Top 7 van ecologische verpakkingen: laat je hier inspireren!

7  min. leestijd 06 september 2023

  Wist je dat bijna 80% van de consumenten een kartonnen verpakking verkiest boven een plastic variant? En dat 75% van hen bereid is om een hogere prijs te betalen voor producten die op een milieuvriendelijke manier zijn verpakt?1 Zowel voor je merkimago als voor je MVO-strategie is het een absolute aanrader om te kiezen voor ecologische verpakkingen. Welke milieuvriendelijke alternatieven gebruik jij al?

  Om je op weg te helpen, verzamelden de verpakkingsspecialisten van RAJA een top 7 van onmisbare ecologische verpakkingen. Laat je hieronder inspireren en haal alles uit de kast voor een duurzaam imago.

  1. Verpakkingen die minder materiaal gebruiken

  Beginnen doen we met de tip die je snel de grootste plus gaat opleveren: het verminderen van het volume van een verpakking. Uit studies blijkt dat e-commercepakjes tot wel 40% aan lucht bevatten.2 Zonde van de verspilde ruimte… Door het volumegewicht te beperken, maak je een verpakking een stuk compacter. Dat levert je shop twee duurzame voordelen op:

  • Je vermindert eenvoudig de hoeveelheid verpakkingsmateriaal per pakje. Hoe minder materiaal je gebruikt, hoe minder papier en plastic er op de afvalberg belandt.
  • Je benut nóg beter de beschikbare ruimte in een bestelbus of vrachtwagen. Want hoe compacter je verpakt, hoe meer orders er meekunnen per transport. Dat levert je bovendien een lagere CO2-uitstoot op.
  Enkelgolfdoos met variabele hoogte waarvan de inhoud zichtbaar is Een innovatieve ecologische verpakking op dit vlak is de doos met variabele hoogte. Het principe is heel eenvoudig: de doos heeft rillijnen waarmee je de hoogte van de zijwanden kan aanpassen. Zo creëer je een doos perfect op maat van je product, zónder overbodige lege ruimtes. Simpeler kan niet!

  2. Van ecologische verpakkingen tot brievenbus

  Wat als… je ecologische verpakkingen kon kiezen die zó in de sleuf van een brievenbus passen? Dit brengt ons bij de brievenbusdoosjes en verzendzakken. Het grote voordeel hiervan is dat een pakketje vanaf de eerste poging al met succes kan worden bezorgd. Zo vinden er minder retours plaats en daalt de CO2-uitstoot van het transport.

  Behalve zijn compact karakter en verlaagde CO2-uitstoot, verbetert dit type verpakking ook nog eens de klantervaring. Je klant moet niet meer naar een postkantoor om zijn pakje op te halen. Én hij houdt veel minder afval over aan het einde van de rit. Niets dan voordelen dus! Waar wacht je nog op?

  Voorbeeld van extra platte dozen als ecologische verpakkingen voor e-commerce Sommige soorten verpakkingen zijn speciaal ontworpen om te kunnen passen in een standaard brievenbus. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de extra platte brievenbusdoosjes van RAJA. Deze verpakkingen zijn bovendien 100% recycleerbaar.
  Kraftpapieren verzendzakken voor e-commerce Voor wie niet-kwetsbare producten verzendt zoals textiel, is er de papieren verzendzak. In heel wat gevallen een perfect alternatief voor een kartonnen doos. Ze zijn licht, soepel en geven je ‘last mile’ makkelijk een milieuvriendelijke touch.

  3. Verklein de impact van retours

  Retourzendingen wil je als webshop graag vermijden. Ze hebben een grote impact op je logistieke kosten én op de algemene ecologische voetafdruk. Gelukkig voor jou zijn er verpakkingen op de markt gebracht die retours op een slimmere manier kunnen laten verlopen.

  Terwijl je klant in het verleden bij een retour vaak op zoek moest gaan naar een nieuwe doos, kan je hem nu ook een ‘retourdoos’ aanbieden. Hoe dat precies werkt lees je hieronder. Voor een webshop komt daar nog een specifiek voordeel bij: een retourdoos garandeert dat je producten in een goede staat terug tot bij jou geraken. Dan kan je ze weer makkelijk aanbieden in je webshop. Win-win!

  Doos met retoursluiting De retourdoos is ontworpen om meerdere verzendingen te doorstaan. Om retour te kunnen sturen is deze doos voorzien van een tweede sluitstrip. Je klanten moeten hierdoor geen nieuwe verpakkingen meer gebruiken wanneer ze een retour willen doen. Zo verminderen we doeltreffend de hoeveel verpakkingsafval op de markt.

  Cartoon van kartonnen doos die een recycle logo vasthoudt

  4. Ecologische verpakkingen van mono-materialen

  Een monoverpakking is gemaakt van slechts één soort grondstof. Daardoor zijn alle onderdelen tezamen veel makkelijker te sorteren. Een monomateriaal verpakking kan verschillende grondstoffen als basis hebben: papier, karton, plastic, glas, hout, enz. Welk materiaal je precies gebruikt is niet zo belangrijk, zolang je van A tot Z maar voor hetzelfde kiest.

  Schokwerend pakpapier van RAJA, gewikkeld rond een schaaltje Papier en karton zijn gecombineerd de populairste mono-materialen in verpakkingsland. Een innovatie die hier het vermelden waard is, is het schokwerend pakpapier van RAJA. Het vormt een perfect alternatief voor plastic noppenfolie en kan je samen met een kartonnen doos sorteren. Een echte must have aan je duurzame inpaktafel!

  5. Verwerk gebruikt karton tot bufferkussens

  Wat als… je afval nu eens zélf een nieuw leven zou kunnen geven? Slingert er elke dag wel gebruikt karton rond in je magazijn? En heb je slechts af en toe bufferkussens nodig voor het opvullen van pakjes? Dan is een kartonshredder het overwegen waard. Gebruikt karton kan je hiermee eenvoudig herwerken tot kwalitatieve beschermende bufferkussens.

  Bufferkussens in een doos, gemaakt met een kartonshredder Kartonshredders zijn een milieuvriendelijke oplossing voor elke verpakkingsomgeving. Voortaan recycleer je toch gewoon zelf je kartonafval? Zo zijn er veel minder nieuwe grondstoffen nodig én je bespaart zelf ook een aardige cent doordat je minder verpakkingsmateriaal moet aankopen.

  6. Verpakken met natuurlijke grondstoffen

  Wanneer we het hebben over natuurlijke verpakkingsmaterialen, denken we automatisch aan papier en karton. Het hout waarvan ze zijn gemaakt is natuurlijk op en top ecologisch en makkelijk hernieuwbaar (zolang we op een bewuste manier omgaan met ons bosbeheer).

  De innovaties op het gebied van ecologische verpakkingen hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat er nog heel wat andere natuurlijke grondstoffen zijn bijgekomen. Mooie voorbeelden hiervan zijn graspapier en plantaardig zetmeel. Voor welke innovatie zou jij kiezen?

  Doos van graspapier als voorbeeld van ecologische verpakkingen Een doos gemaakt van gras lijkt misschien vergezocht, maar dat is het helemaal niet. Gras als grondstof gebruiken is een relatief nieuwe techniek die almaar meer opduikt in de verpakkingswereld. Dozen van graspapier zijn kwalitatief even sterk als standaard dozen. Bovendien vraagt de productie ervan minder water en CO2-uitstoot. Duurzaamheid op z’n best!
  Flopak green opvulchips verpakt in een zak om ecologische verpakkingen te creëren Plantaardig zetmeel gebruiken als verpakkingsmateriaal? Dat kan! Kijk maar eens naar de opvulchips Flo-Pak Natural. Ze zijn 100% gemaakt op basis van lucht, water en zetmeel. Een écht milieuvriendelijk trio. De opvulchips zijn sterk genoeg om schokken op te vangen en je producten te beschermen.

  papieren zakje dat balanceert op het logo van recyclen

  7. Ecologische verpakkingen hergebruiken

  Een verpakking niet 1 maar 2, 3, 4 keer (of zelfs vaker) hergebruiken is zonder twijfel een van de beste manieren om future proof te verpakken. Geen wonder dus dat dit concept een belangrijke plaats inneemt in de nieuwe Europese Verpakkingswet. Om verpakkingen écht herbruikbaar te maken zal de logistieke sector zich echter op voldoende grote schaal moeten leren aanpassen. Achter de schermen wordt er gelukkig hard gewerkt om dit te realiseren. Ook RAJA België draagt hier haar steentje in bij.

  RAJA werkt actief aan nieuwe oplossingen om verpakkingen op de markt te brengen die voldoende sterk zijn, makkelijk plooibaar en compact om zo retour te sturen. Liefst is dit soort verpakking ook nog eens hernieuwbaar en recycleerbaar. Ons oog valt daarbij vooral op de innovaties met karton. We verwachten in de loop van 2023 de eerste commerciële oplossingen op de Belgische en Nederlandse markt te kunnen brengen.

  Kan je niet wachten en had je nu al graag meer info? Neem contact met ons op en we lichten je graag ons traject toe (012 260 260 of sales@rajapack.be).

  Voorbeeld van Re-zip

  Bronnen:
  1 Studie Pro Carton 2021.
  2 https://www.safeshops.be/app/uploads/2021/10/Belgian-online-shopper-survey-2021-release-safeshops-awards.pdf

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

   

  Populaire onderwerpen