Silicagel droogzakjes: hou elke verzending droog

4  min. leestijd 29 oktober 2018

Regen, water, vocht… We kunnen het meestal wel missen als kiespijn. En dat geldt ook voor je verpakkingen. Naargelang de goederen die je verzendt is het interessant, of zelfs essentieel, om droogzakjes te gebruiken. Ze vormen een extra garantie dat je producten in goede staat hun eindbestemming bereiken. Lees hier hoe je deze zakjes het best gebruikt.

1. Wat zijn droogzakjes?

Droogzakjes hebben 1 hoofddoel: het absorberen van water. Je vindt ze vaak in verpakkingen met voedsel of kleding. Ze maken dat je producten niet beschadigd raken door vocht of corrosie.

Droogzakjes zijn verkrijgbaar in veel uiteenlopende formaten. Er bestaan kleine zakjes van maar enkele centimeters breed die nauwelijks opvallen. Maar er bestaan ook grote droogzakken die per kettingset in een container worden opgehangen. Ze houden de vochtigheidsgraad binnenin de container voldoende laag om je goederen op een veilige manier over zee of via het spoor te transporteren.

Zakjes met silicagel en klei van klein naar groot

2. Hoe werken droogzakjes?

De dehydraterende eigenschappen van deze zakjes zijn toe te schrijven aan twee belangrijke mineralen: klei en silicagel.

 Klei is het meest voordelige en milieuvriendelijke droogmiddel. Het is een 100% natuurlijke stof en daardoor niet-toxisch. De klei die voor deze doeleinden wordt gebruikt, heeft een hoge aantrekkingskracht voor vocht. In tegenstelling tot silicagel biedt klei ook nog een goede bescherming tegen een tweede boosdoener: corrosie. Hierdoor wordt klei het vaakst gebruikt in deze sectoren:

 • Mechanica,
 • Maritiem transport.

 Silicagel op zijn beurt is een kunstmatig ontwikkeld droogmiddel dat voor het eerst werd gepatenteerd in 1919 in het Amerikaanse Baltimore, Maryland. Het is in feite geen gel, maar een fijne korrel van siliciumdioxide. Silicagel is op dit moment het droogmiddel met de hoogste vochtabsorberende vermogen op de markt. Zelfs wanneer deze droogzakjes verzadigd zijn met vocht voelen ze nog altijd droog aan. Silicagel wordt onder andere gebruikt bij het verzenden van:

 • Kleding,
 • Farmaceutische producten,
 • Voedingsmiddelen,
 • Elektronica.
Veelgebruikte toepassingen van droogzakjes

3. Hoe gebruik je droogzakjes?

De hoeveelheid droogzakjes hangt af van de grootte van je verpakking: hoe groter de doos en het product, hoe meer droogmiddel je nodig hebt. Om een goede werking van het droogmiddel te garanderen, is het bovendien aan te raden om je product in een folie of zakje te steken dat luchtdicht kan worden gemaakt. Droogzakjes op basis van klei en silicagel zijn trouwens herbruikbaar. Na 1 transport kan je het zakje dus gewoon van de ene verpakking in de andere gebruiken.

Mocht een zakje met silicagel toch nat en vochtig zijn, dan kun je het eenvoudig hergebruiken door het gedurende een uur op te warmen in een schaaltje tussen +120 °C en +150 °C. Zijn vochtabsorberende eigenschappen zijn dan weer zo goed als nieuw!

4. Waar komt droogmiddel nog van pas?

We hebben het hier al gehad over het gebruik van droogmiddelen in de verpakkingssector. Maar hun eerste toepassingen lagen ergens anders. Silicagel bijvoorbeeld werd voor de eerste keer op grote schaal gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Amerikaanse leger gebruikte het toen om penicilline droog te houden. Maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat je er nog heel wat meer mee kunt aanvangen. Je kan ze ook gebruiken om:

 • slechte geurtjes in een kamer te elimineren;
 • de kleren in je kast droog te houden;
 • condensvorming op ruiten te voorkomen;
 • de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen in de badkamer of in een sporttas;
 • voedsel langer vers te houden;
 • de glorie van oude foto’s te bewaren.

En mocht je smartphone in het water zijn gevallen… Geen nood! Want ook dan zijn droogzakjes met silicagel weer het ideale redmiddel. Zit er dus een zakje silicagel in het volgende webshop-pakje dat je ontvangt? Hou het dan voortaan bij, want zoals je ziet komt het elders in huis nog wel van pas.

Smartphone met waterschade

Wat je zeker moet onthouden over droogzakjes
 • Er bestaan 2 soorten mineralen voor droogzakjes: klei en silicagel.
 • Beide materialen zijn niet-toxisch en houden water zeer goed vast.
 • De zakjes met silicagel zijn eenvoudig te hergebruiken nadat je ze 1 uur hebt opgewarmd. Ze zijn van toepassing op tal van plekken in je huis.

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Commentaar (4)
 1. hallo,

  is het mogelijk om mij te informeren hoeveel gram silica gel nodig zou zijn vooe een emmer van 30 kilo,dan kan ik het product ook via raja bestellen nadien .
  dank bijvoorbaat.

  • Hallo!
   Bedankt voor je interesse in onze producten. Aan de hand van extra informatie kan ons team verpakkingsspecialisten je helpen om te bepalen welke zakjes droogmiddel het best passen bij jouw situatie. Je kan hij gratis en vrijblijvend bereiken op sales@rajapack.be, per telefoon op 012 260 260 of via de chatfunctie op onze webshop rajapack.be.
   Groeten, het RAJA-team

 2. Ik vind uw toelichting over silicagelkorrels bijzonder goed. Zo goed zelfs dat het voor mij een soort van openbaring is. Wij hebben al dertig jaar in onze vensterramen enkel glas plus voorzetramen. Isoleert mijns insziens redelijk goed maar geeft tijdens de winter dikwijls condens en dat is geen prettig zicht. U zegt in uw toelichting dat silicagelkorrels condens kunnen helpen voorkomen maar ik wist dit niet. Ik zou van plan zijn heel kleine plastieken doisjes met deze korrels te plaatsen tussen buitenglas en binnenglas. U doet blijkbaar echter enkel zaken met particulieren. Zou u me toch kunnen zeggen waar ik de koyrrels zou kunnen aanschaffen in het Mechelse of in de provincie Antwerpen firma waaraan u misschien levert)?
  Met grote dank bij voorbaat
  J.Kortleven

  • Hallo!
   Fijn om te lezen dat we je hebben kunnen helpen met onze content.
   RAJA levert enkel aan andere bedrijven. Particulieren kunnen dus niet bij ons terecht.
   Je kan onze specialisten het best telefonisch bereiken op 012 260 260 of via sales@rajapack.be. Zij kunnen je verder begeleiden met al je vragen.
   Producten die je bij RAJA zou bestellen, worden doorgaans binnen de 24 uur geleverd, rechtstreeks bij jou.
   Met vriendelijke groeten,
   Het RAJA-team

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Populaire onderwerpen