Vrijdag de 13de: onze tips voor een werkplek zonder ongelukjes

5  min. leestijd 06 juli 2018

    Ben je een béétje bijgelovig? Dan zal vrijdag de 13de geen datum zijn waar je naar uitkijkt. Om je meer gemoedsrust te geven, tonen we je hieronder hoe je ongelukken op het werk moet vermijden. Daarnaast bekijken we samen de stappen die je best volgt om je pakjes veilig te verzenden. Zo komt je order zonder enige beschadiging mooi aan op zijn bestemming. Stress op vrijdag de dertiende? Dat behoort voortaan tot het verleden!

    1. Zo vermijd je ongelukken op de werkvloer

    Draag beschermende kleding

    Alles begint bij jezelf… Bescherm daarom je handen, ogen, oren en luchtwegen met de juiste accessoires (waaronder brillen en stofmaskers). Omdat onze handen het vaak het hardst te verduren krijgen, controleer je best via deze keuzegids welke veiligheidshandschoenen geschikt zijn voor jouw werk.

    Veiligheidshandschoen voor extra bescherming

    Denk goed na wanneer je een ladder ziet

    We kunnen je helaas niet helpen met zwarte katten uit je buurt te houden. Maar we kunnen je wel tips geven over hoe je ongelukjes met een ladder moet vermijden:

    • Plaats je ladder op een vlakke, droge en horizontale ondergrond.
    • Zorg ervoor dat je ladder over slipvaste voeten beschikt.
    • Staat je ladder voor een deur? Doe die deur dan even op slot.
    • Verplaats de ladder wanneer je meer dan één armlengte moet reiken om te werken.
    • Ga nooit op de beugel staan, die dient enkel als handsteun. De maximale stahoogte is het platform.

    Bekijk hier het assortiment trapladders van Rajapack

    Vermijd valpartijen op de werkvloer

    Een ongeluk zit hem soms in een kleine hoek… of op een vuile vloer. Voorkom glij- en struikelpartijen door je magazijn en werkplek proper en opgeruimd te houden. Je kan dan niet zonder de nodige poetsdoeken, poetsmiddelen en vuilniszakken. Baken een gedweilde vloer ook best even af met een waarschuwingsbord voor natte oppervlakken. Dat zal zijn nut ongetwijfeld bewijzen! Wanneer je toch aan het schoonmaken bent, kun je best je afval ook correct scheiden. Daarvoor bestaan er aangepaste vuilnisbakken en containers.

    2. Verzend je pakjes in alle veiligheid

    Kies een stevige doos

    Je producten veilig en heelhuids verzenden begint bij het kiezen van een stevige doos. Zoals je in dit artikel kan lezen bestaan er 3 soorten kartonkwaliteit. Wil je écht op veilig spelen? Dan ga je best voor een doos in driedubbelgolfkarton.

    ► Bescherm met het juiste verpakkingsmateriaal

    Om je producten te beschermen tegen schokken en krassen heb je beschermingsmateriaal nodig: van noppenfolie tot papierkussens en antistatische zakjes. In dit ABC van het beschermingsmateriaal vind je alle opties terug om met een gerust gemoed je producten te verzenden. Weer een zorg minder op vrijdag de 13de.

    Bescherm je producten tijdens vrijdag de 13de met het juiste verpakkingsmateriaal

    Sluit je doos stevig met de beste verpakkingstape

    Een doos sluiten met tape lijkt heel simpel. Maar er zijn toch wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Je plakt tape best bij een temperatuur van +10 °C of meer, op een droog en stofvrij oppervlak. De beste sluiting bereik je door de tape in een H-vorm te kleven. Kijk gerust even in dit artikel voor nog veel meer tips om je tape te kiezen, kleven en bewaren.

    ► Communiceer duidelijk met etiketten

    Wacht nog even met je doos mee te geven met de koerierdienst! Kleef op je pakket zeker nog de juiste waarschuwingsetiketten (bijvoorbeeld voor breekbare ladingen). Dan weet zowel de transporteur als de ontvanger dat hij je pakje met extra zorg moet behandelen.

    Veiligheidsindicatoren kunnen nog een extra vormen. Deze indicatoren kleuren rood wanneer ze stevige schokken te verduren hebben gekregen, of wanneer je pakje werd gekanteld. Voor uiterst kwetsbare producten is dit dus onmisbaar. Anders wordt de vloek van vrijdag de 13de misschien toch nog werkelijkheid – en dat willen we toch niet?

    Communiceer duidelijk met waarschuwingsetiketten en veiligheidsindicatoren

    3. Wat je zeker moet weten over vrijdag de 13de

    Waarom is vrijdag de 13de een ongeluksdag?
    • Over de oorsprong is niet iedereen het eens. Traditioneel wordt deze datum geassocieerd met het Laatste Avondmaal. Dertien mensen namen hier aan deel (Jezus en zijn twaalf apostelen). Jezus werd ook gekruisigd op een vrijdag.
    • Een andere verklaring gaat terug op de Noorse mythologie: de kwaadaardige god Loki verscheen niet-uitgenodigd als dertiende gast op een feest. Nadat hij Balder, de god van de vreugde, had gedood, werd de aarde in een diepe rouw gedompeld.
    • Recent onderzoek zou aantonen dat vrijdag de 13de een datum is die kwam overwaaien uit de VS. Een Amerikaanse officier besloot in 1881 om elke dertiende van de maand een diner van dertien gangen te geven voor dertien personen: de ‘Thirtheen Club’. Hiermee wilde hij ingaan tegen het volksgeloof dat dertien personen aan een tafel ongeluk brengt. De pers pikte dit op en van het een kwam het ander…
    Nog een paar wist-je-datjes om het af te leren...
    • Elk jaar is er minstens één vrijdag de dertiende en dit kunnen er maximaal drie zijn.
    • Sommige hotels hebben geen dertiende verdieping en in sommige vliegtuigen zul je geen dertiende rij tegenkomen. In de Italiaanse lotto komt het cijfer 13 niet voor.
    • In sommige Franse restaurants kun je een quatorzième inhuren: een persoon die tegen betaling aan je tafel komt zitten als het gezelschap uit maar dertien personen bestaat.
    • Vrijdag de 13de is niet in alle landen een dag van kommer en kwel. In Griekenland en Spanje is dit dinsdag de 13de. In Italië is het dan weer op vrijdag de 17de dat iedereen zwarte katten en ladders wil vermijden. 

    Over de auteur

    Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen