Hoe kies je de beste palletwagen?

8  min. leestijd 15 mei 2024

  Het verplaatsen van goederen is een sleutelproces in je logistiek. Van vrachtwagen naar stelling, van stelling naar inpaktafel, en van inpaktafel naar laadkade… Je goederen ondergaan heel wat verschuivingen in en rond je magazijn. De manier waarop je die goederen verplaatst, heeft een niet te onderschatten impact op de gezondheid van je logistiek personeel. Volgens internationale normen is het niet aangeraden om lasten te tillen van meer dan 25 kg. Moet je een zware stapel goederen verplaatsen op een pallet? Dan is een palletwagen voor jou de beste oplossing.

  Welke palletwagen is nu ideaal voor je type magazijn, je logistieke activiteiten of de noden van je personeel? We duiken hieronder in de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van een nieuwe palletwagen. Door de juiste keuze te maken verhoog je de productiviteit van je teams, verbeter je de ergonomie op de werkvloer én versnel je je logistieke processen.

  1. In welke omgeving gebruik je de palletwagen?

  Bij je zoektocht naar de perfecte palletwagen of pompwagen is het belangrijk om te starten bij deze sleutelvraag: in welke omgeving zullen je medewerkers dit rollend materieel gaan gebruiken? Naargelang je antwoord zal je vervolgens een palletwagen kunnen kiezen op basis van het materiaal waarvan het is gemaakt. Laten we er een paar voorbeelden bijhalen:

  • Werk je in een omgeving met specifieke hygiëneprotocollen (farmaceutische of voedingssector)? Kies dan voor een machine met een buitenafwerking van kunststof. Dat is doorgaans gemakkelijker te onderhouden en voldoet beter aan de vereiste hygiënenormen.
  • Werk je in een vochtige omgeving (voedingsindustrie, havengebieden, chemische industrie)? Overweeg hier een palletwagen van roestvrij staal. Deze is beter bestand tegen vocht of chemische stoffen op lange termijn.
  • Werk je in een standaard binnenomgeving? Dan volstaat het om te kiezen voor een machine van verzinkt staal.

  Een tweede bepalend element met betrekking tot de omgeving is het type vloer. Op welke ondergrond zal je vaak moeten rijden? Dit zal mee bepalen welk type wielen je moet kiezen voor je palletwagen. Doorgaans heb je de keuze uit wielen van rubber of polyurethaan:

  • Rubberen wielen zijn stiller tijdens het rijden en zorgen voor een goede grip op industriële en gladde vloeren.
  • Polyurethaanwielen laten doorgaans geen sporen na op de vloer en worden vooral aanbevolen voor gevoelige en zachtere vloeren.

  2. Welke goederen ga je verplaatsen?

  Een tweede aspect dat bepalend is voor je keuze, is het type goederen dat je magazijniers moeten verplaatsen. Hoe groot zijn die palletten nu eigenlijk? Op basis van deze afmetingen kan je dan de volgende keuzes maken:

  • Voor palletten met kleine afmetingen: kies voor een palletwagen met korte vorken (tot 800 mm lengte).
  • Voor palletten van standaard formaat: kies voor een machine met standaard vorken (1150 mm lengte).
  • Voor palletten met grote afmetingen: kies voor een palletwagen met langere vorken (1800 mm lengte).

  Denk daarnaast ook aan het gewicht van je palletlading. Elke palletwagen heeft namelijk een maximale draagkracht. Bij RAJA bieden we bijvoorbeeld modellen aan die een nuttige lading tot 2500 kg kunnen ondersteunen. Daarmee kom je al een heel eind voor het verplaatsen van de meeste ladingen in je magazijn.

  palletwagen met korte of lange vorken

  3. Hoe hoog moet je palletwagen kunnen heffen?

  Voor punt 3 kijken we even naar de hefhoogte van je machine. Standaard kan een transpallet je goederen optillen tot ongeveer 20 cm. Dat is in de meeste omstandigheden meer dan voldoende om vlot over de vloer te rijden. Het kan echter ook zijn dat je net méér hefhoogte nodig hebt. Dat is met name handig als je de goederen op de palletwagen wilt plaatsen zónder te moeten bukken.

  Je magazijnier kan hierdoor tijdens het laden en lossen met rechte rug blijven werken. En dat kan op zijn beurt weer bijdragen aan een verminderd risico op musculoskeletale aandoeningen (MSA). Kies in dit geval voor een heftafel of een schaarpallettruck. Deze speciale transpalletten hebben vaak een hefhoogte tot 80 cm.

  Man laadt goederen op een schaarpallettruck

  4. Hoe garandeer je de veiligheid van je operators?

  Het gebruik van rollend materieel in en rond je magazijn is nooit helemaal zonder risico. Het is dan ook belangrijk om extra aandacht te besteden aan de veiligheid van je operators in relatie tot je palletwagen. Bij het maken van je keuze kan je daarom rekening houden met de volgende uitrustingen:

  • Een veiligheidsklep, om aan te geven wanneer er sprake is van een mogelijke overbelasting van het hefmechanisme,
  • Een veiligheidssysteem om bijvoorbeeld te remmen,
  • Een stabilisatiesysteem voor het heffen van je lading. Dit komt vooral van pas bij pallettrucks met een grotere hefhoogte,
  • Een bedieningshendel met meerdere standen (voor de handmatige palletwagens), waarmee je de vorken makkelijker kan laten heffen, zakken en verplaatsen.
  Operators in een magazijn verplaatsen een palletwagen

  5. Kies je een manuele of elektrische pallettruck?

  Ook deze vraag is het absoluut waard om altijd te stellen tijdens je selectieproces: moet je voor je logistieke activiteiten kiezen voor een manuele of een elektrische bediening? Wat je waarschijnlijk niet echt zal verbazen, is dat een elektrische pallettruck het voordeel heeft je handling aanzienlijk te vergemakkelijken. Dankzij het geautomatiseerde elektrische systeem kan de operator een rechte houding aanhouden. Hierdoor kan het risico worden verminderd op overbelasting en musculoskeletale aandoeningen (MSA).

  Langs de andere kant heb je dan de ‘manuele palletwagen’. Deze heeft een hydraulische pomp die het hefwerk van de operator verlicht, maar niet volledig elimineert. De operator zal nog steeds een zekere inspanning moeten leveren om de palletlading van de grond te tillen.

  Kies je voor een elektrische pallettruck, hou dan rekening met een aanzienlijk verschil in het kostenplaatje. De aanschaf van een elektrisch model begint al snel rond de € 1500. Voor een goede manuele palletwagen schommelt de kost bij een startprijs van € 300. Bovenop die aanschafkosten moet je ook denken aan onderhouds-, service- en garantiekosten voor je toestel. Een handmatig model vergt doorgaans veel minder onderhoud en heeft goedkopere vervangonderdelen.

  Tot slot vergt een elektrisch model een langere en meer complexe opleiding voordat je operators er zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan. Ook deze opleidingskosten dien je natuurlijk mee in het kostenplaatje op te nemen. De combinatie van eenvoud in gebruik en lager kostenplaatje maakt van de manuale palletwagen veruit de meest populaire optie in doorsnee magazijnen en bij retailers.

  Tot slot: palletwagen, stapelaar of heftruck?

  De laatste vraag op ons menu brengt ons bij het verschil tussen een palletwagen, stapelaar en heftruck. Het is interessant om de verschillen tussen deze apparaten even naast elkaar te leggen.

  Een palletwagen is het meest eenvoudige apparaat qua vormgeving en gebruik. Het is makkelijk te bedienen en vergt niet al te veel onderhoud. Het wordt met name gebruikt voor het verplaatsen van (gepalletiseerde) goederen die zich laag aan de grond bevinden. Het is het uitgelezen instapmodel voor de meeste soorten magazijnen.

  Een stapelaar, zoals de naam al doet vermoeden, is bedoeld om goederen op hoogte te plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een palletlading die hoog in een magazijnrek moet worden gestapeld. Een stapelaar kan palletten tot op een hoogte van 5 meter tillen. Deze toestellen zijn vaak duurder dan een standaard palletwagen.

  Tot slot is er nog de heftruck: de echte alleskunner. Deze is het best geschikt voor magazijnen met intensieve werkzaamheden, transport over lange afstanden, en voor zeer zware lasten (tot 8 ton). Het kan lasten tillen tot wel 8 meter hoog. Echter, ook de aanschafkosten zijn zeer hoog, met instapprijzen rond de € 6000.

  Download whitepaper magazijn van de toekomst RAJA

  How to: hoe gebruik je correct een palletwagen?

  Heb je de palletwagen gekozen die perfect voldoet aan je vereisten? Prima! Hieronder overlopen we nog enkele handige tips die van pas kunnen komen bij het gebruik van je palletwagen.

  1. Een palletwagen kan je zowel duwen als trekken. Aangezien de meeste mensen meer gewicht kunnen duwen dan trekken, is het altijd veiliger voor de gebruiker om te duwen.
  2. Controleer voordat je een transpallet gaat gebruiken altijd eerst de carrosserie en de kwaliteit van de wielen. Deze mogen niet beschadigd zijn. Daarnaast is het ook goed om de maximale belasting te dubbelchecken. Dit staat meestal aangegeven op het toestel zelf.
  3. Gebruik de ontgrendelingshendel (meestal in de buurt van de handgrepen) om de hydraulische vloeistof vrij te laten. Hierdoor kunnen de hefvorken tot op de grond zakken. Schuif hierna de vorken onder je lading (pallet).
  4. Bevinden de vorken zich correct onder je lading? Trek de grote hendels nu herhaaldelijk naar je toe. Hierdoor neemt de druk in de hydraulische vloeistof toe waardoor de hefvorken van de grond komen. Hierna moet je de palletwagen soepel kunnen duwen en verplaatsen.
  Onderdelen van een transpallet of pompwagen

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

   

  Populaire onderwerpen