Hoe kies je de juiste kartonkwaliteit voor je doos?

5  min. leestijd 06 februari 2018

De kartonkwaliteit van een doos heeft een grote invloed op de bescherming van de producten die je erin verpakt. Wanneer je je goederen voorbereidt voor opslag of verzending, is het dus belangrijk om goed stil te staan bij het soort kartonnen doos dat je kiest. We tonen je hieronder uit welke soorten kartonkwaliteit je kan kiezen en voor welke verzendingen ze geschikt zijn.

1. Zo kies je de juiste kartonkwaliteit

Als we het hebben over verpakkingen, dan wordt er traditioneel gesproken over twee soorten bescherming: de primaire en de secundaire. De primaire bescherming is de ‘externe laag’ zeg maar. Vaak neemt een kartonnen doos die taak op zich. Het is het beschermingsmateriaal dat het het hardst te verduren zal krijgen van externe factoren zoals regen, vocht, stof, enz. Bij de secundaire bescherming gaat het vooral om het opvulmateriaal en beschermingsmateriaal binnenin je doos. Dat zijn dus bijvoorbeeld de luchtkussens of papierkussens waarin je je product hebt gewikkeld of waarmee je lege ruimtes hebt opgevuld.

Verstuur je producten altijd met de beste primaire en secundaire bescherming

De kartonkwaliteit van een doos wordt bepaald door het aantal lagen en de dikte. Hoe meer gegolfde lagen, hoe meer bescherming hij zal bieden. Je hebt de keuze uit enkelgolf-, dubbelgolf- en driedubbelgolfkarton; elk met hun eigen specifieke kenmerken en gebruiken. We spreken van ‘golfkarton’ omdat het karton aan de binnenzijde een gegolfde vorm heeft die schokken nog beter opvangt. Strikt genomen bestaat 1 laag karton uit drie onderdelen:

  • De binnenlaag;
  • De gegolfde laag (hiervoor wordt een vel papier door een gegroefde rol gedraaid en behandeld met stoom om zijn vorm te behouden);
  • De buitenlaag (van stevig kraftpapier voor extra bescherming tegen scheuren, vocht en temperatuurschommelingen).

3 lagen voor de beste standaard kartonkwaliteit

Wanneer kies je voor enkelgolfkarton?

Kartonkwaliteit enkelgolfkartonEen doos uit enkelgolfkarton heeft 1 gegolfde laag. De golfdikte van zo’n laag wordt aangeduid met een letter (E = 1,5 mm / B = 3 mm / C = 4 mm). Deze doos geeft voldoende bescherming als je lichte producten tot 30 kg wilt verzenden. Om de stevigheid van de doos te optimaliseren, raden we aan om de volledige binnenruimte te vullen en je producten zo veel mogelijk te stapelen. Zolang je producten niet te fragiel of te zwaar zijn, kun je dit soort doos perfect gebruiken.

Wanneer kies je voor dubbelgolfkarton?

Kartonkwaliteit dubbelgolfkartonEen dubbelgolfdoos bestaat uit karton met twee beschermende gegolfde lagen. Deze dozen bieden een goede bescherming voor iets zwaardere en breekbare producten. Het totaalgewicht van je doos kan best niet groter zijn dan 70 kg. Ze weerstaan beter verticale druk tijdens het transport en zijn geschikt voor het verpakken van bulkgoederen en onverpakte producten.

Wanneer kies je voor driedubbelgolfkarton?

Kartonkwaliteit DriedubbelgolfEen doos uit driedubbelgolfkarton biedt de dikste kartonkwaliteit: je producten worden door drie lagen karton beschermd. Deze beschermingslaag is 14 mm dik en is zowel schok- als perforatiebestendig. Je gebruikt dit soort dozen het best voor het beschermen van zeer zware en breekbare ladingen met een totaalgewicht tot 500 kg. Ze zijn bijzonder geschikt voor moeilijke transportomstandigheden, exportverzendingen en een langdurige opslag.

Best geschikt voor:Enkelgolf
± 1,5 tot 4 mm dik 
Dubbelgolf
± 7 mm dik
Driedubbelgolf
± 14 mm dik
Dozen tot 30 kgX
Dozen tot 70 kgX
Dozen tot 500 kgX
Fragiele productenXX
BulkgoederenXX
Verzending per doosXX
PalletverzendingenXX
ExportverzendingenX
Langdurige opslagX

2. De oorsprong van het woord karton

Het woord ‘karton’ zoals we het vandaag kennen komt eigenlijk uit het Frans. Hier betekent ‘carton’ zoveel als een kartonnen doos in z’n geheel. Duiken we iets verder in het verleden, dan vindt de term zijn oorsprong in het Italiaans. Zo wordt ‘cartone’ gebruikt als uitbreiding van het woord ‘carta’ – wat papier betekent. Dit is al direct een eerste aanwijzing voor het verschil tussen papier en karton. Alles heeft te maken met het gewicht. Bij een oppervlaktegewicht van 7 tot 150 g/m² spreken we van papier. Tussen 150 en 600 g/m² krijg je dan karton. En alles wat boven 600 g/m² wordt aangeduid als zwaar karton.

3. Kartonnen dozen op maat van je product

Naast de standaarddozen bestaan er ook een aantal dozen met afmetingen die speciaal zijn aangepast aan het product. En wanneer je doos is aangepast aan je product, is je product zelf vaak ook beter beschermd. Hier vind je een kleine greep uit de talloze mogelijkheden:

  • Voor lange producten: voor het verpakken van bijvoorbeeld buizen, rollen, opgerolde documenten en affiches, enz.
  • Voor platte producten: voor het verpakken van bv. lijsten, flatscreens, enz.
  • Voor flessen: voor het verpakken van flessen wijn, champagne, bier, enz.
  • Voor boeken: voor het verpakken van dunne producten zoals boeken, maar ook bijvoorbeeld een stapel cd’s.
  • Voor kleding: deze doos is voorzien van een hangroede om kleerhangers mee op te hangen. Handig wanneer je kledij moet vervoeren!
  • Isothermische dozen: voor het verpakken van temperatuurgevoelige producten zoals vers voedsel en medicijnen.

Overzicht van alle soorten e-commerce verpakking

Wie had er nu ooit gedacht dat er voor zoiets eenvoudig als een kartonnen doos zoveel keuze zou zijn? Wil je snel het juiste formaat kartonnen doos vinden, dan kan dat makkelijk met deze handige zoekfunctie. Deze tool geeft je de keuze uit meer dan 1250 formaten. Je vindt dus ongetwijfeld de kartonnen doos die past bij jouw product!

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content Manager geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Populaire onderwerpen