Vuilniszakken: jouw keuzegids voor een optimaal afvalbeheer

7  min. leestijd

Je werkplek ordelijk en opgeruimd houden voor jou en je collega’s is vanzelfsprekend. Afvalbeheer is daar zeker een integraal onderdeel van. In dit geval gaan we even inzoomen op de belangrijkste vragen rond vuilniszakken. Hoe kies je de juiste afmetingen? Voldoet hij wel aan alle normen en regels? We geven je hier alle nodige informatie om de juiste vuilniszak te kiezen voor je job.

1. Welk formaat vuilniszak heb je nodig?

Op het eerste gezicht lijkt deze vraag een eenvoudig antwoord te hebben: je kijkt gewoon naar de vulcapaciteit van je vuilnisbak. Maar het antwoord is iéts genuanceerder. Het juiste formaat is namelijk afhankelijk van de vorm van de vuilnisbak. Je kan de juiste afmetingen eenvoudig berekenen aan de hand van de 2 onderstaande voorbeelden.

De vulcapaciteit van een vuilnisbak is niet de belangrijkste factor om de juiste vuilniszak te kiezen. Een vuilniszak die in een ronde vuilnisbak past, zal bijvoorbeeld niet onmiddellijk in een rechthoekige bak passen, ook al hebben ze dezelfde vulcapaciteit.

Ronny Tournel, Product Specialist bij RAJA

1.1 Voor ronde vuilnisbakken

Voor een ronde pedaalemmer moet je eerst de afmetingen van de binnenemmer in kaart brengen. Meet als eerste de hoogte en de diameter. Voor de ideale breedte van de vuilniszak moet je de diameter (Ø) van de binnenemmer met 3,14 (π) vermenigvuldigen en dan delen door 2. Je mag daar nog zo’n 5 cm aan toevoegen om een bredere rand te creëren. De ideale hoogte van de zak bereken je door de hoogte van de pedaalemmer bij de helft van de breedte te tellen. Voeg hier ook nog 10 tot 20 cm extra aan toe voor de rand.

Berekenen van het formaat vuilniszak bij een ronde emmer

1.2 Voor rechthoekige vuilnisbakken

Een rechthoekige vuilnisbak – zoals een container – bereken je op een iets andere manier. De ideale breedte van de vuilniszak bereken je door de breedte van de container op te tellen met de diepte. Voeg daar zeker 5 cm aan toe voor een brede rand. Voor de ideale hoogte van de vuilniszak tel je de hoogte op met de langste zijde (breedte),gedeeld door 2. Tel hierbij nog eens 10 tot 20 cm.

Rechthoekige vuilnisbak

2. Welke kleur afvalzak heb je nodig?

De kleur van een vuilniszak draait voornamelijk om het selectief scheiden en sorteren van afval. Afvalscheiding vermijdt het vermengen van verschillende soorten afval zodat de weggegooide materialen en producten zoveel mogelijk kunnen hergebruikt worden. De weg die elk type afval aflegt noemen we een afvalstroom. Als we het afval uit een bepaalde afvalstroom willen hergebruiken voor nieuwe producten, spreken we over een circulaire afvalstroom.

2.1 Transparant

Dankzij de transparantie zie je onmiddellijk welk afval je verzameld hebt en kan je controleren of het correct gesorteerd is. Met diezelfde logica gebruik je een transparante vuilniszak om je afval te scheiden zodat het vuilnis nadien makkelijk gesorteerd kan worden.

Voor bedrijven in Vlaanderen is dit zeker een prioriteit. Volgens het VLAREMA (Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van Materiaal kringlopen en Afvalstoffen) zijn bedrijven verplicht om hun bedrijfsafval te sorteren volgens de 24 afvalstromen van het reglement.

Wat betekent dit nu concreet voor transparante vuilniszakken? Volgens dit reglement moet al het bedrijfsrestafval dat in containers terechtkomt, in gerecycleerde en transparante zakken ingezameld worden. Deze wetgeving is momenteel van toepassing op zakken van meer dan 60 liter, maar vanaf 2023 zal dit voor alle vulmaten gelden.

2.2 Gekleurd

In België ben je als bedrijf verplicht afval te scheiden. Gelukkig kan je een kleurencode opstellen om het afvalscheidingsproces te vereenvoudigen. Dankzij gekleurde vuilniszakken en zelfs gekleurde vuilnisbakken of vuilniszakhouders kan je een kleur toewijzen aan een bepaald soort afval. Zo wordt het duidelijker voor je werknemers en voor de afvalophaling. Afhankelijk van de sector kan je natuurlijk altijd je eigen kleurencode opstellen. Hieronder geven we je alvast een voorbeeld van zo’n kleurencode.

Geel Geel: oud papier en karton
Blauw Blauw: PMD
Licht groen Groen (licht): groenafval en GFT
Donker groen Groen (donker): glas
Rood Rood: kunststof en plastic
Zwart en transparant Zwart of transparant*: restafval

* Rekening houdend met de Vlaamse VLAREMA-wetgeving dient bedrijfsrestafval altijd te worden opgehaald in een transparante vuilniszak.

3. Welk materiaal is het best geschikt?

Alle vuilniszakken worden gemaakt van polyethyleen, dat zijn plastic korreltjes gemaakt van aardolie. Deze korreltjes worden gesmolten tot een elastische brij die we op basis van dichtheid kunnen indelen in hoge en lagedichtheidpolyethyleen (HDPE en LDPE). De polyethyleenvarianten hebben afzonderlijke eigenschappen die een bepaalde rol spelen bij het doel van een vuilniszak. Voordat je een vuilniszak gaat kiezen, hou je best de volgende informatie in het achterhoofd. Het verschil tussen HDPE en LDPE zal je keuze namelijk beïnvloeden.

Wist je dat...
Alle afvalzakken van RAJA uit minstens 80% gerecycleerd materiaal bestaan, waarvan ten minste 50% afkomstig van post consumer afval?

3.1 Wat is het verschil tussen HDPE en LDPE?

Hogedichtheidpolyethyleen wordt met een lage druk geproduceerd waardoor de moleculen zoveel mogelijk intact blijven. Dit harde polyethyleen heeft een hoge prikweerstand maar scheurt tegelijkertijd sneller. Net daarom zijn ze eerder geschikt voor lichter vuilnis zoals zachte plastics. HDPE-vuilniszakken zie je bijgevolg vaak gebruikt worden in kantoren en sanitaire ruimtes.

Lagedichtheidpolyethyleen wordt gemaakt met behulp van een katalysator onder hoge druk. De moleculenketens zijn zeer vertakt waardoor het polyethyleen zacht wordt. Maar laat je niet misleiden, het is daardoor wel sterker, scheurbestendiger en flexibeler dan HDPE. LDPE-vuilniszakken worden vooral gebruikt voor zwaar tot zeer zwaar afval en vind je vaak terug in een magazijn, op een werf of op andere industriële werkplaatsen.

HDPE en LDPE

4. Welk afval is geschikt voor je vuilniszak?

Nu je weet hoe je de juiste afmetingen van je vuilniszak kan berekenen en het verschil tussen lage- en hogedichtheid begrijpt, gaan we over naar de praktische kant van zaken. Je wilt je afval zo optimaal mogelijk beheren en bent op zoek naar een concrete oplossing.

Voor de ideale afvalzak maken we een indeling op basis van drie categorieën: licht, zwaar en zeer zwaar afval. Hoe dikker de laag van de vuilniszak, hoe meer bescherming ze biedt tegen schokken, scheuren en scherpe voorwerpen. Deze dikte meten we in micron en is een indicator voor welk afval de vuilniszak het meest geschikt is.

Wist je dat...
• Al het bedrijfsrestafval in Vlaanderen dat uiteindelijk in containers terechtkomt, in transparante zakken moet worden ingezameld?
• Deze VLAREMA-wetgeving momenteel van toepassing is op vuilniszakken van meer dan 60 liter? Vanaf 2023 zal dit voor alle vulmaten gelden.

4.1 Licht afval

Deze vuilniszakken zijn perfect voor licht en niet snijdend afval zoals zacht plastic, gebruikte poetsdoeken en standaard verpakkingen. Met de handige sluitbinder en stropsluiting kan je deze zakken eenvoudig sluiten en optillen. Zoals je kan zien zijn niet alle vuilniszakken voorzien van een sluitbinder of stropsluiting. Daarom raden we je drilbinders aan voor de vuilniszakken zonder sluiting.

Voordelige vuilniszak
Voordelige vuilniszak
Vuilniszak met stropsluitingVuilniszakken met stropsluiting
• Dikte: 25 of 30 micron
• Inhoud: 30 tot 110 L
• Met zijvouwen voor meer volume
• Dikte: 23 tot 34 micron
• Inhoud: 30, 60 of 120 L
• Benut maximaal de inhoud van de zak
• Makkelijk te sluiten en te verplaatsen

4.2 Zwaar afval

De categorie ‘zwaar afval’ beschouwen we als dagdagelijks afval zoals bijvoorbeeld etenswaren. Deze zakken hebben een stevige bescherming en zijn schok- en scheurbestendig. Je kan dit soort zakken dus zorgeloos verplaatsen.

Sterke vuilniszak
Sterke transparante vuilniszak van het huismerk Raja
Blauwe vuilniszak
Blauwe vuilniszak van een sterke kwaliteit
Gele vuilniszak
Gele vuilniszak met sterke wanden
• Dikte: 45 micron
• Inhoud: 30 of 140 L
• Versterkte lasnaden
• Zijvouwen voor meer volume
• Dikte: 45 micron
• Inhoud: 120 tot 240 L
• Zeer populair door zijn standaard afmetingen en kleur
• Ideaal voor een selectieve afvalscheiding*
• Dikte: 45 micron
• Inhoud: 30, 60 of 120 L
• Zijvouwen voor meer volume
• Ideaal voor een selectieve afvalscheiding*

* Dankzij de opvallende kleur kan je bijvoorbeeld plastic of papier eenvoudig sorteren voor de ophaling.

4.3 Zeer zwaar afval

Deze vuilniszakken van lagedichtheidpolyethyleen zijn geschikt voor scherpe voorwerpen, hout, bouwpuin en ander zwaar afval. Dankzij de versterkte lasnaden bieden deze LDPE-zakken een stevige bescherming tegen schokken en scheuren. Diezelfde resistentie zorgt er voor dat je de zakken zonder zorgen kan verplaatsen of hergebruiken.

Extra sterke vuilniszakGrote zwarte sterke vuilniszakken Puinzak
Puinzak
• Dikte: 100 micron
• Inhoud: 60 tot 120 L
• Met zijvouwen voor meer volume
• Dikte: 140 micron
• Inhoud: 55 L
• Zwart of transparant

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen