Duurzame verpakkingen: de voordelen voor jou en het milieu

4  min. leestijd 15 maart 2018

Iedereen is van mening dat een duurzame aanpak de toekomst is. Maar hoe moet je dat concreet realiseren en wat zijn dan de voordelen? Met de juiste duurzame verpakkingen kom je al een heel eind en ga je snel en eenvoudig milieubewuster te werk. En dat zonder grote inspanningen of investeringen. Kijk samen met ons hoe je kan besparen en welke milieuvriendelijke oplossingen het populairst zijn in verpakkingsland.

1. De voordelen van duurzame verpakkingen

Bespaar op je verpakkingskosten

Wie beweert dat ecologische alternatieven meer kosten met zich meebrengen, zit er in het geval van ons verpakkingsmateriaal gelukkig naast. Dankzij de milieuvriendelijke oplossingen van RAJA kan je namelijk aanzienlijk besparen. Denk maar aan een doos met een variabele vulhoogte. Door de doos aan te passen aan de hoogte van je product heb je minder opvulmateriaal nodig. Een simpele oplossing dus om je verpakkingskost per bestelling te verminderen.

Versterk je duurzaam bedrijfsimago

Langs de andere kant dragen duurzame verpakkingen bij aan een positief bedrijfsimago. Consumenten kiezen steeds vaker bewust voor bedrijven die respectvol omspringen met het milieu. Producten die in eindeloos veel lagen verpakking zijn gewikkeld roepen meer en meer frustraties op. Waarom zoveel verpakkingsmateriaal gebruiken als het ook slimmer kan? Gebruik eens een doos met variabele vulhoogte óf ecologische verpakkingstape. In tegenstelling tot PP- of PVC-tape kun je deze ecotape gewoon samen met de kartonnen doos recycleren, zonder dat je eindklant het afval nog moet scheiden.

Wist je dat...
  • Een kartonnen doos tot 10 keer kan worden gerecycleerd?1
  • Al 72% van het papier in Europa wordt gerecycleerd? Dat maakt ons de wereldwijde koploper!
  • 76% van ons eigen bedrijfsafval wordt gesorteerd en hergebruikt?

Steun het goede doel

Door te kiezen voor duurzame producten steun je bij RAJA trouwens het goede doel. Bij iedere aankoop van een duurzaam product schrijft RAJA 1 euro per pak over naar de Stichting RAJA-Danièle Marcovici. Deze organisatie ondersteunt 5 projecten die concreet bijdragen tot de verbetering van de levensomstandigheden van vrouwen. En dat allemaal met respect voor het milieu.

2. Duurzaam verpakken, hoe doe je dat?

Een kartonnen doos is op zich al een duurzame verpakking. Maar wist je dat er voor plastic wegwerptassen, verpakkingstape en luchtkussenfolie ook een ‘groener’ alternatief bestaat? We bekijken hieronder de populairste producten met een duurzame twist.

Duurzaam verpakken van doos tot tape

Ons milieuvriendelijke verhaal begint bij de doos. Bij RAJA bestaan alle kartonnen dozen uit ten minste 70% gerecycleerd materiaal. De dozen van het assortiment Variabox® hebben trouwens nog een extra milieuvriendelijk kantje: ze zijn voorzien van een rillijn waardoor je ze makkelijk in de hoogte aanpast. Deze doos stemt zich dus perfect af op de omvang van je product. Dat zorgt voor minder opvulmateriaal en minder afval.

Een milieuvriendelijke doos hebben we nu, maar hoe wil je je producten binnenin die doos beschermen? Vergeet voor een keer de gebruikelijke noppenfolie of schuimfolie en kies voor pakpapier. Met dit stevige papier omwikkel en bescherm je je producten tegen schokken en krassen. Tot slot is er ook voor het sluiten van je doos een duurzame oplossing. Denk maar aan een papieren tape. Deze tape recycleer je samen met je kartonnen doos, zonder dat je je nog zorgen moet maken om de afvalscheiding.

Verpak duurzaam met deze milieuvriendelijke dozen, pakpapier en verpakkingstape.

Duurzaam stockeren, labelen en presenteren

Ook in je magazijn is het makkelijk om simpele en toch duurzame maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld eens aan kartonnen magazijnbakken. Ze komen van pas voor het opslaan van kleine losse producten en orderpicking. Grotere producten kun je dan weer makkelijk en duurzaam identificeren met een van onze Amerikaanse recycleerbare hanglabels. Diezelfde papieren labels zijn bovendien handig wanneer je bijvoorbeeld een draagtas van een naamkaartje wilt voorzien. Onze draagtassen uit kraftpapier zijn zeer stevig en vormen een duurzaam alternatief voor plastic wegwerptassen.

Werk milieuvriendelijk met onze magazijnbakken, hanglabels en draagtassen uit kraftpapier.

Milieuvriendelijk én hygiënisch werken

We zetten onze milieuvriendelijke tocht verder op kantoor. Zoek je een alternatief voor plastic- of schuimkussenenveloppen, kies dan voor de kartonnen enveloppen van Rigipack®. Ze zijn vervaardigd uit minimaal 64% gerecycleerd papier én volledig recycleerbaar. Dossiers of kantoormateriaal opbergen kan dan weer met onze kraftpapieren opbergdozen. Door hun buitenzijde uit duurzame kraft zijn ze trouwens goed bestand tegen vocht. Tot slot gaan we nog even langs op de hygiëneafdeling. Vervang je katoenen handdoeken bijvoorbeeld door papieren vouwhanddoekjes. Ze absorberen snel en efficiënt, en zijn uiteraard volledig recycleerbaar. Van het inpakken van je producten tot je wc-bezoek, ecologie komt overal om de hoek kijken!

Ecologische oplossingen voor je kantoor met kartonnen enveloppen, opbergdozen en papieren handdoekjes

Bron:
1www.rajapack.es/blog-es/embalaje/embalaje-ecologico-tu-carta-de-presentacion/

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content Manager geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Commentaar (1)
  1. Het komt veel voor dat te veel of onnodig verpakking wordt gebruikt. Echter, producten wil je graag aanlokkelijk en mooi inpakken. Je wil ze immers zoveel mogelijk verkopen. Het is zeker mogelijk om dit duurzaam te doen, zoals met gerecycleerd materiaal. Goed punt van u.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Populaire onderwerpen