Welke schilderstape past het best bij jouw klus?

5  min. leestijd 05 april 2021

Wat is er onmisbaar bij het verven? In de eerste plaats verf en verfborstels… Maar al even belangrijk is schilderstape. En daar bestaan heel wat (kleurrijke) varianten in. Zijn al die tapes hetzelfde? Allesbehalve! We loodsen je in deze keuzegids doorheen enkele veelgebruikte soorten en geven onder andere tips over hoe je kan vermijden dat verf onder de tape kruipt.

Welke schilderstape moet ik kiezen?

Laten we beginnen met de eenvoudige schilderwerken binnenshuis. Daarbij volstaat het vaak om te kiezen voor een witte tape van crêpepapier. Dat is doorgaans de goedkoopste variant en blijft enkele dagen kleven.

Wie gaat voor een professioneler en preciezer werk, is er de gele tape van rijstpapier. De lijm hiervan is beter bestand tegen uv-licht waardoor hij minder snel hard wordt. Daardoor kan de tape langer kleven, zonder aan kwaliteit in te boeten (en zonder lijmresten achter te laten). Je hebt bovendien minder kans dat er verf achter de tape kan kruipen. Het resultaat van dit alles is een strakke aflijning van al je schilderwerken.

En wat als je nu buiten aan de slag moet gaan? Door wind en weer? Dan gebruik je best de groene tape van polyethyleen, een soort plastic.

Keuzegids voor schilderstape

1. Schilderstape van crêpepapier

Het grote voordeel van deze afplaktape is ongetwijfeld zijn prijs: het is de voordeligste variant. Hij is in feite ideaal voor wie eenvoudige schilderwerken wil uitvoeren, zonder dat er rekening moet worden gehouden met een verfijnde afwerking. Denk eraan: je kan deze tape enkel binnenshuis gebruiken. Best laat je hem niet langer kleven dan 3 dagen. Daarna verliest de lijm zijn kleefkracht.

 • Soepele tape van wit crêpepapier. Met natuurlijke rubberlijm (solvent).
 • Geschikt voor het afplakken van vloeren of muren, het tijdelijk sluiten van dozen of zakken, en nog zoveel meer.
 • Bekijk hier de afplaktape van crêpepapier van RAJA.

Schilderstape van crêpepapier van RAJA

► 2. Schilderstape van rijstpapier

Tape van rijstpapier  is onmisbaar voor de beste schilderwerken binnenshuis. Deze schilderstape is goed bestand tegen uv-licht én is heel soepel. Daardoor voorkomt hij als geen ander dat verf achter de tape zou kruipen. Voor écht rechte schilderslijnen moet je dus halthouden bij rijstpapier. Naast binnen kan je deze tape trouwens ook buiten gebruiken. Denk er wel aan dat hij niet waterbestendig is. Op een vochtige of regengevoelige plek kleef je best de groene PE-tape.

 • Zeer dunne en soepele tape van geel rijstpapier. Met acryllijm.
 • Voor alle schilderwerken binnen (tot 6 maanden) én buiten (tot 3 maanden).
 • Bekijk hier de afplaktape van rijstpapier.

Schilderstape van rijstpapier

3. Schilderstape van PE (polyethyleenfolie) 

Voor wie buitenshuis aan de slag gaat, is er de groene schilderstape van Tesa. Hij is gemaakt van polyethyleen, een soort plastic folie. Dat maakt hem zowel weer- als waterbestendig. Na het kleven, blijft hij nog zo’n 2 maanden stevig hangen. Binnen die tijd kan je hem probleemloos verwijderen, zonder lijmsporen achter te laten. Deze plastic tape kan je trouwens in zowel de lengte als de breedte met de hand afscheuren. Heel handig wanneer je snel wilt werken.

 • Versterkte PE-folie met een dikte van 130 micron. Met acryllijm.
 • Geschikt voor het afplakken van gevels bij schilderwerken, als vloermarkering, voor het vastmaken en bundelen van draden, enz.
 • De afplaktape voor buitenshuis van Tesa is beschikbaar bij RAJA onder de bestelcode 4621L50 (sales@rajapack.be of 012 260 260).

Schilderstape van PE

Wist je dat...

Schilderstape altijd beschrijfbaar is? Zo kan je makkelijk notities aanbrengen. Dat maakt ‘m handig voor het tijdelijk markeren en labelen van bijvoorbeeld kasten of meubels. Je kan de tape zelfs gebruiken voor het labelen van potjes in de diepvries.

Hoe gebruik je het best schilderstape?

Hoe gebruik je de tape vóór het verven?

 • Bij nauwkeurig en gedetailleerd schilderwerk start je met het egaliseren van het oppervlak. Op een oneffen oppervlak heb je veel meer risico dat de verf achter de tape gaat kruipen.
 • Reinig het oppervlak voordat je de tape aanbrengt. Vermijd een té vochtige, vettige of stoffige ondergrond.
 • Test de afplaktape eerst uit op een onopvallende plek. Zo weet je zeker dat de tape wel geschikt is voor die ondergrond.
 • Rek de tape niet onnodig uit voordat je hem aanbrengt. Zo voorkom je dat de tape daarna gaat opbollen en dat de verf eronder kruipt.
 • Gebruik smalle tape (van 19 tot 38 mm) voor het afplakken van kleinere elementen (zoals schakelaars). Bredere tape (van 50 of 70 mm) is een goede oplossing om grote kleurvakken van elkaar te scheiden.
 • Gebruik bij voorkeur lange stukken tape. Zo is de kans groter dat je rechte lijnen verft.
 • Afplaktape heeft standaard een lichtere kleefkracht. Druk de tape dus goed aan op de ondergrond voordat je begint met schilderen.
 • Lijsten en boorden afplakken is één ding. Maar je mag niet vergeten om ook grotere oppervlakken af te dekken. Een verfspat op een sofa of tafel is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig bestaan er hier praktische oplossingen voor zoals meubelhoezen en afdekvellen. Je vloer bedek je best met stukken karton, zoals deze tussenbladen.

Hoe gebruik je de tape ná het verven?

 • Werk je met tape van crêpepapier? Verwijder de schilderstape dan liefst kort na het aanbrengen van de definitieve verflaag. Laat je de tape zitten, dan zal de verf in het crêpepapier doordringen. Gevolg? Je zal geen mooie rechte lijn meer hebben na het verwijderen van de tape.
 • Door de tape snel te verwijderen, voorkom je ook het ontstaan van verkleuringen op je muur.
 • Trek de tape langzaam en gelijkmatig weg in de lengte, liefst onder een hoek van 45°.

Tips voor het gebruik van schilderstape

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen