EU verbod op plastic zakken: welke alternatieven zijn er?

4  min. leestijd 02 januari 2020

De lidstaten van de Europese Unie engageren zich al jaren om het gebruik van dunne plastic zakken terug te dringen. De Europese Richtlijn 2015/720 bepaalt dat plastic draagtassen een wanddikte moeten hebben van ten minste 50 micron (= 0,05 mm). De lichte zakjes die je bijvoorbeeld in de supermarkt kreeg, zullen hierdoor uit het straatbeeld verdwijnen. Gelukkig heb je als handelaar een grote keuze aan alternatieven.

Waarom verbiedt de EU dunne plastic zakjes?

De Green Deal is het Europees actieplan waarmee we tegen 2050 van Europa het eerste klimaatneutrale continent willen maken. Een van de belangrijkste strategieën om dit te realiseren, is het uitbouwen van een circulaire economie. Hoe vertaalt zich dat op vlak van verpakkingen?
Tegen uiterlijk 2030 wil de EU dat alle verpakkingen herbruikbaar of recycleerbaar zijn. Producten en diensten die we maar 1 keer kunnen gebruiken worden ontmoedigd of zelfs verboden – zoals dus ook het geval is voor zeer dunne plastic zakjes. Enkel zakken die makkelijk zijn te recycleren of vaak herbruikbaar zijn, mogen nog in de handel worden aangeboden.

Top vijf van alternatieven voor verboden plastic zakken

1. Draagtassen van kraftpapier

Draagtassen in kraftpapier zijn een voor de hand liggend alternatief voor plastic zakken. Kraftpapier is een materiaal dat zeer stevig is. Een kleine zak kan tot 12 kilo dragen terwijl je met een middelgrote zak al makkelijk tot 14 kilo kan vervoeren. Welke andere voordelen bieden kraftpapieren draagtassen?

  • Ze zijn makkelijk door het milieu af te breken in slechts enkele maanden.
  • Het proces om ze te recycleren is vrij eenvoudig. Kraftpapier kan gemiddeld tot zes keer worden gerecycleerd.
  • De klant kan de zak makkelijk enkele tientallen keren hergebruiken.
Draagtas in kraftpapier

2. Draagtassen van plastic ≥ 50 micron

Voor alle duidelijkheid: niet alle plastic draagtassen zullen worden verbannen. De sterke varianten van meer dan 50 micron zal je nog steeds mogen blijven gebruiken. Micron duidt op de dikte van het plastic. Hoe hoger deze waarde, hoe dikker en steviger je plastic zak is. Draagtassen in plastic ≥ 50 micron hebben een dikkere en dus stevigere wand. Daardoor kunnen ze probleemloos langere tijd worden hergebruikt. En laat dat ‘hergebruik‘ nu net een van de hoekstenen zijn van de circulaire economie waar de EU op aanstuurt.

Draagtas in plastic van meer dan 50 micron

3. Draagtassen van polyester

Draagtassen in polyester zijn eindeloos herbruikbaar. Polyester is een stof die vaak voorkomt in bijvoorbeeld de textielsector. Dit materiaal is bestand tegen kreuken en behoudt optimaal zijn vorm. Het neemt ook vrijwel geen vocht op en is goed bestand tegen zonlicht. Deze draagtassen kun je zeer eenvoudig opvouwen en zo in je handtas of broekzak steken. Je hebt dan altijd een winkeltas bij de hand die onmiddellijk klaar is voor gebruik.

Draagtas in polyester

4. Draagtassen van jute of katoen

Katoenen of juten draagtassen zijn niet enkel stevig en praktisch, maar ook op en top trendy. Katoenen draagtassen zijn makkelijk op te vouwen waardoor ze in je zak of handtas passen. Heb je ze nodig, dan vouw je ze eenvoudig open. Katoen is van nature een zeer sterk materiaal. Het verslijt niet en biedt een langere kwaliteitsgarantie. Na katoen is jute de meest gebruikte natuurlijke vezel. Juten tassen zijn duurzaam, zeer sterk en kunnen tot compost worden verwerkt.

Draagtas in jute of katoen

5. Plastic zakken van polypropyleen

Het laatste type draagtas waarbij we halt houden is de variant in polypropyleen. Polypropyleen is een van de meest gebruikte kunststoffen. Het vervormt nagenoeg niet, is zeer sterk, kleurvast en hittebestendig. In tegenstelling tot een lichte plastic zak kan een polypropyleentas tot wel 400 keer worden hergebruikt.

Draagtas in polypropyleen

Wallonië: een geval apart
In Wallonië is het niet langer toegestaan om plastic wegwerpzakjes van minder dan 60 micron aan je klanten aan te bieden (zie Waals decreet van 6 juli 2017 betreffende plastic draagtassen). Kies als alternatief voor een sterkere plastic zak (> 60 micron), of voor polypropyleen, polyester, katoen, jute of kraftpapier.

Wist je dat… Kies de juiste verpakkingsmachines en profiteer vervolgens van al hun voordelenAl deze tassen naast herbruikbaar ook personaliseerbaar zijn? Bij Rajaprint vind je een overzicht van alle mogelijkheden om je merk of logo toe te voegen. Je merk is daardoor overal zichtbaar: van in de hippe winkelstraat tot in het kleinste kamertje in het huis van je klanten.

 

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen