Houtwol: hoe verpak jij ermee?

5  min. leestijd 13 december 2023

    Houtwol is een tijdloze klassieker om kwetsbare geschenken of producten mee te verpakken. Maar wist je dat dit slechts het topje van de ijsberg is qua toepassingen? Houtwol heeft als verpakkingsmateriaal nog zoveel meer te bieden dan gewoon een mooie afwerking en bescherming. Verken samen met ons van naaldje tot draadje het verhaal achter houtwol en kom te weten welke voordelen het jouw bedrijf kan opleveren.

    1. Wat zijn de voordelen van verpakken met houtwol?

    Houtwol is als opvulmateriaal een echte tijdloze klassieker. Beeld je een wijnfles in die veilig rust op een bed van houtkrullen. Dat zorgt toch voor een warm en uitnodigend gevoel? Maar houtwol biedt meer dan alleen een stijlvolle uitstraling. Bekijk hieronder alle voordelen van verpakken met houtwol vulmateriaal.

    1.1 Stijlvol en milieuvriendelijk presenteren

    Duurzaam verpakken is ondertussen een onmisbare trend in de wereld van e-commerce. Naast moderne ecologische oplossingen schitteren houtkrullen al jaren als milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. Wanneer een product met houtkrullen wordt verzonden naar de eindklant, creëert het meer dan alleen een duurzaam imago. Elegante producten zoals wijnflessen of geschenkmanden profiteren van een hoogwaardige en decoratieve presentatie, vooral tijdens de feestdagen.

    1.2 Je producten beschermen… en zelfs exporteren

    Om veilig te verpakken en te verzenden heb je opvulmateriaal nodig. Zo zijn je delicate producten stevig beschermd tijdens het transport. Net zoals bijvoorbeeld opvulchips, biedt houtwol hierbij een perfecte oplossing. Je kan het uitstekend gebruiken voor het verzenden van extra fragiele producten zoals wijnflessen of porselein.

    Bovendien voldoet houtwol aan de ISPM15-norm voor houten verpakkingsmaterialen. Bij het produceren van houtkrullen wordt de grondstof aan zeer hoge temperaturen blootgesteld. Daardoor kunnen ze geen schadelijke organismen meer dragen en vormen ze dus geen risico voor export. Pakje verzenden naar het buitenland? Met houtwol speel je altijd op safe.

    Prop houtwol en kistje gevuld met houtwol voor het beschermen van flessen wijn

    2. Hoe wordt houtwol opvulmateriaal gemaakt?

    De oorsprong van houtwol voert ons terug naar de jaren 1840 in de Verenigde Staten, waar de productie haar bescheiden begin vond. Pas 40 jaar later volgde Europa, samen met de opkomst van industriële machines. Vandaag verloopt de productie van houtkrullen op een modernere manier:

    .
    1. Verzamelen
    In de winter koopt men FSC-gecertificeerd hout rechtstreeks aan bij de lokale boswachter, die het bos op een duurzame manier beheert. Daarna worden de goedgekeurde bomen in grote stukken gezaagd voor transport en opslag. Ze worden bewaard tot de eerstvolgende lente.
    .
    2. Voorbereiden
    In de lente wordt het hout grondig geïnspecteerd, ontschorst en op een kleinere lengte gesneden. Speciale houtsoorten zoals bijvoorbeeld maanhout worden apart bewaard om in de open lucht te drogen. Deze speciale soorten worden voor bijzondere toepassingen gebruikt.
    .
    3. Bewerken
    1 jaar later begint de productie van de houtstukken. Het hout wordt verder versneden tot op de juiste lengte voor de schaafmachines en gesorteerd op basis van het eindgebruik. Vervolgens schaven de schaafmachines houtkrullen uit de fijn versneden stukken hout.
    .
    4. Afwerken
    Tijdens de laatste fase verwijdert men alle stof en splinters uit het houtwol. Zo is dit wol veilig, hygiënisch en klaar voor gebruik. Eenmaal afgewerkt wordt het houtwol verzameld en verpakt, klaar voor export.

    3. Welke andere toepassingen heeft houtwol?

    Dankzij zijn verrassend veelzijdige eigenschappen worden houtkrullen in verschillende sectoren gebruikt. Decoratie, opvulling, natuurlijke aanmaakblokjes, isolatie… noem maar op. Bovendien bestaat houtwol in verschillende varianten: van superfijn tot grof (breedte: 0,51 tot 4,42 mm). Verder bestaan er houtwolsoorten die speciaal bewerkt zijn, afhankelijk van hun functie. Naast verpakkingsmateriaal zijn dit de meest voorkomende toepassingen:

    Dierenhygiëne en nestmateriaal

    De echte dierenliefhebber kan kiezen voor verschillende soorten nuttige houtwol. In veehouderijen of dierenverblijven kiest men bijvoorbeeld voor hygiënische houtwol. Deze variant neemt geen stof op, bevat geen splinters en is bijzonder zacht. Hiermee reinigen veehouders bijvoorbeeld de uiers van koeien, schapen of geiten op een comfortabele en hygiënische manier.

    Zachte houtkrullen kan je bovendien ook gebruiken om een warm en comfortabel nest te maken. Ideaal om in te spelen of te slapen. Daarnaast absorbeert dit materiaal optimaal urine en vocht, waardoor het nest droog blijft. Het wordt onder andere vaak gebruikt bij hamsternesten en in insectenhotels.

    Tuinbouw

    Uit de vele houtwolsoorten bestaan er ook varianten die passen bij personen met ‘groene vingers’. Met speciaal bewerkte houtwol kan je jouw gewassen een natuurlijke bescherming bieden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit een speciale houtwol waarmee je een buffer creëert tussen je gewas en de bodem. Dat geeft de plant en z’n vruchten extra bescherming tegen onder andere vuil, vocht en vorst.

    Anderzijds houden sommige houtwolsoorten schadelijke insecten op afstand. Omdat nuttige insecten het natuurlijke materiaal verkiezen als een ideaal nest, vormen ze een barrière tegen schadelijke insecten. Hierdoor vindt er een ecologische ongediertebestrijding plaats. Essentiële oliën van de speciaal bewerkte houtkrullen houden bovendien slakken op afstand.

    Isolatiemateriaal

    Door hun thermische eigenschappen houden houtkrullen de warmte heel goed vast en laten ze geen kou door. Daarbovenop is houtwol een goede vochtregulator voor binnenshuis. Bij een hoog vochtgehalte neemt het heel makkelijk vocht op.

    Hoewel houtwol zeer snel brandt, is dat niet het geval voor isolatiepanelen. Houtwol voor isolatiepanelen ondergaat een behandeling met boorzout, zodat ze brandwerend en zelfs schimmelwerend uit de bus komen. Daarna worden ze met een bindmiddel samengeperst tot een isolatiepaneel.

    Aanmaakblokjes

    Houtwol aanmaakblokjes zijn ontworpen om moeiteloos aan te steken en een sterke vlam te creëren die zich gemakkelijk verspreidt naar brandhout of houtskool. Ze zijn handig voor het aansteken van houtkachels, barbecues en vuurkorven. Bovendien produceren ze minder rook in vergelijking met andere aansteekmethodes.

    Vlammen

    Over de auteur

    Arne Leën: Gepassioneerd door het schrijven van boeiende artikelen over verpakkingen, magazijnuitrustingen, kantoorartikelen en meer creëert Arne expertise en een uniek perspectief in de RAJA Blog. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, stelt Arne lezers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen in hun verpakkingsactiviteiten.
    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen