Hoe kan je verpakken en beschermen met papier?

Hoe kan je verpakken en beschermen met papier?

6  min. leestijd 10 mei 2021

Wie regelmatig aan de paktafel staat, weet dat karton en papier verrassend veelzijdige verpakkingsmaterialen zijn. Ze zijn bovendien makkelijk recycleerbaar en geven je pakje een duurzame uitstraling. Gegolfd of vlak, bruin of wit, crêpe of kraft… er zijn zóveel mogelijkheden om te verpakken en te beschermen met papier! Weet jij waar elke soort precies voor dient? Met deze keuzegids helpen we je alvast een eind op weg.

1. Vijf manieren om te verpakken en beschermen met papier

Europees onderzoek1 toont aan dat 52% van de consumenten karton beschouwt als het meest milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal. Karton (en bij uitbreiding papier) vormt dus een veelbelovende basis om je producten mee te verpakken.

Een ander weetje uit datzelfde onderzoek: 64% van de consumenten is van mening dat retailers en merken nog onvoldoende inspanning leveren om milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Er is dus nog werk aan de winkel. En daar kan jij je steentje aan bijdragen! Bekijk hieronder alle soorten papierbescherming en waarvoor je dit telkens kan toepassen.

1.1 Opvullen van leegtes

Binnenin een doos moet je er altijd over waken dat je producten stevig vastzitten. Door alle lege ruimtes goed op te vullen, verlaag je aanzienlijk de kans op beschadigingen. Opvulpapier is daarbij de beste oplossing. Je kan het papier enkele malen dubbelvouwen en het vervolgens aanbrengen in de lege ruimtes rondom je product. Een tweede optie zijn papieren opvulsnippers. Ze vullen elk denkbaar hoekje en gaatje in je doos. Naast efficiënt zijn ze bovendien heel origineel: de gekleurde varianten geven je verpakking onmiddellijk een unieke uitstraling. En dat is weer handig meegenomen bij de unboxing experience!

Verpakken en beschermen met papier: opvullen van leegtes

1.2 Absorberen van schokken

Scherven brengen geluk… of toch niet? Breekbare producten verpak je best met een extra laagje bescherming, liefst eentje dat schokken goed kan opvangen. Hoe pak je dat aan met papier? In de eerste plaats kan je dan kiezen voor golfkarton. Door de golven of ribbels worden schokken optimaal gedempt. In de tweede plaats kan je een product omwikkelen met kartonnen noppenfolie. Het is soepeler dan golfkarton waardoor je het makkelijker kan vouwen rondom producten met een onregelmatige vorm. Een geval apart in deze categorie zijn trouwens de handwikkelrollen van crêpepapier: ze zijn ideaal voor het omwikkelen van alles wat rond is. Denk aan buizen, profielen, meubelpoten, enz.

Absorbeer schokken dankzij papier

1.3 Voorkomen van krassen

Ten derde is beschermen met papier mogelijk wanneer je krassen wilt voorkomen. Daarvoor moet je halthouden bij pakpapier of zijdepapier. Zijdepapier (ook wel vloeipapier genoemd) is het zachtst en dus het best geschikt voor heel fragiele oppervlakken. We denken dan bijvoorbeeld aan glas, keramiek, lederwaren, enz. Zin in wat kleur? Ook dán is zijdepapier trouwens de i-de-ale oplossing! Aan de andere kant hebben we pakpapier. Dat is veel sterker en beter geschikt voor het verpakken van zwaardere producten (met een minder fragiel oppervlak). Je kan het zelfs gebruiken als extra opvulling binnenin je doos.

Verpakken en beschermen met papier om krassen te voorkomen

1.4 Scheiden van producten

Voor onze volgende tussenstop houden we halt bij de kartonnen tussenbladen. Een tussenblad van golfkarton is veelzijdiger dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Je kan het gebruiken om producten horizontaal van elkaar te scheiden. Dat vergemakkelijkt het stapelen binnenin een doos én je geeft de verpakking meer stevigheid. Om schokken beter de baas te kunnen, gebruik je best een tussenblad van honingraatkarton. Die zeshoekige ‘honingraten’ zijn verrassend sterk en daardoor de perfecte schokdempers. Naast tussenblad, kan je het eveneens gebruiken als bodem- of afdekblad.

Scheiden van producten met karton

1.5 Beschermen van hoeken

Deze laatste toepassing van beschermen met papier brengt ons bij de hoeken van je producten. Die hoeken zijn vaak het meest kwetsbaar. Een deuk, breuk of kras is snel gebeurd. Wanhoop niet, want de redding is nabij! Speciaal voor dit soort bescherming ontwierp men kartonnen hoekbeschermers. Om de randen van je producten volledig af te dekken bestaan er dan weer L-profielen. Het golfkarton waarvan ze zijn gemaakt, is heel sterk en vangt als geen ander schokken op.

Beschermen van hoeken dankzij karton

2. Wat zijn de voordelen van verpakken en beschermen met papier?

Staat de rol pakpapier of golfkarton al klaar aan je paktafel? Voor wie nog een klein duwtje in de rug nodig heeft, zetten we de 5 belangrijkste voordelen van papier op een rij. Verpakken of beschermen met papier? Ik zou niet twijfelen!

2.1 Beschermen met papier voor een natuurlijke uitstraling

Papier en karton geven je verpakking onmiddellijk een meerwaarde: het oogt namelijk natuurlijk en verzorgd. Ga je als bedrijf voor een 100% ecologisch verpakkingsimago? Combineer de papierbescherming binnenin je pakket dan met een kartonnen doos en papieren tape. Gegarandeerd een perfecte match! En handig voor je klant: hij kan alles samen sorteren, zonder zich zorgen te moeten maken om de verdere afvalscheiding.

2.2 Recycleerbaar

Door zijn natuurlijke karakter is papier makkelijker te recycleren. Na gebruik kan je het in de vorm van ‘oud papier’ sorteren en het weer een nieuw leven laten geven. Wist je dat nagenoeg al het papieren beschermingsmateriaal van RAJA geschikt is voor recyclage? Doordat de basis van papier bestaat uit een hernieuwbare grondstof (= houtvezels) is de milieu-impact minder groot en draag je bij aan het sluiten van de grondstoffencirkel. Naast recycleren kan je papier trouwens ook laten composteren.

Recyclage van papier

2.3 Beschermen met papier voor een veilige verzending

Verzend je elektronica? Dan is het goed om te weten dat papier altijd antistatisch is. Zo is er dus geen risico op elektrostatische ontladingen die je elektronica kunnen beschadigen. Over het algemeen is papier ook vrij van chloor en zuren. Dat maakt het een ideale bescherming voor het verpakken van onder andere bedrukte documenten en foto’s. En voor wie metalen onderdelen verzendt, is er zelfs corrosiebestendig papier (bedekt met een laagje paraffine om roest te voorkomen).2

2.4 Soepel

Papier is soepel en makkelijk manipuleerbaar: daarmee bedoelen we dat je het moeiteloos kan vouwen in de gewenste vorm. Hoe gek de vormen van je product of verpakking dus ook mogen zijn, beschermen met papier is nagenoeg áltijd mogelijk.

2.5 Sterk

Papier en karton zijn sterke materialen die zelfs de scherpste objecten kunnen afdekken zonder in te boeten aan kracht en doeltreffendheid. Luchtkussens of noppenfolie kunnen door scherpe objecten echter scheuren en leeglopen waardoor ze hun werking verliezen.

Verpak je grote hoeveelheden? Bekijk hier de mogelijkheden van een papierkussenmachine

1 Studie Pro Carton. European Consumer Packaging Perceptions study. 2020
2 Goed om te weten: kraftpapier met een paraffinelaag kan je niet bij het reguliere papier sorteren. Dit hoort dus thuis bij het restafval. Bij twijfel vraag je dit best na bij je lokale afvalverwerkingspartner.

Over de auteur

Arne Leën: Als content marketeer en copywriter voor RAJA schrijft Arne met passie over verpakkingen, logistiek en meer. Zo inspireert hij lezers tot weloverwogen keuzes op maat van hun bedrijf.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen