Coronavirus checklist: 20 onmisbare producten voor elk bedrijf

5  min. leestijd 17 juni 2020

  Social distancing, anderhalve meter afstand houden, regelmatig de handen wassen… Het zijn allemaal dingen die door het coronavirus deel zijn gaan uitmaken van het ‘nieuwe normaal’ – óók op de werkvloer. De onderstaande checklist geeft je een overzicht van allerlei praktische producten waarmee je je magazijn, werkplek of winkel kan uitrusten. De lijst omvat artikelen die onmisbaar zijn voor je persoonlijke bescherming, social distancing en (hand)hygiëne.

  1. Persoonlijke beschermingsmiddelen

  Een goede bescherming begint bij jezelf. Om je daarbij te helpen, heb je de keuze uit een hele reeks persoonlijke beschermingsmiddelen (ook wel  PBM’s genoemd). Creëer een barrière rond je mond, neus en handen om ervoor te zorgen dat je andere mensen niet per ongeluk besmet of omgekeerd.

  Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het coronavirus

  1. Mondmasker: omsluit je mond en neus volledig. Mensen die het niet gewoon zijn een mondmasker te dragen, kiezen best voor een ‘chirurgisch mondmasker’. Die zijn het eenvoudigst in gebruik.

  2. Gelaatsscherm: een herbruikbaar face shield kan je dragen als aanvulling op een mondmasker (maar nooit ter vervanging!). Ze zijn aan te raden wanneer je voortdurend in zeer nauw contact komt met je klanten – zoals bijvoorbeeld het geval is bij kappers of winkelbediendes.

  3. Wegwerphandschoenen: best kies je dan voor handschoenen van latex of nitril. Goed om weten: gepoederde latexhandschoenen zijn het makkelijkst om aan en uit te trekken. Nadeel is dat ze door de poederlaag vaak niet zijn aan te raden in de voedingssector.

  4. Overall: een totaalbescherming van kop tot teen voor wie in een omgeving werkt met een verhoogd risico.

  Brillen en plexiglas als barrière tegen virussen

  5. Veiligheidsbril: net zoals je mond en neus, kan ook het slijmvlies van je ogen een toegangspoort zijn voor het coronavirus. De oplossing? Een veiligheidsbril die nauw aansluit op je gezicht.

  6. Preventiescherm: een scherm van acrylaat (zoals plexiglas®) is aan te raden wanneer je werkt op een vaste plek en geen afstand van 1,5 meter kan bewaren van je collega of klant. Je kan zo’n preventiescherm plaatsen tussen twee bureaus, aan een kassa, receptie, enz.

  7. Plexicleaner: bescherm je kostbaar preventiescherm tegen dofheid of vergeling met een aangepast product. Vergeet ook zeker geen microvezeldoekje!

  2. Producten voor social distancing

  Ten minste 1,5 meter afstand bewaren tussen elkaar: dat is het sleutelconcept achter de term ‘social distancing’. Om de naleving van deze regel te vergemakkelijken, bestaan er een paar eenvoudige hulpmiddelen. Kijk maar!

  Producten voor social distancing

  8. Afzetpalen: gebruik ze om een barrière of route te creëren waar je niet zomaar omheen kan. Zo weten je klanten snel welke ruimtes ze niet mogen betreden of welke wandelroute ze moeten aanhouden.

  9. Vloermarkeringen: tape is enorm veelzijdig en kan je op tal van ondergronden kleven. Kleef tape bijvoorbeeld op de vloer om aan te duiden waar iemand moet wachten, hoeveel afstand je van elkaar moet houden of welke route je moet volgen.

  10. Signalisatielint: een rood/wit lint trekt onmiddellijk de aandacht. Maak snel duidelijk wat écht gevaarlijke of verboden zones zijn in je bedrijf.

  11. Verbods- en gebodsborden: een beeld zegt meer dan duizend woorden… Breng daarom duidelijk herkenbare pictogrammen aan op de meest cruciale plekken van je bedrijf of winkel: de  in- en uitgang, drukke gangpaden, het toilet, enz. Speciaal hiervoor bestaan er aangepaste vloerstickers en raamstickers.

  Laat de voorschriften voor social distancing extra opvallen

  12. Vloerstandaard voor A4-documenten: laat je hygiëne-instructies of veiligheidsvoorschriften duidelijk opvallen. Ideaal voor recepties, gangen, restaurants, enz.

  13. Veiligheidshesje (met logo): met een fluorescerend hesje trek je sneller de aandacht. Wanneer het bovendien bedrukt is met de nodige logo’s kan je iedereen blijvend herinneren aan de 1,5 m regel.

  3. Producten voor je (hand)hygiëne

  Een laatste maatregel die we in de strijd moeten gooien tegen virussen is een goede handhygiëne. Studie na studie bewijst het: niets is zo efficiënt om virussen uit te schakelen als het wassen van de handen met water en zeep; of bij uitbreiding alcoholgel. Hieronder dus nog een laatste reeks producten die onze checklist tegen het coronavirus compleet maakt.

  Bestrijd het coronavirus optimaal dankzij een goede handhygiëne

  14. Zeep: hoe en wanneer je je handen het best wast in het geval van het coronavirus, lees je in dit artikel over een goede handhygiëne.

  15. Alcoholgel: geen water en zeep bij de hand? Dan is alcoholgel dé oplossing. Denk eraan dat de gel minstens 70% ethanol moet bevatten om écht doeltreffend te zijn. Naast de gekende gels bestaat er trouwens ook alcoholspray in een handige spuitbus.

  16. Dispensers: een goede zeep of gel kan niet zonder een praktische dispenser. Het bezorgt je per druk de ideale hoeveelheid. Perfect om verspilling te voorkomen.

  17. Zakdoekjes: plaats op elk bureau zakdoekjes voor een occasionele hoest- of niesbui.

  Zo hou je alles netjes en schoon

  18. Wegwerphanddoeken: je handen goed afdrogen is al even belangrijk als ze wassen met zeep. Zelfs al was je je handen, virussen kunnen nog altijd schadelijk blijven in een vochtige omgeving.

  19. Poetspapier: je bureau, toonbank of een stoel reinigen doe je best met stevig poetspapier. Net zoals een wegwerphanddoek gooi je hem na gebruik eenvoudig weg zodat hij klaar is voor recyclage.

  20. Vuilniszakken: denk er bovendien aan om een vuilniszak te plaatsen die uitsluitend bestemd is voor risicovol materiaal. Hierin gooi je gebruikte mondmaskers, schorten, handschoenen, enz.

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

   

  Populaire onderwerpen