Man draagt gele veiligheidshandschoenen

Veiligheidshandschoenen: zo kies je het juiste type

5  min. leestijd 28 maart 2021

Je gebruikt je handen continu. Handletsels komen daardoor vaak voor, ook op het werk. Nochtans zijn je handen met de juiste handschoenen eenvoudig beschermd. Jezelf snijden aan scherpe voorwerpen of direct contact met chemische stoffen mogen voortaan geen issue meer zijn. Zorg er eerst voor dat je met onze maatwijzer de juiste afmetingen kiest. Daarna begeleiden we je doorheen het brede gamma van veiligheidshandschoenen om het perfecte paar te vinden dat past bij jouw werk.

Stap 1: Hoe bepaal ik de maat van mijn handschoenen?

De maat van een handschoen wordt altijd uitgedrukt in inches. Zit je tussen twee maten, kies dan voor de kleinere maat. Veiligheidshandschoenen moeten nauwsluitend zijn en rekken nog een beetje uit in de loop van de tijd. Om de juiste maat te bepalen volstaat het om de onderstaande maatwijzer te volgen. Download het document en print het af op A4-formaat. Zo ben je zeker van de juiste afmetingen.

Controleer de maat voor je handschoenen met deze maatwijzer

Stap 2: Moet ik gepoederde veiligheidshandschoenen kiezen?

Naast de maat van een handschoen is het minstens even belangrijk om te weten of deze gepoederd is of niet. Dat is vooral van toepassing op wegwerphandschoenen van latex, vinyl of trilite (daar lees je meer over hier beneden). Dit poeder is eigenlijk maïszetmeel dat helpt om de handschoen makkelijker aan en uit te trekken. Vocht en zweet worden dankzij het poeder trouwens sneller opgenomen. Dat geeft je een optimaal draagcomfort. Gepoederde handschoenen zijn wel niet altijd aan te raden. In de voedingsindustrie of een klinische omgeving bijvoorbeeld wil je vermijden dat het maïszetmeel zich mengt met je producten.

Stap 3: Welke bescherming moet de handschoen bieden?

De juiste maat heb je ondertussen gekozen. Nu moet je nog bepalen welke veiligheidshandschoenen het best geschikt zijn voor je werk. De onderstaande internationale symbolen helpen je dan gemakkelijk op weg.

Overzicht van internationale symbolen gebruikt bij veiligheidshandschoenen en werkhandschoenen.

1. CE-certificering voor veiligheidshandschoenen

CE staat voor Conformité Européenne en wordt toegekend aan producten die overeenstemmen met de Europese regelgeving. Deze regels zijn onder andere van toepassing op elektrische apparaten, speelgoed en persoonlijke beschermingsmiddelen.

2. Europese norm voor veiligheidshandschoenen ⇒ Norm EN 420

Deze Europese norm omschrijft enkele basiseisen voor veiligheidshandschoenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het feit dat:

  • Werkhandschoenen geen stoffen mogen bevatten die allergieën kunnen veroorzaken.
  • Handschoenen moeten worden ontworpen volgens de Europese handmaat.
  • De pH-waarden altijd zo neutraal mogelijk moeten zijn.

3. Werk je met machines? ⇒ Norm EN 388

Met dit symbool worden werkhandschoenen aangeduid die beschermen tegen mechanische risico’s: snijden met een mes, scheuren, schuren en zelfs perforaties. Onder of langs dit symbool zie je nog 4 cijfers die de prestatieniveaus aanduiden. Deze zijn uitgedrukt van 0 (lage bescherming) tot 4 of 5 (de hoogste bescherming). Staat er in plaats van een cijfer enkel een X, dan is deze prestatie niet van toepassing op de handschoen.

Enkele speciale varianten zijn deze handschoenen voor het hanteren van vettige voorwerpen of handschoenen met een antisliplaag.

Werkhandschoenen voor in bijvoorbeeld magazijnen, werkplaatsen, enzovoort.

4. Werk je met chemicaliën? ⇒ Norm EN 374-1

Dit label wordt altijd vergezeld van een letter. Die duidt de chemische stof aan waartegen de handschoen bescherming biedt. Alle chemiebestendige handschoenen van RAJA hebben een binnenafwerking in textiel of katoen. Die verhoogt de stevigheid, de levensduur en het draagcomfort. Voor de buitenkant kan je kiezen voor een effen afwerking waardoor het vuil zich niet kan vasthechten aan de handschoen. Of je kiest voor een gecoate of geruwde afwerking waardoor je een betere grip hebt. Aan jou de keuze!

Norm EN 374 voor de bescherming tegen chemische risico's en micro-organismen

5. Werk je met micro-organismen? ⇒ Norm EN 374

Micro-organismen kunnen verwijzen naar bacteriën, schimmels en zelfs virussen. Voor handschoenen die beschermen tegen dit soort gevaren, heb je de keuze uit volgende materialen: latex, vinyl of trilite.

Bescherming tegen micro-organismen met handschoenen

Latex
Latex handschoenen van natuurlijk comfortabel rubber.
• Goede bescherming tegen biologische risico’s. Ideaal voor laboratoria, ziekenhuizen en mechanische industrie.
• Zeer comfortabel.
Heel elastisch.
Vinyl
Vinyl handschoenen voor een voordelig en universeel gebruik.
• Ideaal voor gebruik in schoonmaak, horeca of verpakkingen.
• Beschermt tegen zuren, basen, oliën en vetten.
Goedkoper dan latex of nitril.
Trilite
Trilite handschoenen voor verhoogd comfort en veiligheid.
.
• Mix van latex, nitril en neopreen: zowel elastisch als zeer sterk.
• Verhoogd comfort en extra stevig.

6. Werk je in een koude omgeving? ⇒ Norm EN 511

Het kan gebeuren dat je voor een lange periode in een zeer koude omgeving moet werken. Dan kijk je best uit naar een veiligheidshandschoen met het onderstaande symbool. Onder dit symbool vind je vaak nog 3 cijfers. Deze geven de 3 prestaties aan waarop de handschoen werd getest. Staat er in plaats van een cijfer enkel een X, dan is deze prestatie niet van toepassing of niet getest. Bekijk hier onze koudebestendige werkhandschoenen.

Norm EN 511 voor bescherming tegen koude.

7. Werk je in een omgeving met risico op hittecontact? ⇒ Norm EN 407

Dit symbool geeft aan dat een handschoen bestand is tegen thermische risico’s. Ook hier zal je onder het symbool vaak nog cijfers zien die de prestatieniveaus aanduiden. Bekijk hier onze hittebestendige handschoenen van polyamide of latex.

Norm EN 407 voor bescherming tegen thermische risico's.

Handschoenen bestand tegen contacthitte
Handschoenen bestand tegen contacthitte.

Stap 4: Hoe kies je de juiste veiligheidshandschoenen voor het fijne werk?

Wanneer je met zeer delicate producten werkt zoals glas, juwelen of fijne elektronica kies je best voor deze types:

Katoen Voor fijn mechanisch werk en een aangenaam draagcomfort. Pluizen niet.
Polyamide Supersterk: het best bestand tegen scheuren en schuren. Voordelig en aangenaam om dragen door de schuimstructuur.
50% polyamide + 50% polyester Verhoogd draagcomfort: soepel en beweeglijk. Voor precisiewerk en absolute netheid. Pluizen niet.

Handschoenen voor het meest delicate werk: optiek, juwelen, fotografie, horlogerie, enz.
Handschoenen voor het meest delicate werk: optiek, juwelen, fotografie, horlogerie, enz.

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





 

Populaire onderwerpen