Antivermoeidheidsmat: zet lichamelijke klachten schaakmat

7  min. leestijd 29 november 2023

  De doorsnee werknemer staat gemiddeld meer dan 20 uur per week recht, iets dat de spieren en gewrichten enorm kan belasten. Investeren in een antivermoeidheidsmat is een strategische zet om je bedrijf en werknemers te beschermen tegen ergonomische en financiële gevolgen. In deze keuzegids kom je alles te weten over antivermoeidheidsmatten, ergonomische gevaren op de werkvloer en welk type mat een oplossing biedt. Maak jij de openingszet?

  1. Waarom kiezen voor een antivermoeidheidsmat?

  Wist je dat 57% van alle Belgische werkgerelateerde gezondheidsklachten in 2022 te wijten waren aan musculoskeletale aandoeningen (MSA)? Musculoskeletale aandoeningen vormen een reeks van pijnlijke aandoeningen die invloed hebben op de spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en botten van het menselijk lichaam. Deze aandoeningen variëren van lichte ongemakken tot ernstige en langdurige beperkingen. Het is trouwens niet alleen een kwestie van fysieke belasting; de juiste lichamelijke houding speelt ook een cruciale rol bij het welzijn van arbeiders.

  Samen met andere persoonlijke beschermingsmiddelen vormt de antivermoeidheidsmat een krachtige oplossing om deze lichamelijke pijn en aandoeningen te voorkomen. Antivermoeidheidsmatten zijn ten slotte ergonomische hulpmiddelen om werknemers te helpen hun voeten, benen en algemene houding zo gezond mogelijk te ondersteunen.

  In een magazijn of op andere werkplekken staan arbeiders soms langdurig in een statische of half-statische houding. Dit kan resulteren in vervelende pijn in gewrichten en spieren, vooral in de onderste ledematen. Het is dan ook geen verrassing dat dit ongemak uiteindelijk kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen die de productiviteit en het welzijn van je team negatief beïnvloeden. Om de kans op zo’n musculoskeletale aandoeningen (MSA) effectief te minimaliseren, is het gebruik van antivermoeidheidsmatten een echte aanrader.

  Man tilt doos en heeft last van rugpijn

  2. Hoe kies ik de juiste antivermoeidheidsmat?

  Om ervoor te zorgen dat een antivermoeidheidsmat aan jouw behoeftes voldoet en daadwerkelijk een positieve impact heeft op de houding van je werknemers, is het belangrijk dat de mat afgestemd is op de aard van je activiteiten. Als tweede puntje raden we aan rekening te houden met de verschillende zones en oppervlaktes in je werkomgeving. De matten mogen geen hindernis, slipgevaar of struikelrisico vormen in het magazijn. Ten derde moeten antivermoeidheidsmatten over bepaalde eigenschappen beschikken, zodat ze voldoen aan de sector waarin ze gebruikt worden.

  2.1 Vorm en oppervlakte

  Antivermoeidheidsmatten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten waaronder standaard matten die in voorgemeten varianten bestaan. Zo’n standaard mat werkt natuurlijk perfect in de meeste locaties, maar voor werkruimtes met een onregelmatige vorm of bijzonder grote oppervlakte kies je beter een configureerbare antivermoeidheidsmat. Deze matten bestaat uit tegels en randen die je zelf in elkaar klikt, zodat de eindvorm zeker en vast in jouw werkzone past. Specifiek op zoek naar een antivermoeidheidsmat voor werknemers aan assemblagelijnen of inpaktafels? Dan raden we een antivermoeidheidsmat op rol aan. Bij het bestellen van deze mat kies je namelijk zelf de benodigde lengte.

  2.2 Toepassingen

  Net zoals een kameleon is een genormeerde antivermoeidheidsmat steeds aangepast aan zijn omgeving. Voor de chemische industrie, laboratoria en de gezondheidszorg beschikt een antivermoeidheidsmat over corrosiebestendige eigenschappen als bescherming tegen agressieve chemicaliën. Antivermoeidheidsmatten voor commerciële keukens en machinewerkplaatsen bevatten dan weer olie- en vetbestendige eigenschappen… en zo bestaan er nog heel wat voorbeelden. Voor algemene werkzaamheden zoals montage, productie of inpakwerk in magazijnen of detailhandels ben je bij RAJA aan het juiste adres. Ons aanbod slipbestendige matten is geschikt voor droge omgevingen en bieden een ergonomische oplossing voor je werknemers. Ontdek hieronder welke antivermoeidheidsmat bij jouw werkomgeving past:

  Antivermoeidheidsmat
  Skywalker
  Antivermoeidheidsmat van kliktegels en klikranden
  Ergonomische mat
  Skystep
  Standaard antivermoeidheidsmat
  Antivermoeidheidsmat
  Cushion Trax
  Antivermoeidheidsmat op rol
  Voor ruimtes met onregelmatige vormen.
  Configureerbaar.
  Slipweerstand R9.
  Gele opvallende randen.
  L x B: 91 x 91 cm.
  Voor algemeen gebruik.
  Voordelig.
  Slipweerstand R9.
  Makkelijk geïnstalleerd.
  3 standaardformaten.
  Voor assemblagelijnen.
  Bepaal zelf de lengte.*
  Slipweerstand R10.
  Gele opvallende randen.
  Breedte 91 cm.

  * Bij het bestellen duid je zelf de gewenste lengte aan.

  3. Welke voordelen heeft een ergonomische mat?

  In een magazijn of andere werkplekken staan arbeiders soms urenlang in een statische of half-statische houding. Dit kan resulteren in vervelende pijn in gewrichten en spieren, met name in de onderste ledematen. Het is dan ook geen verrassing dat dit ongemak uiteindelijk kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen die de productiviteit en het welzijn van je team negatief beïnvloeden. Om de kans op zo’n musculoskeletale aandoeningen (MSA) effectief te minimaliseren, raden we de integratie aan van antivermoeidheidsmatten. Maar wat maakt zo’n mat nu net effectief en wat zijn dan de concrete voordelen? Je leest er hieronder alles over.

  3.1 Voordelen voor je gezondheid en welzijn

  Een antivermoeidheidsmat is voorzien van een gegroefde structuur met noppen die voor een ongelijke ondergrond zorgt. Dankzij dit slim design worden werknemers aangemoedigd om hun voeten en benen in beweging te houden, zelfs voor activiteiten die weinig beweging vereisen. Door deze subtiele voet- en beenbewegingen kunnen ze MSA-gerelateerde pijn vermijden die vaak gepaard gaat met langdurig staan. Denk bijvoorbeeld aan rugpijn, gewrichtsproblemen en ongemak in de lendenstreek. Daarnaast absorberen ze de impact van constante belasting op de gewrichten, dat resulteert in minder belasting en ongemak voor je medewerkers én stimuleren ze de bloedcirculatie voor een beter welzijn. Een verbeterde bloedcirculatie is niet enkel goed voor de gezondheid, maar het houdt je ook wakker en alert. Daarom noemen we dit product een “antivermoeidheidsmat”.

  Voorbeeld van een ergonomische mat met een zoom op de gegroefde structuur

  3.2 Voordelen voor je veiligheid

  In de eerste plaats bevatten antivermoeidheidsmatten bevatten een bepaalde hoeveelheid slipweerstand die men staaft volgens een Duitse normering, de DIN 51130. Deze Duitse industriestandaard wordt gebruikt om de antislipprestaties van vloermaterialen te beoordelen, met name in omgevingen waar slipgevaar een risico vormt, zoals natte en gladde oppervlakken. De DIN 51130-norm classificeert vloermaterialen op basis van hun slipweerstand en helpt te bepalen welk materiaal voor welke toepassing geschikt is. De testmethode in overeenstemming met DIN 51130 omvat het meten van de slipweerstand van een vloermateriaal wanneer dit wordt blootgesteld aan een helling. De test wordt uitgevoerd met behulp van een gestandaardiseerde testramp en een specialist die het vloermateriaal met speciale schoenen betreedt.

  Het vloermateriaal wordt natgemaakt en de helling wordt geleidelijk verhoogd totdat de tester begint uit te glijden. De helling waarbij dit gebeurt, wordt de “R-waarde” genoemd en gebruikt men om het slipweerstandsniveau van het materiaal te classificeren. Daarbij worden de R-waarden ingedeeld in categorieën die variëren van de standaard slipweerstand R9 tot de hoogste slipweerstand R13. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de slipweerstand van het materiaal. Volgens de DIN 51130 hangt de classificatie van een vloermateriaal af van de omgeving waarin men het gebruikt én het risico op uitglijden en vallen. De DIN 51130 is dus een belangrijke maatstaaf voor de bouw- en veiligheidsindustrie, evenals voor sectoren waarin gladde en natte oppervlakken een potentiële bedreiging vormen voor de veiligheid van mensen, zoals openbare ruimtes, keukens, badkamers en industriële omgevingen.

  Cartoon doos met fluohesje, verkeerskegel en motorhelm

  In de tweede plaats hebben ergonomische matten doorgaans een afgeschuinde rand. Deze randen zijn ontworpen met het oog op een vlotte overgang tussen de mat en de aangrenzende vloer om het risico op struikelen te verminderen. Ideaal in drukke omgevingen of tijdens drukke periodes, wanneer er wel eens snel en hectisch wordt bewogen.

  4. Zo maak je je werkvloer nóg ergonomischer…

  Hoewel antivermoeidheidsmatten helpen bij het corrigeren van de lichamelijke houding en het stimuleren van de bloedsomloop, schuilen er nog steeds gevaren om de hoek. Langdurig rechtstaan is namelijk niet de enige oorzaak van musculoskeletale aandoeningen. Tal van andere logistieke taken kunnen lichamelijk ongemak veroorzaken. Voor een maximale MSA-preventie op de werkvloer overweeg je dus ook best andere hulpmiddelen. We nemen een kijkje:

  Moduleerbare
  inpaktafel
  Paktafel met verschillende accessoires en verpakkingsmaterialen.
  Automatische
  foliewikkelaar
  Blauwe automatische palletwikkelaar met platform.
  Winkelwagen
  met flexibele plank
  Etagewagen met regelbare plateau
  Voor ruimtes met onregelmatige vormen.
  Configureerbaar.
  Slipweerstand R9.
  Gele opvallende randen.
  L x B: 91 x 91 cm.
  Voor algemeen gebruik.
  Voordelig.
  Slipweerstand R9.
  Makkelijk geïnstalleerd.
  3 standaardformaten.
  Voor assemblagelijnen.
  Bepaal zelf de lengte.*
  Slipweerstand R10.
  Gele opvallende randen.
  Breedte 91 cm.

  Over de auteur

  Arne Leën: Gepassioneerd door het schrijven van boeiende artikelen over verpakkingen, magazijnuitrustingen, kantoorartikelen en meer creëert Arne expertise en een uniek perspectief in de RAJA Blog. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, stelt Arne lezers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen in hun verpakkingsactiviteiten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

   

  Populaire onderwerpen