Soorten gehoorbescherming: iets om in je oren te knopen

4  min. leestijd 29 maart 2021

Magazijnen en werkplaatsen zijn soms de bron van heel wat tenenkrullend lawaai. Hoewel dat gepiep, geboor en gezaag op het eerste gezicht misschien onschuldig lijkt, kan het in sommige gevallen leiden tot onomkeerbare gehoorschade. Met de juiste gehoorbescherming kan je wél gerust op twee oren blijven slapen. We bekijken hier de populairste soorten en houden halt bij de wettelijke verplichtingen voor bedrijven. Spits je oren maar!

Welke soorten gehoorbescherming bestaan er?

Over het algemeen onderscheiden we 3 soorten gehoorbescherming. Dat gaat van universele oordopjes en allesomvattende oorkappen tot op maat gemaakte otoplastieken. Voor elke soort job een passende oplossing! Weet je niet zo goed waar te beginnen? Kijk dan in de eerste plaats naar de gebruiksduur van je persoonlijke bescherming: word je voor lange of korte tijd blootgesteld aan het lawaai? Daarop baseren we onze onderstaande indeling.

Een belangrijk weetje: een goede gehoorbescherming moet het geluid dempen, maar mag het niet helemaal buitensluiten. Dan zou het risico bestaan dat je waarschuwingssignalen niet meer hoort en dat mag de bedoeling uiteraard niet zijn. Tot slot nog dit: de maximale geluidsdemping die kan worden bereikt, is zo’n 35 decibel. Meer is niet mogelijk omdat er een natuurlijke geluidsoverdracht aanwezig blijft via bijvoorbeeld onze botten en mondholte.


Oordopjes voor een middellange gehoorbescherming

Voordelen Gebruik: middellang verblijf in een lawaaiige omgeving (tot een geluidslast van 90 dB). Niet te gebruiken met vuile vingers.
Voordelen Comfortabel: gemaakt van traagschuim dat de vorm aanneemt van je gehoorgang. Heeft standaard geen filter en vervormt daardoor lichtjes het omgevingsgeluid.
Voordelen Hygiënisch (bij eenmalig gebruik). Groter risico op fout aanbrengen.  
Voordelen Goedkoop.
Voordelen Compact: makkelijk te combineren met andere beschermingsmiddelen.

Oorkappen als gehoorbescherming voor korte termijn

Voordelen Gebruik: kort verblijf in een lawaaiige omgeving.  Iets moeilijker te combineren met andere PBM’s zoals een bril of helm.
Voordelen Makkelijk op te zetten: ideaal voor wie vaak wisselt tussen een lawaaiige en rustige omgeving.  Kan zorgen voor warme oren; niet ideaal bij warm weer.
Voordelen Dempt het geluid, zonder het te vervormen.
Voordelen Voelen zacht aan en sluiten het oor volledig af.
Voordelen Minder kans dat je de oorkap fout zou dragen.

Otoplastieken voor gehoorbescherming op maat

Voordelen Gebruik: lang verblijf in een lawaaiige omgeving. Duurder door het maatwerk.
Voordelen De beste oplossing om het geluid te dempen.
Voordelen Hoogste draagcomfort: op maat gemaakt en gaat jarenlang mee.
Een geval apart: oordopjes met koord
  • Door het koord verlies je de oordopjes niet.Oordopjes met koord van 3M Ideaal voor wie vaak wisselt tussen een lawaaiige en rustige omgeving.
  • Met steel: breng ze snel in, zelfs met vuile handen.
  • Geluidsdemping: 28 decibel.
  • Van traagschuim: neemt makkelijk de vorm aan van je gehoorgang.

Wat zegt de Belgische wetgeving over geluidsoverlast?

Het dragen van de juiste gehoorbescherming is in een aantal situaties sterk aanbevolen tot zelfs verplicht. Hoe zit dat met jouw werk? Alles hangt af van de sterkte van het lawaai. Dat drukken we uit in decibel. Als algemene richtlijn mag je uitgaan van het volgende: als je binnen een straal van 1 meter je stem moet verheffen om een gesprek te voeren met iemand, bestaat er een reële kans op gehoorschade.

Zowel binnen als buiten de Belgische wetgeving wordt er algemeen aangenomen dat er vanaf 80 dB een risico is op gehoorschade. Als werkgever ben je vanaf dit geluidsniveau verplicht om bescherming ter beschikking  te stellen. Het gaat hier altijd om het geluid dat wordt gemeten zónder het gebruik van gehoorbescherming.

Tussen 80 en 85 dB zijn je werknemers verplicht om de gehoorbescherming te dragen. Daarnaast moet je als werkgever maatregelen nemen om de gevarenzones af te bakenen of te signaleren. De maximale bovengrens is 87 dB. Dit niveau mag niet worden overschreden. Als werkgever moet je er voor zorgen dat de oorzaak van het lawaai zo snel mogelijk wordt aangepakt.

Wetgeving in België met betrekking tot geluidsoverlast en gehoorbescherming

Zeggen al die decibels van hierboven je niet onmiddellijk iets? Geen nood! Hieronder hebben we een paar voorbeelden verzameld waar je ongetwijfeld wel oren naar hebt.

DecibelHoeveel decibel is toegestaan bij gehoorbescherming Voorbeeld
Enkele voorbeelden van geluidsoverlast bij gehoorbescherming
Max. blootstelling Maximum blootstelling aan geluid bij gehoorbescherming
0 dB Stil (hoordrempel) .
30 dB Gefluister .
60 dB Normaal gesprek .
70 dB Sportzaal
80 dB Een druk schoolplein 8 uur (grens voor gehoorschade)
90 dB Boren in betonmuur, druk café 1 uur
100 dB Drilboor of kettingzaag Enkele minuten
120 dB Concert of brandweersirene Pijngrens (directe gehoorschade)
Wist je dat...
Je verpakkingstape soms een bron kan zijn van overmatig lawaai? Standaard PP-tape bijvoorbeeld produceert bij het afrollen een geluid tot wel 75 decibel. Dat is evenveel lawaai als het passeren van een auto. Gelukkig bestaan er ook geluidsarme varianten die maar 60 decibel produceren. Een pak aangenamer voor wie aan de inpaktafel staat.

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content Manager geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Populaire onderwerpen