Noppenfolie is een verpakkingsmateriaal dat bijzonder populair is bij professionals. De vele luchtbelletjes bieden een optimale bescherming voor zelfs de meest kwetsbare producten. Het vormt daarmee de beste buffer tegen schokken. Wat kan je met dit materiaal zoal beschermen? Hoe verpak je best met noppenfolie? En welke soorten (duurzame) noppenfolie zijn er op de markt te vinden? De specialisten van RAJA verzamelden hier een antwoord op al je vragen.
1. Waarvoor wordt noppenfolie gebruikt?
Noppenfolie is zeer populair om producten mee te verpakken. Het is dan ook een van de meest efficiënte manieren om ze te beschermen tijdens het transport. En als je weet dat je pakje tijdens dat transport vaak meerdere keren stevig door elkaar wordt geschud, is dat geen overbodige luxe. Wanneer je een kwetsbaar product in noppenfolie wikkelt, zijn ze veel minder gevoelig voor schokken of trillingen. Webshops gebruiken het bijvoorbeeld bij het inpakken van breekbare artikelen zoals glaswerk, porselein, parfumflesjes, delicate artikelen van hout, boeken, enz.
Bubbelfolie is daarnaast een essentieel materiaal bij het verhuizen. Het heeft dan ook het voordeel dat het zich makkelijk kan aanpassen aan eender welke vorm. Door zijn hoge flexibiliteit kan je het plooien in alle richtingen. Het wordt in die context onder andere gebruikt voor het omwikkelen van meubels, servies, lampen, enz.
2. Hoe moet ik noppenfolie aanbrengen?
Moet je de bubbels van de folie naar binnen of naar buiten richten om je producten te beschermen? In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, geldt daar effectief een regel voor. De effen kant van de noppenfolie plaats je best altijd aan de buitenkant. De bubbels komen dan weer best in contact met je product.
Op die manier doen de kleine luchtbelletjes in de folie het best hun werk en beschermen ze maximaal je producten. Zo is er de minste kans op beschadigingen of breuken.
3. Welke soorten bubbelfolie bestaan er?
Ben jij een van die mensen die bij noppenfolie direct denkt aan rollen plastic? Niet zo verwonderlijk want de geschiedenis van noppenfolie begon hier ooit mee. Over die geschiedenis lees je meer verderop in dit artikel. Ondertussen zijn er al heel wat verschillende varianten van ontwikkeld, elk met hun eigen speciale toepassingen. Hieronder maakten we een opsomming van de populairste soorten in verpakkingsland.
Standaard noppenfolie . |
. Deze transparante standaard noppenfolie is de meest voorkomende variant. Het wordt geleverd op rollen, met of zonder voorgesneden vellen, of in de vorm van zakjes. Je kan hem gebruiken om je breekbare producten mee te omwikkelen of als opvulling. |
Antistatische noppenfolie . |
. Antistatische noppenfolie wordt gebruikt om elektronische producten te beschermen. Deze folie heeft hiervoor een antistatische behandeling ondergaan. Dit betekent dat het is ontworpen om de opbouw van statische elektriciteit te voorkomen en tegelijkertijd optimale bescherming te bieden tegen schokken. Het is ideaal voor het verpakken van computers, camera’s en elektronische componenten. |
Schuim noppenfolie | . Samengesteld uit een noppenfoliezijde en een schuimzijde biedt deze ‘schuimfolie’ een optimale buffer. De toevoeging van schuim biedt extra bescherming voor producten met een krasgevoelig oppervlak. Het is ideaal voor het inpakken van breekbare voorwerpen, maar ook meubels, deuren of ramen die extra bescherming nodig hebben, vooral rond de hoeken. |
Isothermische noppenfolie | . De gemetalliseerde zijde van deze isothermische folie houdt je producten langer op de juiste temperatuur, terwijl de noppenfoliezijde ze beschermt tegen schokken. Dankzij de isolerende functie is dit model ideaal voor het vervoer van producten die gevoelig zijn voor thermische schokken, zoals voorverpakte chocolade. |
4. Welke papieren alternatieven zijn er voor noppenfolie?
Doorheen de jaren zijn er tal van alternatieven ontwikkeld voor traditionele plastic folie. In de eerste plaats was er de ontwikkeling van varianten van gerecycleerd plastic. Een ideale manier om afgedankt plastic een nieuw leven te geven. In de tweede plaats zijn er alternatieven ontwikkeld van een hernieuwbare grondstof: papier. Een heuse innovatie zodat je samen met je kartonnen doos een monoverpakking kan creëren. Laten we die papieren varianten hieronder even verder onder de loep nemen.
Papieren noppenfolie . |
. Deze noppenfolie is gemaakt van kraftpapier. Het is zeer schokbestendig door de reliëfstructuur en de lucht tussen de 2 papierlagen. Hierdoor wordt hetzelfde effect nagebootst als bij traditionele bubbelfolie. Papieren noppenfolie is flexibel, ondoorzichtig, antistatisch en makkelijk recycleerbaar. Bekijk verderop in dit artikel RAJA’s demovideo. |
Schokwerend pakpapier . |
. Het golfreliëf geeft dit pakpapier een sterke en vormvaste structuur waardoor je grote schokken prima kan opvangen. Het pakpapier is een uitstekend hulpmiddel voor wie fragiele producten wilt omwikkelen op een milieubewuste manier. Je kan het papier daarnaast ook gebruiken voor het opvullen van lege ruimtes in een doos. |
Zijdepapier . |
. Zijdepapier of vloeipapier is een milieuvriendelijk materiaal dat vooral wordt gebruikt bij het verpakken van producten met een krasgevoelig oppervlak. Het is echter aan te raden om broze goederen niet uitstuitend te verpakken met zijdepapier. Het vormt een goede bescherming tegen krasjes, maar niet voldoende tegen grote schokken. |
In deze video laat RAJA je zien waarvoor je papieren noppenfolie allemaal kan gebruiken:
Het beschermen van je pakketten is essentieel om de best mogelijke klantervaring te bieden, dus mis deze cruciale stap niet bij het inpakken! Meer weten over noppenfolie? Lees hier alles over het gebruik van beschermende verpakkingen op de RAJA Blog.
- Noppenfolie verlaagt je stressniveau: onderzoek heeft aangetoond dat een minuut bubbels ploppen even ontspannend is als een massage van 30 minuten. Een theorie hierachter is dat het te maken heeft met onze voorouderlijke gewoonte om teken of andere insecten die ons plaagden te verpletteren, met dat typische plopgeluidje. Het zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat mensen worden gekalmeerd door aanrakingen. Door over de bubbels te wrijven en ze te laten knappen worden aanrakingssensaties gesimuleerd.
- Noppenfolie was oorspronkelijk een soort behangpapier: in 1957 wilden ingenieur Al Fielding en de Zwitserse uitvinder Marc Chavannes een behang op de markt brengen met een verhoogde textuur. Als experiment kleefden ze twee douchegordijnen tegen elkaar. Nadat de randen waren afgedicht, bleven er in het midden luchtbellen over. Als behang heeft dit idee nooit veel succes geboekt maar de verpakkingsindustrie wist er wel snel raad mee.
- In januari kan je de Bubble Wrap Appreciation Day vieren: de laatste maandag van januari is dé dag waarop we bubbelfolie in de bloemetjes zetten. Dankzij dit veelzijdige beschermingsmateriaal geraken er elke dag een massa producten veilig op hun bestemming, zonder breuken of barsten.