8 x verpakkingen upcyclen voor je huisdieren

4  min. leestijd 24 juni 2019

Sta je op het punt om een lege verpakking in de container te kieperen? Niet te snel dan! Je hond, kat of gevederd huisdier zal er maar wat blij mee zijn. In dit artikel bekijken we acht originele ideeën om je huisdieren te verwennen en te beschermen, allemaal met behulp van afgedankt verpakkingsmateriaal. Laat die deluxe kattenboom met krabpaal maar komen!

Acht manieren om verpakkingen te hergebruiken voor je huisdieren

1. Accessoires voor katten

Wat heb je nodig? Kartonnen dozen, verzendkokers, touw of garen

Wie katten heeft, zal het volgende wel al hebben meegemaakt. Je koopt een nieuw speeltje maar na een paar minuten blijkt je tijger het meest gelukkig te zijn met… de verpakking. Verpakkingen zijn een echte goudmijn voor je kat, en bovenaan het klassement staat daarbij de kartonnen doos. Een doos biedt je kat een veilige plek, afgeschermd van stressfactoren. Bovendien isoleert karton heel goed en als er iets is waar katten wel voor te vinden zijn, dan is het een lekkere warme cocon. Geef je dozen dus een tweede leven als kattenboom of creëer een gezellige slaapplek, dicht bij de radiator.

Recycleer verpakkingen voor je huisdieren, zoals katten

Tijd voor wat actie nu! Wil je je kat in beweging zetten, dan kun je met wat stukjes karton eenvoudige speeltjes maken. Bijvoorbeeld een balletje van karton. Ontvang je een verzendkoker, tover hem dan eens om in een krabpaal. Hiervoor moet je de koker eerst bevestigen op een houten sokkel. Daarna omwikkel je hem met touw. Je kat zal spinnen van genot!

2. Zitstok voor kippen

Wat heb je nodig? ⇒ (Planken van) houten palletten

Wist je dat… kippen het liefst op een hoge plaats slapen en rusten? Zo zijn ze beter beschermd tegen mogelijke roofdieren. Met de planken en balken van een pallet kan je eenvoudigweg een zitstok bouwen.

Zitstok van pallets voor kippen

3. Schuilplaatsen voor vogels, eekhoorns, vleermuizen, enz. 

Wat heb je nodig? ⇒ (Planken van) houten palletten

Palletten hergebruiken is al een tijdje immens populair. Veel recyclingliefhebbers toveren een afgedankte pallet bijvoorbeeld om in trendy meubels. Natuurlijk bestaan er ook tips om palletten te hergebruiken voor het welzijn van dieren. Je kan bijvoorbeeld meerdere palletten gebruiken om een vogelnestkastje te bouwen, of een schuilplaats voor eekhoorns of zelfs voor vleermuizen. Je ziet hieronder hoe je met een paar eenvoudige plankjes voor hen een veilige schuilplek creëert.

Vogelnestkast van houten palletplanken

4. Schuilplaats voor egels

Wat heb je nodig?Doos in dubbelgolfkarton, plastic draagtas of plastic vuilniszak

Egels zijn in Europa een beschermde diersoort. Met een eenvoudige kartonnen doos kun je deze stekelige tuinbewoners heel goed helpen en beschermen – vooral in de barre wintermaanden. Best gebruik je daarvoor een extra dikke doos (zodat hij geschikt is voor buitengebruik). Vul je doos daarbij met wat droge bladeren of stro. Vergeet tot slot niet om ventilatiegaten te maken en de buitenkant van de doos af te dekken met een waterdichte tas of vuilniszak. Zo zit je egel altijd knus, droog en veilig.

5. Konijnenhok

Wat heb je nodig? Kartonnen dozen

Heb jij een dartel wollig konijn als huisdier? Maak hem dan extra gelukkig met een gepersonaliseerd hokje. Gebruik hiervoor gewoon een kartonnen doos die je volledig op maat knipt, inclusief een ingang, vensters, deurtjes, ophaalbrug, enz. Hij kan zich op die manier rustig verbergen en zijn omgeving in de gaten houden.

Konijnenhok van kartonnen dozen

6. Voederbak voor vee

Wat heb je nodig? Houten palletten

Heb je na de zitstok voor kippen en het vogelnestkastje van hierboven nog houten palletten over? Dan kan je die palletten eveneens omvormen tot een hooirek. Volledig op maat van alle soorten vee zoals paarden, ezels, enz.

Voederbak voor paarden van pallets

7. Slaapplaats voor honden

Wat heb je nodig? Houten palletten

Tijd om een van de populairste huisdieren te verwennen: honden! In plaats van hun kussen direct op de koude vloer te zetten, kun je het eenvoudigweg op een pallet leggen. Of bouw een pallet om tot een cosy hondenmand zoals in deze voorbeelden.

Upcycling voor huisdieren: hondenslaapplaats van palletten

8. Nest voor knaagdieren

Wat heb je nodig? Papierkussens, houtwol, raffia, papieren enveloppen, zakjes, enz.

Ben je fan van cavia’s, hamsters of andere knaagdieren? Weet dan dat papierkussens, houtwol of raffia goede alternatieven zijn voor hooi en stro. Ze zijn zeer absorberend en houden je huisdieren lekker warm. Je haalt hetzelfde voordeel uit versnipperde stukjes papier van recycleerbare enveloppen, zakjes, inpakpapier, enz. Zorg er wel voor dat het papier dik en ruw genoeg is, want papier dat te glad is, zal niet zo isolerend werken.

Bronnen beeldmateriaal:
www.blog.take-me-home.com/fabriquer-un-arbre-a-chat-facile-pas-cher/
www.plus-saine-la-vie.com/animaux/comment-faire-un-lit-pour-votre-animal-de-compagnie-avec-une-palette-en-bois/
www.comment-economiser.fr/10-astuces-pour-le-poulailler-que-les-poules-adorent.html
boerenbond.nl/advies/zelf-bouwen-vogelhuisje/

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Populaire onderwerpen