Van palletwagens tot rolcontainers: laat alles op wieltjes lopen!

4  min. leestijd 06 september 2018

  Loopt alles in jouw magazijn op wieltjes? Bij RAJA kunnen we alvast niet zonder onze palletwagens, rolcontainers en plateauwagens. Ze helpen je om goederen snel van punt A naar punt B te brengen, en dat zonder een zware fysieke inspanning. In dit overzicht tonen we je welk rollend materieel je het best gebruikt in jouw magazijn of op kantoor.

  Palletwagens, steekwagens, rolcontainers, enz.
  Hoe vervoer je je goederen efficiënt in je magazijn?

  Welke lading moet je verplaatsen? Welk rollend materieel kies je het best?
  1. Homogene (lichtere) goederen. Steekwagens
  2. Kleine stapels heterogene goederen of losse objecten. Plateauwagens
  3. Grote stapels heterogene goederen of losse objecten. Etagewagens
  4. Grote goederen of waardevolle producten. Rolcontainers
  5. Palletten. Palletwagens
  6. Continue verplaatsing van pakjes. Rollenbanen
  Kies hier het ideale rollend materiaal en verlicht ieders werk.
  Kies hier het ideale rollend materieel en verlicht ieders werk.

  1. Homogene goederen

  Wat heb je nodig? Steekwagens

  Bij een steekwagen schuif je de steekplaat onder je lading. Ze zijn vooral handig voor het verplaatsen van homogene ladingen: ladingen in één geheel dus met een vlakke onderkant. Ze komen goed van pas om bijvoorbeeld kleine stapels dozen snel in en uit te laden van vrachtwagens of bij een verhuis.

  Heel wat steekwagens zijn bovendien inklapbaar en nemen dus amper plaats in. Maar laat je niet door zijn smalle uiterlijk bedriegen: een steekwagen kan tot zo’n 350 kg tillen (naargelang het model). Dat maakt hem tot een robuuste en compacte partner. Een tip die we je nog kunnen meegeven: hoe dikker de banden van de steekwagen, hoe makkelijker je over een ongelijke ondergrond kunt rijden.

  Steekwagens voor homogene goederen

  2. Kleine stapels heterogene goederen of losse objecten

  Wat heb je nodig? Plateauwagens

  Niet enkel in een groot magazijn, maar ook in winkels en op kantoor zie je vaak een plateauwagen verschijnen. Ze worden vooral gebruikt voor het verplaatsen van bijvoorbeeld heterogene ladingen of losse objecten die moeilijk te stapelen zijn. Gebruik je plateauwagen om bijvoorbeeld dozen van uiteenlopende afmetingen te vervoeren, of leg ze vol met kleinere verpakkingen of emmers. Er bestaan robuuste plateauwagens die tot 600 kg kunnen dragen.

  Plateauwagen voor kleine stapels heterogene goederen of losse objecten

  3. Grote stapels heterogene goederen of losse objecten

  Wat heb je nodig? Etagewagens

  Etagewagens zijn vergelijkbaar met plateauwagens maar bestaan uit meerdere legborden waardoor je je goederen in de hoogte kunt stapelen. Zo vervoer je in één keer veel meer goederen dan bij een plateauwagen. Er bestaan compacte etagewagens voor op kantoor maar ook grotere modellen waarmee je tot 600 kg verplaatst.

  Etagewagens voor grote stapels heterogene goederen of losse objecten

  4. Grote goederen of waardevolle producten

  Wat heb je nodig? Rolcontainers

  Rolcontainers beschikken standaard over zijwanden (langs 2 tot 4 zijden). Daardoor kunnen je goederen niet uit de container vallen wanneer je ze verplaatst. Dat maakt een rolcontainer tot de veiligste en meest beschermende oplossing om je producten te verplaatsen. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kies je best voor een rolcontainer met een hangslot. De rolcontainer fungeert daardoor als een metalen kooi waarin je producten beschermd zijn tegen diefstal.

  Rolcontainers voor zeer grote objecten of waardevolle producten

  5. Palletten

  Wat heb je nodig? Palletwagens

  Om zware gestapelde palletten probleemloos te vervoeren, gebruik je best een palletwagen (of transpallet). Ze zijn vervaardigd uit onverwoestbaar staal en tillen zonder moeite vrachten tot 2500 kg.

  Op het vlak van palletwagens heb je de keuze uit verschillende modellen. Wist je bijvoorbeeld dat wielen in polyurethaan optimaal functioneren op een vlakke vloer? En je best voor rubberen wielen kiest als je palletwagen een oneffen vloer trotseren moet (let er wel op dat rubberen wielen sporen kunnen nalaten op de ondergrond)? Nog een ander weetje: een palletwagen heeft standaard een lengte van 1,15 meter maar er bestaan ook modellen met een vorklengte van 0,8 meter. Die komen dan eerder van pas in nauwe ruimten of in een lift.

  Palletwagens voor pallets

  6. Continue verplaatsing van pakjes

  Wat heb je nodig? Rollenbanen

  Wanneer je een constante toevoer aan pakjes moet verwerken, is het veel praktischer om een rollenbaan te gebruiken in plaats van een plateauwagen of rolcontainer. Je pakjes rollen doorheen je magazijn van punt A naar punt B zonder dat je zelf nog iets moet doen. Alle opties en voordelen van een rollenbaan vind je bovendien in onze gids voor verpakkingsmachines en –systemen.

  Transportrollenbaan voor een continue verplaatsing van pakjes

  Wist je dat...
  • Er ook steekwagens voor trappen bestaan? Je overwint hiermee alle hindernissen en vervoert ladingen tot 400 kg veilig langs je trappen omhoog en omlaag. Heel handig wanneer je stockeert op een bovenverdieping of in een kelder.
  • Sommige palletwagens voorzien zijn van een ingebouwde weegschaal? Je palletten wegen en vervoeren kan zo in 1 beweging. Een tijdbesparende optie dus!
  • Er naast rollend magazijnmateriaal nog andere mogelijkheden zijn om je magazijn efficiënt te beheren? Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitwerken van een picking route, een slimme productadressering, cross docking, enzovoort.
  Steekwagen voor trappen en treden | Palletwagen met ingebouwde weegschaal
  Steekwagen voor trappen en treden | Palletwagen met ingebouwde weegschaal

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *





   

  Populaire onderwerpen