Hitte op de werkvloer? Volg deze 10 frisse tips

Hitte op de werkvloer? Volg deze 10 frisse tips

7  min. leestijd 22 juni 2020

Het kwik op de thermometer klimt gestaag omhoog. Je dwaalt met je gedachten af naar een verfrissende cocktail, gevolgd door een barbecue en een plons in het zwembad. En dan volgt het besef: je bent nog op het werk… Naarmate het warmer wordt, voel je je meer moe en kan je je moeilijker concentreren. Wees gerust, je bent niet alleen! Tijdens de zomer heeft bijna iedereen het lastig op een té warme werkplek. Op zoek naar manieren om je werkdag toch fris en fruitig door te komen? Volg dan onderstaande tips en sluit de hitte helemaal buiten.

1. Cool down met deze 10 frisse tips

Staat er zwoel warm weer op het programma? Geef hitte op de werkvloer dan geen kans en hou je hoofd koel met de onderstaande tips. Laat ze niet warm worden!

1. Handen wassen en afkoelen maar

Er is niks zo verfrissend dan een duik in het zwembad. Jammer dat we tussen twee meetings door niet even een plons kunnen nemen. Tóch is er een manier om je lichaam snel af te koelen. Dat doe je door je voeten, polsen en hals regelmatig te verfrissen. Op deze plekken in ons lichaam liggen onze slagaders dicht onder de huid. Onze warmtereceptoren zijn hier het gevoeligst. Steek je handen dus regelmatig onder een stroom koud water zodat je hele lichaam mee kan afkoelen. Zalig!

Was je handen met koud water en koel je hele lichaam af

2. Water drinken is de boodschap

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: drink voldoende water. Om je lichaam gehydrateerd te houden, is het aan te raden om elke 20 minuten te drinken. Vermijd koffie (en zéker alcohol) want die drogen je enkel maar uit. Niet zo’n fan van gewoon water? Geef je drank dan eens een smaakje, bijvoorbeeld met schijfjes limoen of sinaasappel.

3. Controleer de luchtvochtigheid

Vochtigheid heeft een grote invloed op hoe ons lichaam warmte aanvoelt. Probeer de vochtigheid altijd tussen de 40 en 60% te houden. Loopt de vochtigheid bij hitte op, dan krijgt ons lichaam het moeilijker om zijn warmte kwijt te raken. En dat willen we natuurlijk vermijden.

4. Geef je planten wat aandacht

Bij warm weer hebben je planten wat extra aandacht nodig. Voor die liefdevolle zorg (en een goede slok water natuurlijk) geven ze ook iets terug. Planten helpen namelijk met het regelen van het binnenklimaat. Naast sfeer en gezelligheid scoren planten dus ook goed voor de luchtkwaliteit.

Verzorg je planten en bestrijd de hitte op kantoor

5. Je bent wat je eet

Nog een tip bij hitte: pas je voedingspatroon aan. Vermijd bijvoorbeeld proteïnerijke maaltijden. Die stimuleren het metabolisme van je lichaam waardoor je het warmer krijgt. Schakel zo veel mogelijk over op groenten en fruit. Een extra aanrader (voor de liefhebbers): ga voor pikant eten. In pepers zitten stoffen die ons meer doen zweten waardoor we onze warmte efficiënter afgeven. Laat de curry maar aanrukken!

6. Werk in de schaduw

Zonlicht is niet onze beste vriend als we een stijgende temperatuur willen vermijden. Best blindeer je alles met rolluiken of rolgordijnen. Hoe minder direct zonlicht, hoe beter. Hou je ramen en deuren ook zo veel mogelijk dicht – op voorwaarde dat er voldoende interne luchtcirculatie is.

7. Schep eens een luchtje met ventilatoren

Een ventilator blaast toch gewoon warme lucht in het rond”, zal je wel denken? Dat klopt, maar dat euvel valt makkelijk op te lossen. Het enige wat je nodig hebt, is een bakje met koud water (of beter nog, met ijsblokjes). Zet zo’n bakje vóór de ventilator en de koele lucht kan zwierig door de ruimte waaien. Net zoals bij een airco, richt je deze koude luchtstroom beter niet op je gezicht of je nek. Op de middellange termijn kan dat spierklachten met zich meebrengen.

Bestrijd de hitte op kantoor met verkoelende ventilatoren

8. Zet de schakelaar op off

Lampen en elektronica geven onvermijdelijk warmte af. Schakel daarom zoveel mogelijk apparaten uit. Is er voldoende natuurlijk licht op kantoor? Dim dan een aantal lampen. Apparaten die je niet constant nodig hebt (printers bijvoorbeeld), schakel je ook best uit.

9. De (frisse) kleren maken de man

Kies voor kleding van een lichte en ademende stof die lekker losjes zit (want zo kan de lucht onder je kleding goed circuleren). Denk maar aan katoen of linnen. Belangrijk daarbij is dat je voor een lichte kleur gaat. Lichte kleuren reflecteren beter het zonlicht terwijl een donkere kleur – en zeker zwart – de stralingswarmte van de zon net absorbeert. Tot slot: draag vele laagjes die je kan uittrekken wanneer het doorheen de dag warmer wordt.

10. Werk flexibel met het tropenrooster

Pas je werkschema aan en overweeg om eens te werken volgens een ‘tropenrooster’. Dat houdt in dat je de dag vroeger start: dan is het vaak koeler en dus aangenamer. Wie vroeger aan zijn werkdag begint, kan natuurlijk ook vroeger naar huis en zo thuis langer genieten van de zon.

Een belangrijke kanttekening: plan je zwaarste inspanningen altijd ’s morgens in. Naarmate de dag vordert doe je het best rustiger aan. Zeker tussen 14 en 16 uur want dan bereikt de buitentemperatuur zijn hoogste punt. Aan de hand van officiële normen kunnen onderstaande rusttijden worden ingevoerd. De getallen hier duiden op de WBGT-waarde. Daarover lees en leer je meer in het volgende deel van dit artikel.

Afwisseling per uur:  Licht
werk
Halfzwaar
werk
Zwaar
werk
Zeer zwaar
werk
45 min. werk / 15 min. rust 29,5 27 23 19
30 min. werk / 30 min. rust 30 28 24,5 21

Werk bij hitte met een aangepast werkrooster

2. Wat zegt de wetgeving over hitte op de werkvloer?

Wanneer is het nu wel écht te warm op kantoor of in het magazijn? Om dat nauwkeurig te bepalen, vind je in de Belgische arbeidswetgeving een aantal richtlijnen.

Eerst een misverstand dat we uit de wereld moeten helpen: een gewone thermometer zal je niet kunnen helpen om te bepalen of het te warm is. In plaats daarvan moet je een globethermometer gebruiken. Dit toestel houdt naast de temperatuur rekening met de luchtsnelheid en de luchtvochtigheid. De combinatie daarvan bezorgt je de “Wet Bulb Globe Temperature” of WBGT. De WBGT-waarde ligt altijd enkele graden Celsius lager dan de werkelijke temperatuur. Enkele voorbeelden:

  • 30 °C op een thermometer komt bij 55% luchtvochtigheid overeen met 25,4 WBGT. 
  • 30 °C op een thermometer komt bij 80% luchtvochtigheid overeen met 28,2 WBGT. 
  • 35 °C op een thermometer komt bij 55% luchtvochtigheid overeen met 29,8 WBGT. 
  • 35 °C op een thermometer komt bij 80% luchtvochtigheid overeen met 32,9 WBGT. 

Wat valt op? Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe hoger de WBGT-waarde. Is het dus uitzonderlijk heet, dan gaat vochtige lucht ervoor zorgen dat het voor ons warmer aanvoelt.

3. Wat is de maximale WBGT-waarde voor je job? 

Niet iedereen heeft natuurlijk zomaar een globethermometer in zijn kast liggen. Je kan de WBGT-waarde daarom zelf berekenen aan de hand van deze tabellen. Wordt de maximale waarde overschreden, dan is het aan de werkgever om maatregelen te nemen. Als werknemer mag je in geen geval zomaar het werk neerleggen. Dit moet altijd in onderling overleg gebeuren.

Soort werk
Soorten werk
Voorbeeld
Voorbeelden van kantoor- en magazijnwerk
Max. WBGT
Maximale WBGT-waarde
Licht Secretariaatswerk of handenwerk aan tafel 29
Halfzwaar Staande arbeid (bv. timmerwerk) 26
Zwaar Zagen met de hand, schaven, kruiwagens duwen en trekken 22
Zeer zwaar Beklimmen van ladders en trappen, zwaar spitten en graven 18
Verzend je gevoelige producten met de post? Zo hou je ze koel!
Isothermische dozen met noppenfolieZijn je producten gevoelig voor temperatuurschommelingen (bv. voeding of geneesmiddelen)? Verpak ze dan bij voorkeur in een isothermische doos. De temperatuur binnenin zo’n doos blijft veel langer constant, zéker als je het combineert met koelelementen. Er bestaan daarnaast ook speciale zakjes en noppenfolie (met een laagje aluminium) die een frissere verzending garanderen.

Bronnen:
werk.belgie.be/nl/themas/welzijn-op-het-werk/omgevingsfactoren-en-fysische-agentia/thermische-omgevingsfactoren-0
www.jobat.be/nl/art/te-warm-om-te-werken
www.groups.be/1_47527.htm?rdeLocaleAttr=nl
www.elle.be/nl/86505-10-tips-om-af-koelen-op-kantoor.html
blog.welcomeoffice.com/2015/06/lete-est-la-rafraichissez-vous/

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





 

Populaire onderwerpen