De beste tips voor het versturen van een zwaar en groot pakket

5  min. leestijd 04 oktober 2023

Hier zijn ze dan! Al onze tips voor het versturen van een zwaar en groot pakket. Door hun uitzonderlijke omvang en gewicht zijn dit soort vrachten nu eenmaal veel gevoeliger voor beschadigingen. Dat vraagt om een paar extra aandachtspunten. Als specialist in verpakkingsmaterialen weten we bij RAJA als geen ander hoe belangrijk het is om een product in perfecte staat tot op z’n eindbestemming te krijgen. Daarom verzamelden we hier enkele tips die je kan gebruiken om zelfs je grootste of zwaarste goederen in alle veiligheid te verzenden.

1. Wanneer spreken we van een groot pakket?

Goed om te weten: er bestaat geen officiële classificatie om een pakket aan te duiden als ‘groot’. In het algemeen spreekt men van een groot pakket wanneer de standaardafmetingen worden overschreden die transportbedrijven hanteren in hun verzendvoorwaarden. Die orders kan je dus vaak niet zomaar meegeven met een standaard koerierzending.

Voor bpost betekent dit bijvoorbeeld dat je rekening dient te houden met de volgende waarden:

 • Maximumgewicht van 30 kg.
 • De langste zijde mag niet langer zijn dan 1,5 m.
 • De totale afmeting mag niet groter zijn dan 3 m (1 x lengte + 2 x breedte + 2 x hoogte).

2. Wanneer spreken we van een zwaar pakket?

Volgens de Europese wetgeving wordt een pakket als ‘zwaar’ beschouwd als het meer dan 23 kg weegt. In dat geval moet je pakket worden voorzien van een etiket waarop dit duidelijk staat aangegeven. Boven 70 kg in gewicht, worden pakketten beschouwd als vracht. Dat betekent dat je zending op een pallet moet worden vervoerd.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat het gewicht van een pakket niet gelijk staat aan zijn volumegewicht. Dat laatste duidt vooral op de ruimte dat een pakket inneemt in een transportmiddel. Het grote voordeel ten opzichte van het reëel gewicht, is het feit dat het volumegewicht het type goederen beter afstemt op het transportmiddel. Door de toepassing van deze formule is het bijvoorbeeld goedkoper geworden om lichte en compacte pakketten per vliegtuig te verzenden. Zeer zware en volumineuze goederen worden het voordeligst per schip verplaatst.

3. Welke verpakking is geschikt om een groot pakket te versturen?

De basis voor een succesvolle verzending? Dat is naar goede gewoonte vaak de doos waarin je je goederen verpakt. Voor een uitzonderlijk zwaar en groot pakket gebruik je best een doos van driedubbel golfkarton, of een kist van multiplexhout.

 • Gebruik een verpakking op maat. Zorg dat je voor een doos of kist kiest die zo nauw mogelijk aansluit rond je product. Hoe nauwer de verpakking aansluit rond je goederen, hoe minder risico er is dat die goederen kunnen verschuiven. Het is net door deze verschuivingen dat de meeste schade wordt aangericht tijdens het transport.
 • Gebruik een doos die je niet eerder gebruikte. We raden aan om voor een nieuwe doos te kiezen. Zo ben je zeker dat de kartonkwaliteit en -dikte nog altijd optimaal hun werk doen.
 • Gebruik een doos met een hoge weerstand. Voor pakketten die een gewicht overschrijden van 70 kg is het aan te raden om kartonnen dozen te kiezen van driedubbel golfkarton. Deze kartonlaag is zo’n 14 mm dik en biedt een optimale bescherming bij exportverzendingen of een langdurige opslag. Voor lichtere pakketten volstaat een kartonkwaliteit van dubbelgolf.
 • Gebruik indien nodig exportkisten. Deze kisten zijn gemaakt van multiplexhout en daardoor extra robuust.
Doos van driedubbel golfkarton en houten exportkist voor het versturen van een groot pakket

4. Zes onmisbare accessoires voor je exportverpakking

Zodra je een stevige doos of exportkist in huis hebt gehaald, is het tijd om je verpakking ook effectief verzendklaar te maken. Met de 6 onderstaande accessoires wordt dat voor jou kinderspel! Samen zorgen ze ervoor dat je goederen altijd stevig vastzitten en goed beschermd zijn tijdens een hobbelig transport.

1. Opvullen
Bij zware goederen is het belangrijk dat je je doos opvult met het juiste materiaal. Die vulling heeft best een hoge dichtheid zodat het de nodige druk weerstaat. Voorbeelden hiervan zijn schuimplaten of schokwerende kussentjes. Zelfs onder een hoog gewicht behouden ze nog altijd hun vorm. .
Schuimplaat van polyurethaan, als bescherming van kwetsbare goederen

2. Sluiten met nietjes
Voor het sluiten van je zwaarste pakketten is tape vaak niet voldoende. Gebruik in plaats daarvoor een mechanische nietmachine. De nietjes dringen diep door in het karton en garanderen een superstevige sluiting.

Nietmachine bediend door een inpakker, voor het sluiten van een zwaar en groot pakket

3. Sluiten met tape
Weegt je pakje maximaal 75 kg, dan kan je het met een gerust gemoed sluiten met tape. Een goed voorbeeld is de versterkte papieren tape van RAJA. Deze is namelijk extra versterkt met gekruiste glasvezeldraden. Écht scheurbestendig dus!

Versterkte papieren tape van RAJA voor het sluiten van zware of grote kartonnen dozen

4. Palletiseren
Vervolgens kijken we naar de palletten waarop je zware ladingen terechtkomen. Zo’n pallet moet sterk genoeg zijn om een hoog gewicht te torsen onder elke omstandigheid. De oplossing hiervoor vormen palletten gemaakt van hout of kunststof. Deze hebben een heel hoog dynamisch draagvermogen, tot wel 1400 kg voor sommige modellen.

Twee pallets van hout boven op elkaar gestapeld voor een groot pakket

5. Stabiliseren
Om de ladingzekering van je goederen veilig te stellen, gebruik je best een omsnoeringsband of rekfolie. Zo creëer je een stabiele stapel van pakketten die minder makkelijk kunnen verschuiven of omvallen.

Vrouw brengt rekfolie aan rond een stapel van kartonnen dozen op een pallet

6. Etiketteren
Met verpakkingsetiketten en waarschuwingslabels maak je het voor iedereen duidelijk dat ze je pakket met zorg moeten behandelen. Lees hier alles wat je moet weten over het gebruik van verpakkingslabels en vergeet ze niet bij het afwerken van je order!

Kartonnen dozen en exportkisten met verzendlabels

5. Hoe vermijd je té hoge verzendkosten?

Bij het versturen van ‘grote’ pakketten denk je waarschijnlijk ook direct aan ‘grote’ kosten. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Met de onderstaande tips hou je je verzendkosten optimaal onder controle.

 • Onderhandel over het verzendtarief van de koerierdienst. Als je meerdere verzendingen tegelijkertijd uitvoert kan je vaak een goedkopere prijs afspreken.
 • Verlaag het volumegewicht. Ook dít zal een impact hebben op je tariefberekening. Hoe dat precies werkt, lees je in dit blogartikel over het volumegewicht.
 • Vermijd om té veel zware goederen gebundeld te versturen. Soms kan het voordeliger voor je uitpakken indien je je goederen spreidt over meerdere lichtere pakketten.

Met de verpakkingen, accessoires en tips uit dit artikel beschik je over een perfecte basis om een groot en zwaar pakket te versturen. Nog extra hulp nodig? De specialisten van RAJA staan voor je klaar om je te helpen bij elke stap.

Cartoon van een kartonnen doos die een halter vasthoudt

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





 

Populaire onderwerpen