Het Spelhuis: van start-up tot grote online speler

5  min. leestijd 30 augustus 2023

  Het Spelhuis is dé plek voor wie verzot is op Ticket to Ride, Harry Potter, Pokémon, Cluedo en ga zo maar door… Het is het resultaat van de gedreven passie van oprichters Sven en Sarah voor gezelschapsspellen. Vanuit hun woonkamer groeide dit hobbyproject uit tot een spellenwinkel met meer dan 5000 gezelschapsspellen en 2000 puzzels. Vandaag goed voor het grootste online aanbod van België en Nederland. Sinds het prille begin was ook RAJA betrokken bij dit succesverhaal als leverancier van dozen, ecologische kleefband, complete paktafels en zoveel meer. Als onestopshop bood RAJA oplossingen voor elke nieuwe stap bij het uitbouwen en uitgroeien van hun webshop. Oprichter Sven en magazijnier Steven doen samen met ons hun verhaal.

  Hoe is het verhaal van Het Spelhuis ooit begonnen?

  Het Spelhuis ontstond zo’n 7-tal jaar geleden. Het is waarschijnlijk niet zo’n grote verrassing als ik zeg dat zowel ikzelf als mijn vrouw Sarah verzot zijn op bordspellen. Het aantal online aanbieders hiervoor is natuurlijk heel groot, maar we merkten toch dat het vaak dezelfde spellen waren die overal opnieuw opdoken. We hebben daarom besloten om zélf te starten met een webshop en er onze eigen draai aan te geven.

  Met Het Spelhuis willen we terug gezelligheid brengen rond de tafel. We willen mensen graag dichter bij elkaar brengen in de ‘fysieke wereld’ en een beetje laten afstappen van het digitale. En dat willen we doen voor zowel jong als oud. We denken daarbij in de eerste plaats aan bordspellen, maar er zijn nog heel wat andere dingen die voor gezelligheid kunnen zorgen. Puzzels of modelbouw passen bijvoorbeeld ook in dit plaatje. Ons aanbod is in 7 jaar tijd gegroeid van een handvol bordspellen tot de duizenden producten waar onze spelende klanten vandaag uit kunnen kiezen. Een selectie van die spellen bieden we aan in onze fysieke winkel, met daarnaast nog het volledige aanbod dat terug te vinden is op onze webshop.”

  Sven van het Spelhuis zit samen met RAJA in zijn winkel

  Hoe speelde RAJA een rol bij jullie groei als webshop?

  “RAJA was al vanaf het prille begin een trouwe leverancier. Toen we bij onze opstart op zoek waren naar verpakkingsmaterialen kwamen we al snel uit bij RAJA. Wat RAJA in onze ogen uniek maakt, is dat jullie aanbod in staat is om mee te groeien met een klant. We zijn ooit heel kleinschalig begonnen, met kleine afnamevolumes. De hoeveelheid verpakkingen die we nodig hadden, is samen met de groei van de webshop echter flink gestegen. Daar kon RAJA probleemloos op inspelen. De flexibiliteit om te schakelen van kleine naar grote afnamevolumes is voor ons een groot voordeel geweest.

  Wat voor ons nóg belangrijker is dan bijvoorbeeld flexibiliteit of een snelle levering, is de betrouwbaarheid. Bij Het Spelhuis werken we doorheen het jaar met piekmomenten. De ene maand kan het dus heel rustig zijn, de volgende maand is het alle hens aan dek door de vele orders. De eindejaarsperiode is bijvoorbeeld zo’n piekmoment. Als we dan snel extra verpakkingsmateriaal nodig hebben, dan weten we dat RAJA ons daar zeker mee kan helpen. Bestellen we het vandaag, dan hebben we het vaak al de volgende werkdag klaarstaan in ons magazijn. We weten dat RAJA een grote voorraad heeft en dat ze daarom snel en correct kunnen leveren. Voor ons is dat altijd een hele gemoedsrust.”

  Doosje van Het Spelhuis, afgesloten met gepersonaliseerde gegomde kleefband

  Hoe gaat Het Spelhuis om met sustainability bij het verpakken?

  “Naast die grote mate van flexibiliteit, biedt RAJA voor ons de kans om op een duurzame en ecologische manier te werken. We zijn in het verleden bijvoorbeeld heel bewust omgeschakeld van plastic tape naar een gegomde kleefband. Zo’n kleefband is gemaakt van papier en kan na gebruik samen met de kartonnen doos worden gesorteerd en gerecycleerd. Bovendien hebben we onze kleefband via RAJA laten personaliseren met ons logo zodat ons merk mooi in de kijker staat.

  Om onze verpakkingen op te vullen gebruiken we bovendien een kartonshredder. Heel veel van onze bordspellen en puzzels komen aan in grote kartonnen dozen. Dat karton kunnen we na het uitpakken in de shredder steken, die er dan een bufferkussen van maakt. Een praktische oplossing om afgedankt karton een nieuw leven te geven en het grondstoffenverbruik wat te verminderen.”

  Steven bedient een kartonshredder in het magazijn

  Welke RAJA-producten gebruikt Het Spelhuis?

  “Wie RAJA zegt, denkt in de eerste plaats vaak aan kartonnen dozen. En dat gold natuurlijk ook voor Het Spelhuis. Al sinds onze start kopen we al onze dozen, verzendkokers en kruiswikkelverpakkingen bij RAJA. Om onze producten te beschermen, gebruiken we RAJA’s opvulmateriaal. En om de dozen te sluiten is er natuurlijk hun gegomde kleefband.

  Maar RAJA is voor ons zoveel meer dan enkel verpakkingen… Als onestopshop konden we bij hen ook terecht toen we zijn overgeschakeld naar een nieuw magazijn. Voor de gehele inrichting deden we beroep op RAJA. Van de inpaktafels tot de magazijnrekken, bakjes, transpalletten en etagewagens – we konden alles bestellen bij dezelfde leverancier en contactpersoon. Een heel gemak!”

  Steven van Het Spelhuis verwerkt orders en kleeft ze dicht met gepersonaliseerde gegomde kleefband

  Hoe kijken jullie naar de toekomst?

  “Wanneer we met Het Spelhuis aan het huidige tempo blijven groeien, zal er in de toekomst ongetwijfeld meer moeten worden gekeken naar een automatisering van onze inpakprocessen. Bijvoorbeeld met nieuwe verpakkingsmachines. Daarnaast vormt ook de verduurzaming van de e-commercesector wel een uitdaging. We moeten erover waken dat we onze producten in een zo klein mogelijk volume verpakken met zo weinig mogelijk restafval. Kunnen we de doos die errond zit bovendien niet makkelijker hergebruiken voor een volgende verzending? Dat zijn vraagstukken die verder zullen moeten worden onderzocht. Samen met RAJA zijn we ondertussen al in een testproject gestapt om de herbruikbaarheid van verpakkingen te testen. Een nieuwe weg waarbij we heel erg uitkijken naar de resultaten.”

  Winkel met overzicht van bordspellen en puzzels

  Bekijk hieronder de volledige klantgetuigenis van Het Spelhuis:

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

   

  Populaire onderwerpen