Hoe kies je de juiste verpakkingstape?

5  min. leestijd 13 november 2017

  Tape… Ongetwijfeld een van de belangrijkste tools in een magazijn, kantoor of winkel. Voor sommigen is verpakkingstape een getuige van een tragische gebeurtenis (om ongelukjes te maskeren). Voor anderen staat tape gelijk met gelukkige momenten (het openscheuren van een langverwacht pakketje!).

  Als je begint te bladeren door het enorme assortiment van tapes, omsnoeringsbanden en lijm zal je misschien al snel het bos niet meer door de bomen zien. Hoe moet ik nu de juiste keuze maken? Win tijd en raadpleeg de lijst hieronder om de ideale verpakkingstape te kiezen op basis van je behoeften.

  Verpakkingstapes en hun bekendste toepassingen

  Waarvoor dient tape? Het basisidee achter verpakkingstape is het tijdelijk samenvoegen van producten. Bij om ‘t even welke tape is het aan te raden om deze aan te brengen bij een temperatuur boven de 15 °C, op een droog en stofvrij oppervlak. Omdat er ondertussen zoveel verschillende types tape en plakbandeigenschappen zijn ontwikkeld, kon de deur worden opengezet naar een heleboel nieuwe toepassingen:

  Soort tape Toepassingen en eigenschappen
  (1) PP-tape • Lichte tot middelzware pakketten (tot 20 of 30 kg).
  Perfect transparant en glanzend.
  (1) PVC-tape • Zwaardere pakketten (tot 30 of 40 kg).
  • Elastischer en veelzijdiger.
  (1) Versterkt & waterdicht • Zwaarste pakketten, voor een langdurige opslag.
  • Vochtbestendigheid en maritiem transport.
  (2) Afplaktape • Het tijdelijk afplakken van oppervlakken (bv. schilderwerken).
  • Tijdelijke sluitingen zonder de drager te beschadigen.
  (3) Dubbelzijdig • Het dubbelzijdig kleven van vast tapijt, lijsten aan de muur.
  (4) Bedrukt • Extra zichtbaarheid voor je merk.
  (5) Gegomde kleefband en papier • Het integraal recycleren van je kartonnen verpakking.
  • Sorteer deze tapes gewoon samen met je doos.

  1. Verpakken en sluiten van dozen

  De belangrijkste en meest voorkomende eigenschappen bekijken we eerst. Er bestaan een massa verschillende dozen met bijna evenveel soorten tape. De kleine details maken hier een groot verschil:

  • De beste partner voor al je dozen: PP-tape
   Binnen de wereld van de verpakkingstapes wordt de polypropyleentape (of PP-tape) tegenwoordig het vaakst gebruikt. Deze verpakkingstape hecht zich perfect aan papier of karton. Een populaire variant vormt de geluidsarme PP-tape. Deze maakt tijdens het afrollen een minder snerpend geluid dan een gewone plakband. PP-tape is doorgaans de goedkoopste tapeoplossing.

  • De oudere broer van polypropyleen: PVC-tape
   PVC-tape was vroeger standaard. Hij is steviger dan polypropyleen en is dus beter geschikt voor het sluiten van zwaardere pakketten (tot zo’n 40 kg). Dit soort tape is veel elastischer dan PP en bovendien standaard geluidsarm.

  • De echte krachtpatser: waterdichte en versterkte tape
   Deze verpakkingstape is versterkt met glasvezeldraad waardoor hij uiterst scheurbestendig is. Met deze tape kun je met een gerust hart je zwaardere pakketten verpakken. Deze tape is bovendien de ideale oplossing wanneer je je goederen voor langere tijd zal moeten opslaan of wanneer je weet dat ze het zwaar te verduren zullen krijgen tijdens het transport (temperatuurschommelingen, vocht, enz.).

  Verpakken en sluiten van dozen met verpakkingstape

  2. Tijdelijk verpakken, markeren en afplakken

  Laten we nu eens kijken naar het ‘artistieke’ lid van de familie: de multifunctionele afplaktape. Schilders kunnen er niet zonder! Omdat deze ‘schilderstape’ niet zo sterk kleeft, kan hij makkelijk worden verwijderd zonder sporen na te laten op de ondergrond. Deze tape is volledig van papier gemaakt en is dus makkelijk met de hand af te scheuren. Het is niet enkel een onmisbare schildershulp maar komt ook goed van pas in elk magazijn: deze tape is perfect beschrijfbaar en laat dus toe om producten te markeren. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook nog eens bestand tegen water en hoge temperaturen (tot +60 °C)!

  Afplaktape: perfect beschrijfbaar en ideaal voor alle schilderwerken

  3. Dubbelzijdig plakken op alle soorten ondergrond

  Dubbelzijdige tape is perfect voor verschillende doeleinden. Dit soort tape hecht zich vast aan elk soort ondergrond en dient om op een discrete manier objecten stevig vast te kleven: tapijten, lijsten aan de muur, enz. Deze tape heeft een sterke kleefkracht, maar is vaak handiger dan een spijker of schroef omdat je deze plakband toch nog makkelijk kan verwijderen zonder beschadigingen te veroorzaken.

  4. Je pakketten extra zichtbaarheid geven

  Je pakketten stevig dichtkleven is één ding, maar je kunt je pakketten ook een persoonlijke touch geven en ze zo dus meer zichtbaarheid geven. Dat doe je makkelijk door je logo of je bedrijfskleuren toe te voegen aan een verpakkingstape. Een bedrukte verpakkingstape is als een kameleon en past zich aan, aan werkelijk elke look. Dat maakt het voor de geadresseerde veel makkelijker om zijn pakketje te identificeren.

  5. Verpakken met een extra vleugje duurzaamheid

  Een duurzaam alternatief voor de traditionele verpakkingstape is de onderstaande milieuvriendelijke variant. Het is een polypropyleentape die 30% minder folie bevat. Hij is dus lichter én bevat 30% minder plastic dan doorsnee tapes.

  Voor wie zijn goederen vooral via kartonnen dozen verzendt, kan eens overwegen om een papieren tape in huis te halen. Zoals de naam al zegt, is deze tape volledig van papier gemaakt zodat hij perfect samen met een kartonnen doos kan worden gerecycleerd. Geen kopzorgen meer over sorteren dus. Een andere verpakkingstape die past binnen dit plaatje is de gegomde kleefband. De bevochtigde lijm dringt diep door in het karton en wordt nadien één met je doos. Dat levert je een ongezien sterke sluiting op. Én bovendien een sluiting die op en top milieuvriendelijk is aangezien je alles in z’n geheel kan recycleren. Deze tape is bovendien beter bestand tegen temperatuurschommelingen, vocht, uv-stralen en langdurige opslag. Voor elk wat wils dus!

  Milieuvriendelijke verpakkingstape van Rajapack

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

   

  Populaire onderwerpen