Leveren met drones: de toekomst voor e-commerce?

4  min. leestijd 26 februari 2025

Stel je voor: je zit thuis op de bank, kijkt naar je favoriete serie, en plotseling hoor je een bijzonder gezoem. Nee, het is geen mug die je avond wil verpesten, maar een drone die je bestelling komt afleveren. Op technologisch vlak zijn we al zover, maar hoe zit dat bijvoorbeeld met regelgevingen? Duik samen met ons in de meest gestelde vragen rond dronebezorging en ontdek de rol van drones in e-commerce.

1. Zijn drones geschikt voor bezorging?

Absoluut! Drones kunnen voornamelijk kleine lichte pakketten bezorgen, maar voor grote en zware pakketten bestaan er wel aangepaste modellen. Vooral in gebieden waar traditionele bezorgmethoden moeilijk of tijdrovend zijn, kan je dronebezorging als een alternatieve oplossing beschouwen. Denk maar aan afgelegen dorpen of gebieden met een slechte infrastructuur. Daarnaast is dronebezorging makkelijker in stedelijke gebieden, waar verkeersopstoppingen vaak voor vertraging kunnen zorgen. Daardoor heb je ook weer een oplossing voor de last mile delivery.

Echter zijn er wel nog een paar uitdagingen. Drones moeten betrouwbaar kunnen leveren in verschillende weersomstandigheden, voldoende beschermd worden tegen diefstal en geen ongelukken veroorzaken. Bovendien is de actieradius van een drone momenteel nog beperkt, waardoor dronebezorging enkel op relatief korte afstand mogelijk is. Toch moet een pakketje in die korte afstand veilig geleverd worden. Postverpakkingen met schokbescherming of andere stevige verpakkingen zullen daarbij een essentiële rol spelen.

Witte drone levert pakektje

2. Worden jouw pakketjes al bezorgd door een drone?

In sommige delen van de wereld worden online bestellingen nu al in de voortuin of aan de voordeur geleverd. Bedrijven zoals Amazon, UPS en DHL experimenteren namelijk al jaren met dronebezorging in verschillende landen. Anderzijds kan je op drones rekenen voor medische doeleinden, zoals het vervoeren van medicijnen en bloedstalen. Ook in magazijnen zie je steeds vaker drones opduiken voor gerichtere taken zoals stockbeheer en technische inspecties.

Hoewel testprojecten voor bezorging voorlopig op een kleine schaal verlopen, heeft men best al wat vooruitgang geboekt. Waar wringt het schoentje nu net? Veiligheid, privacy en Europese regelgevingen. Het kan dus nog wel even duren voordat drones een pakketje aan jouw voordeur of -tuin kunnen leveren. Lees hieronder hoever België en Nederland met droneleveringen staan.

Wist je dat...
In 2022 de Britse National Health Service geschiedenis schreef met ’s werelds eerste chemotherapielevering via drone aan het eiland Wight?

Dronebezorging in België

Eind 2024 startten het bedrijf Helicus en het Jan Yperman Ziekenhuis een proefproject voor het bezorgen van bloedstalen. Via een volledig geautomatiseerd systeem worden bloedstalen rechtstreeks van het medisch centrum Diksmuide naar het laboratorium in het Jan Yperman Ziekenhuis geleverd.

Ook voor commerciële doeleinden zie je steeds meer testen in België. Vanaf begin 2025 test een Belgische start-up, Drone Future, samen met bpost commerciële droneleveringen tussen de bpost-site in Mechelen en Technopolis. De drones leveren en halen pakjes (tot 5 kg) op via een slimme postbus, wat veilig, contactloos en diefstalbestendig is. Als de test succesvol blijkt, dan kan je wel eens goed kijken naar de eerste commerciële droneleveringsroute in België.

Dronelevering in Nederland

Nederland zit in een gelijkaardige testfase. Zo heeft Amazon in het verleden proeven gedaan met dronebezorging: de Prime Air-service. Nederland is daarbij 1 van de sleutellocaties voor het Europese luchtruim. Tegenwoordig lijkt dit project even stil te leggen, want Amazon heeft zijn pijlen gericht op de UK.

Daarnaast zorgt Medical Drone Service, een samenwerkingsverband tussen PostNL Health en ANWB Medical Air Assistance, voor het bezorgen van medische goederen in Nederland. Hun drones vervoeren bloed, medicijnen en medische stalen tussen ziekenhuizen en patiënten. Via dronebezorging wilt men de zorg sneller en dichter in de buurt van de patiënt brengen.

Zwarte drone levert pakketje in de binnenstad

3. Welke producten kunnen drones vervoeren?

Zoals je ondertussen gelezen hebt, verlopen huidige droneleveringen voornamelijk met lichte en kleine pakketjes. Afhankelijk van de huidige technologie en lokale regelgeving kunnen de toegelaten producten verschillen. In landen waar dronebezorging al wordt toegepast of getest, zijn dit de meest voorkomende toepassingen:

  • Medicijnen en andere medische benodigdheden: in afgelegen gebieden of tijdens noodsituaties kunnen drones levensreddende middelen snel ter plaatse brengen.
  • Maaltijden en boodschappen: waaronder het bezorgen van takeaway, vooral in stedelijke gebieden.
  • Kleine elektronica: denk aan telefoons, opladers of andere accessoires.
  • Documenten en pakketjes: voor dringende zendingen.

Naast het vervoeren van producten kan je drones ook inzetten voor andere taken: het inspecteren van gebouwen, objecten en zelfs voor…het vervoeren van personen. Het Chinese bedrijf Ehang voert bijvoorbeeld al jaren testvluchten uit om mensen per drone te vervoeren. Je zou het concept een vliegende taxi kunnen noemen. Deze drones zijn natuurlijk een pak sterker, waardoor het vervoeren van grotere en zwaardere pakketten ook meer in de kijker komt te staan.

E-book magazijn van de toekomst

Over de auteur

Arne Leën: Als content marketeer en copywriter voor RAJA schrijft Arne met passie over verpakkingen, logistiek en meer. Zo inspireert hij lezers tot weloverwogen keuzes op maat van hun bedrijf.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen