Houten transportkisten: zo sla je de plank niet mis

7  min. leestijd 15 november 2023

    In heel wat gevallen verpak je je goederen waarschijnlijk in kartonnen dozen. En dat is doorgaans ook een prima keuze! Maar op elke regel bestaan er uiteraard uitzonderingen… Wat als je goederen bijvoorbeeld een extra robuuste bescherming nodig hebben? Of wanneer je exporteert naar de andere kant van de wereld? De oplossing bestaat in dat geval uit houten transportkisten. Verpakkingsexpert RAJA verzamelde voor jou al het deskundige advies zodat je deze kisten kan gebruiken als een echte pro!

    1. Wanneer gebruik je houten transportkisten?

    Een  transportkist of exportkist is in een aantal gevallen bijzonder handig voor het verpakken en beschermen van je goederen. In de onderstaande situaties overweeg je best om dit verpakkingsmateriaal te gebruiken.

    • Situatie 1: vervoer van zware producten.

      Houten kratten zijn veel robuuster dan dozen van golfkarton, zelfs al zou je kiezen voor een dikke driedubbelgolf. Dat maakt de kratten ideaal voor het verpakken van zeer zware goederen (zoals machines) of fragielere items (zoals elektronica en kunstwerken).

    • Situatie 2: exporteren van goederen.

      Bij internationaal transport per trein, over zee of door de lucht is het veiliger om te kiezen voor zeer sterke verpakkingen. Die verpakkingen zijn bij voorkeur beter bestand tegen temperatuurschommelingen, weersinvloeden en schokken. Het goede nieuws voor jou is dat houten transportkisten dit allemaal mogelijk maken.

    • Situatie 3: palletiseren van goederen.

      Hiervoor kan je een ‘palletkist’ gebruiken. Dat is in feite een transportkist met onderaan een geïntegreerde pallet (daarover lees je verderop nog meer). Ze garanderen een optimale ladingzekering en stabiliteit. Dankzij de open sleuven onderaan kan je de kist vlot en veilig verplaatsen met een transpallet.

    • Situatie 4: langdurige duurzame opslag van items.

      Houten transportkisten zijn de ideale verpakking voor een langdurige opslag, zelfs in moeilijke omstandigheden. Denk daarbij maar aan omgevingen met onder andere veel vocht of grote temperatuurschommelingen.

    Is een van deze situaties van toepassing op jouw bedrijf? Bekijk dan hieronder hoe je de ideale houten transportkist kan kiezen voor je verzendingen.

    2. Hoe kies je de juiste houten transportkist?

    Op de transportmarkt is er absoluut geen tekort aan houten verpakkingsoplossingen. Met de volgende aandachtspunten ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt.

    2.1 Controleer of de kist voldoet aan de ISPM15-norm

    Verzend je je goederen buiten de grenzen van de EU, dan heb je waarschijnlijk al gehoord van de ISPM15-norm. Dit staat voor de International Standard for Phytosanitary Measures. Deze norm is van toepassing op verpakkingsmateriaal van ruw hout dat dikker is dan 6 mm. Het hout wordt op zeer hoge temperatuur behandeld zodat schadelijke organismen en ongedierte zich niet kunnen verspreiden van het ene continent naar het andere.

    De verpakkingen die aan de norm beantwoorden worden onuitwisbaar gemerkt met een symbool in de vorm van een korenaar (zoals je hieronder kan zien in de afbeelding). Meer informatie over de samenstelling en betekenis van dit symbool kan je vinden in dit blogartikel over de ISPM15-norm bij houten palletten. De ISPM15-norm is verplicht in heel wat landen buiten de EU, waaronder bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Canada, China, de Verenigde Staten, India en Turkije.

    Twee gestapelde houten transportkisten met een detail van het logo voor de ISPM15 norm

    2.2 Kies voor multiplex hout

    Niet alle houten transportverpakkingen zijn gemaakt van hetzelfde basismateriaal. Wil je stevigheid combineren met een laag gewicht? Kies dan in plaats van massief hout voor multiplex.

    Dankzij zijn samenstelling is deze houtsoort zeer goed bestand tegen schokken tijdens het transport. Bovendien ben je verzekerd van een laag gewicht waardoor je transportkosten minder worden beïnvloed. Het resultaat is een verpakking die makkelijker valt te hanteren en een optimale bescherming biedt. Transportkisten van multiplex zijn populair bij het vervoer in zeecontainers, goederenwagons of vrachtwagens.

    De exportkisten van RAJA zijn doorgaans gemaakt van multiplexhout met vijf gekruiste lagen. Elke laag is aan elkaar verlijmd met fenol, een lijmsoort die een hoge vochtbestendigheid garandeert.

    Houten exportkisten van gelaagd multiplex

    2.3 Controleer het duurzame karakter van je verpakking

    Langs de ene kant zien we dat de milieunormen voor verpakkingen almaar strenger worden. Langs de andere kant worden ook de verwachtingen van klanten almaar groter als het aankomt op duurzaam verpakken. Je hebt er dus alle belang bij om te kiezen voor verpakkingen van milieuvriendelijke materialen.

    De meeste houten verpakkingen van RAJA zijn bijvoorbeeld gemaakt van een FSC gecertificeerde grondstof. Dat betekent dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Je bent er dus onder andere zeker van dat de gekapte bomen weer werden vervangen door nieuwe exemplaren. Diezelfde houten verpakkingen zijn na hun gebruik bovendien makkelijk te recycleren zodat ze de basis vormen van nieuwe houten, kartonnen of papieren producten.

    Houten kratten van RAJA voorzien van het logo van FSC en van recycleerbare materialen

    2.4 Kies de juiste hoogte van de sleden van je pallet

    Het slim verpakken en verzenden van je houten transportkisten draait niet enkel om hetgeen er ín je kist zit, maar ook om hetgeen er ónder je kist zit. Waar we het dan vooral over hebben zijn de sleden aan de onderkant van een pallet. Standaard zijn die vaak zo’n 2 tot 5 cm hoog. Maar je hebt ook exemplaren met een hoogte van 10 cm. Dat is ideaal voor een gemakkelijke hantering met een pallettruck. De vorken van de pallettruck kan je dan vlotter onder je kist schuiven.

    Palletkist met een pallethoogte van 5 of 10 cm, op te tillen met een transpallet

    Wist je dat...

    Er ook houten transportkisten op maat bestaan? Geen enkele lading is hetzelfde, dus het kan al eens gebeuren dat de vorm van een standaard houten krat niet goed is afgestemd op de goederen die je wil verpakken. In dat geval kan je gebruik maken van palletopzetranden. De randen stapel je gewoon boven op elkaar totdat je de gewenste afmeting hebt bereikt.

    3. Hoe zet je een transportkist in elkaar?

    Houten transportkisten in elkaar zetten doe je eenvoudig aan de hand van de onderstaande stappen. De kratten zijn meestal opvouwbaar en worden plat geleverd. Bij RAJA leveren we onze kisten doorgaans in 3 aparte delen: bodem, wand en deksel.

    • Stap 1: Maak een basis.

      De basis van je transportkist is eenvoudig te vormen door de losse bodem of een aparte pallet op de grond te plaatsen en hierop je wanden te monteren. Die wanden zijn makkelijk overeind te zetten en aan te sluiten rond de bodem.

    • Stap 2: Verstevig de wanden.

      Gebruik een hamer om de sluittongen van de wanden te vouwen. Hierdoor ben je zeker dat de wanden altijd hun vorm blijven behouden en dat het een stevig geheel vormt met de bodem. Gebruik je een kist zonder sluittongen? Schroef de wanden dan best extra vast in de bodem met een lichte boormachine.

    • Stap 3: Sluit met een deksel of omsnoering.

      Nadat je je goederen in de kist hebt geplaatst, kan je de bovenkant afsluiten met een deksel. Bij sommige kisten kan je daarbij de sluittongen van de wanden ombuigen met een hamer. Bij andere kisten waarbij je géén sluittongen hebt, is het aangeraden om de volledige transportkist te omsnoeren met een sterke omsnoeringsband. Dan creëer je een solide geheel.

    Stappenplan om houten transportkisten op te zetten

    4. De populairste houten transportkisten van RAJA

    Palletkist met 2 sledenPalletkist met 2 sleuven met binnenin een machine Palletkist met 3 sleden
    gestapelde palletkisten met 3 sleuven onderaan
    Exportkist
    Exportkist van multiplex bestaande uit 3 delen
    • Voor lichte tot middelzware ladingen (max. 400 kg naargelang model).
    • Te verplaatsen met een transpallet.
    • Geschikt voor export buiten de EU.
    • Voor zware ladingen (max. 1000 kg naargelang model).
    • Te verplaatsen met een transpallet.
    • Geschikt voor export buiten de EU.
    • Voor middelzware tot zware ladingen (max. 1000 kg naargelang model).
    • Snelle montage en sluiting, een hamer volstaat.
    • Geschikt voor export buiten de EU.

    Over de auteur

    Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen