder te verduurzamen? Gelijk heb je! Om tegemoet te komen aan de ‘groenere’ verwachtingen van de klant, kiezen webshops en retailers steeds vaker bewust voor milieuvriendelijke verpakkingen. Net zoals de doorsnee consument geloven we hier bij RAJA in de kracht van duurzaam verpakken. En die daad voegen we bij het woord… In 2023 brachten we heel wat nieuwe verpakkingsinnovaties op de markt. Tijd voor een overzichtje dus! Bekijk hieronder welke oplossingen het populairst waren en ontdek wat prima geschikt is voor jouw activiteiten.

1. Duurzaam verpakken en verzenden

Kiezen voor ecologisch verpakkingsmateriaal is een uitstekende strategie om je bedrijf te verduurzamen. Al eens gedacht om om te schakelen van virgin plastic naar gerecycleerd plastic? Of om te kiezen voor alternatieven van papier en karton? Dan is nu hét uitgelezen moment om er mee van start te gaan. De onderstaande verpakkingsinnovaties van RAJA helpen je goed op weg. Neem alvast een kijkje naar onze populairste innovaties in 2023 en ontdek hoe duurzaam verpakken in jouw bedrijf past.

1.1 Duurzaam inpakken

Luchtkussenzakje
80% gerecycleerd

Gerecycleerde luchtkussenzakjes voor het verpakken van fragiele producten
In plaats van virgin plastic is dit luchtkussenzakje gemaakt van 80% gerecycleerd polyethyleen. Een heel stuk duurzamer dus! Het biedt een uitstekende bescherming tegen schokken, stoten en krassen dankzij de schokdempende noppen aan de binnenkant.

Daarbovenop is het zakje voorzien van een handige sluitstrip met een overslag van 5 cm. Dus minder tape én sneller verpakt. Deze soepele zakjes zijn geschikt voor diverse producten en wegen niet veel.

Papieren noppenenvelop
Voorbeeld van een papieren noppenenvelop van RAJA als verpakking voor kleding
De papieren noppenenvelop is een prima ecologisch alternatief voor plastic luchtkussenzakjes. Aan de binnenzijde hangt een gestanste golfstructuur die de schokabsorberende eigenschappen van luchtnoppen imiteert.

Ideaal om platte en kleine producten via post- en koerierdiensten te verzenden. De klant kan hem na gebruik makkelijk sorteren bij het papier.

Papieren noppenzakje
Duurzaam verpakken van een kleine flacon met een papieren noppenzakje

Nóg een alternatief voor plastic luchtkussenzakjes is deze variant, óók van papier. De papieren golfstructuur vangt uitstekend schokken op, net zoals plastic noppen. Bovenaan vind je een kleefstrip om orders sneller te sluiten en te verwerken. Na gebruik mag het zakje bij het papier gesorteerd worden. Handig!

Schuimdoos
100% gerecycleerd
.Voorbeeld van een opengeklapte schuimdoos van 100% gerecycleerd materiaal
Deze extra grote schuimdoos biedt de meest complete bescherming voor grote en kwetsbare producten tijdens je verzending. Uitgerust met een dik en flexibel schuiminterieur beschermt de doos items zoals kaders, spiegels en ingelijste foto’s.

Zijn innovatie schuilt in zijn gerecycleerde samenstelling: zowel het karton als de schuimvulling (PET) zijn volledig gerecycleerd en recycleerbaar. Daar zeggen we amai tegen! Na gebruik kan je het karton en de PET apart scheiden.

1.2 Duurzaam (af)sluiten en vastzetten

Versterkte papieren tape
Twee rollen van versterkte tape van papier
Moet je een zware doos sluiten? Vergeet dan eens plastic tape maar kies voor deze variant: de versterkte papieren tape met linnendraad. De drager bestaat uit kraftpapier en linnendraden, terwijl de natuurlijke rubberlijm voor een stevige hechting zorgt. De linnendraden versterken het kraftpapier. Al dat materiaal is volledig van natuurlijke oorsprong en samen te recycleren.
Handmatige rekfolie
80% gerecycleerd
Rol rekfolie van gerecycleerd materiaal voor handmatig wikkelen
Ook voor palletwikkelingen bestaan er tegenwoordig sterke milieuvriendelijke alternatieven. Geluidsarm en snel wikkelen vormt daarbij geen obstakel. Deze enkelzijdig klevende rekfolie bestaat uit 9 lagen cast polyethyleenfolie die tot 120% elastisch is.

Deze rekfolie draagt bij aan een circulaire economie door gebruik te maken van post-consumer en post-industrial afvalstoffen. Een duurzame keuze dus voor wie zijn pallets wil omwikkelen.

2. Duurzaam beschermen en opvullen

Bij duurzaam verpakken speelt bescherming natuurlijk een belangrijke rol. Een geslaagde verzending telt tenslotte pas wanneer het verpakte product in een perfecte staat bij de eindklant aankomt. Laat daarom niets aan het toeval over en vermijd gefrustreerde klanten. Welk milieuvriendelijk opvulmateriaal past in jouw strategie?

2.1 Duurzaam omwikkelen

Opvulpapier
100% gerecycleerd
Opvulpapier van gerecycleerd materiaal in dispenserdoos voor duurzaam verpakken
Met dit nieuwe opvulpapier vul je lege ruimtes in dozen op om zodanig producten te stabiliseren en te beschermen tegen schokken. Het buigzame papier is soepel en plooit zich naar elke vorm.

De dispenserdoos neemt weinig plaats in aan de paktafel en zet het papier onmiddellijk klaar voor gebruik. Handig om een grote hoeveelheid orders aan een snel tempo te verwerken. Tot slot is het opvulpapier 100% gerecycleerd.

Luchtkussenfolie
80% gerecycleerd

.
Rol gerecycleerde luchtkussenfolie in dispenserdoos
Deze universele luchtkussenfolie is gemaakt van duurzaam polyethyleen met een dikte van 80 micron, en biedt uitstekende bescherming tegen stof en schokken.

Dankzij de handige afscheurperforatie kan je eenvoudig de benodigde hoeveelheid folie afscheuren zonder schaar of mes. Bovendien is deze luchtfolie milieuvriendelijk, met 80% gerecycleerd materiaal. Hij komt in een handige dispenserdoos, beschermd tegen stof, die gemakkelijk is te verplaatsen.

Schokwerend pakpapierSchokwerend pakpapier gebruikt voor het omwikkelen van een fragiele schaal Dit schokwerend pakpapier heeft gelijkaardige eigenschappen als plastic noppenfolie. Het pakpapier heeft een gegolfd reliëf, dat net zoals andere verpakkingsinnovaties de schokbestendige aard van plastic noppen imiteert. Dankzij de papieren grondstof kan je hem gewoon samen sorteren met je kartonnen doos.
Beschermpapier voor
thermische isolatie

.
Isolerend beschermpapier als vulling in een doos
Zelfs voor temperatuurgevoelige producten biedt RAJA’s aanbod een duurzame oplossing. Dit beschermpapier bestaat uit meerdere lagen die thermisch isolerend te werk gaan. Bovendien is dit product soepel genoeg om in verschillende soorten verpakkingen te passen.

Voor het verzenden van gekoelde of bevroren producten raden we aan om nog extra koelelementen te overwegen. Net zoals de andere papieren producten in dit overzicht, mag je hem gewoon bij het papierafval sorteren.

Wit zijdepapier
1
00% gerecycleerd
Wit zijdepapier van gerecycleerd materiaal
Toegegeven: zijdepapier is op zich al behoorlijk milieuvriendelijk. Maar het kan nóg beter, en wel met deze variant van 100% gerecycleerd materiaal.

Het zachte papier dient niet enkel als bescherming tegen krassen, maar voegt ook een vleugje luxe toe aan je verpakte geschenken. Daarom valt dit opvulmateriaal enorm in de smaak om kostbare en delicate artikelen te verzenden.

2.2 Duurzaam beschermen

Papieren opvulchipsVoorbeelden van papieren opvulchips voor duurzaam verpakken Deze papieren chips zijn hét alternatief voor de traditionele opvulchips van schuim. Door hun origami-achtige structuur hechtten ze zich uitstekend in elkaar om je product rond-om-rond te beschermen tegen schokken.

Deze papieren chips bestaan voor de volle 100% uit gerecycleerd materiaal. Hierdoor kan de klant de opvulling samen met je kartonnen doos sorteren. Zo verpak je dus helemaal frustratievrij.

Textielplaat
100% gerecycleerd

Duurzaam verpakken met deze stapel van 4 formaten textielplaat
Als opvulmateriaal brengt textiel enkele interessante voordelen op tafel. Textielplaten zijn soepel, licht en herbruikbaar. Bovendien bieden ze weerstand aan perforatie, compressie, schokken en vibraties.

Ze worden tegenwoordig vaak als alternatief gebruikt voor schuimplaten van bijvoorbeeld polyethyleen.

3. Waarom duurzaam verpakken?

Duurzaam verpakken doe je natuurlijk niet zomaar. Er zijn meerdere goede redenen voor. Enerzijds willen consumenten graag een positieve ervaring overhouden aan het kopen van hun producten. Als eerste fysieke contactpunt tussen bedrijf en klant spelen verpakkingen hier een cruciale rol. Een innovatieve verpakking versterkt niet alleen de unboxing-ervaring, maar vergemakkelijkt en verzekert ook het transport van je producten.

Anderzijds wordt de ecologische zijde van e-commerce steeds kritischer bekeken. Net zoals bij klantbeleving vormt een innovatieve verpakking hier de oplossing. Innovatief verpakken betekent milieugericht denken, en dat doe je door rekening te houden met bepaalde milieuvriendelijke criteria. Denk maar aan verpakkingen met herbruikbare en recycleerbare materialen of monoverpakkingen die een zuivere samenstelling hebben.

Naast de samenstelling van een verpakking, is de verpakkingswijze van even groot belang. Zo zorgt de hoeveelheid (overbodige) lucht in een verpakking nog steeds voor veel ergernis bij consumenten. Ook voor bedrijven vormt dit een probleem: niet compacte verpakkingen zorgen voor onnodige transportkosten en vereisen extra opvulmateriaal. Verpak daarom op een slimme manier en vermijd zoveel mogelijk lucht in verpakkingen.

Samengevat: online consumenten zien een verpakking als een van de belangrijkste tools om het duurzame karakter van een bedrijf te benadrukken. Dat bleek trouwens ook uit de Belgian Online Shopper Survey van Becom. Wanneer deze consumenten een webshop moeten omschrijven als ‘duurzaam’, denkt 37% aan een efficiënte (compacte) verpakking en 33% aan een verpakking van milieuvriendelijke materialen. Een ‘groene’ verpakking verdient dus meer dan eens een centrale rol in je aanpak.

Resultaten van de Belgian Online Shopper Survey

Tot slot is duurzaam verpakken een strategie die we almaar vaker zien doorsijpelen naar wetgevingen, zowel op regionaal als internationaal niveau. Kijk maar naar de Europese Unie: in de nabije toekomst worden pakjes die niet voldoen aan de Europese Verpakkingswet niet langer toegestaan op de markt. Dit vormt een extra aandachtspunt voor e-commercebedrijven. Maar we brengen ook goed nieuws! Met de verpakkingsinnovaties van RAJA speel je op safe en kan je nú al volledig voldoen aan de regels van morgen. Waar wacht je dus nog op?!

Man zet doos over hoofd met vraagteken erop

Over de auteur

Arne Leën: Gepassioneerd door het schrijven van boeiende artikelen over verpakkingen, magazijnuitrustingen, kantoorartikelen en meer creëert Arne expertise en een uniek perspectief in de RAJA Blog. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, stelt Arne lezers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen in hun verpakkingsactiviteiten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen