Je palletten omsnoeren of omwikkelen?

5  min. leestijd 28 november 2017

    Ongeacht het soort transport waarmee je te maken krijgt, je wilt altijd de garantie dat je goederen in een perfecte staat op hun bestemming geraken. Afhankelijk van het soort product dat je vervoert, ga je moeten kiezen voor andere palletten, een ander soort omsnoering of omwikkeling, enz. Een heleboel om rekening mee te houden dus. Bij de voorbereidingen van je verzending zal je eerst goed moeten nadenken of je kiest voor omsnoeren of omwikkelen. Je goederen moeten stevig vastzitten natuurlijk. Kijk hieronder even met ons mee en verzeker je ervan dat je de juiste keuze maakt!

    1. Wat is het verschil tussen omsnoeren en omwikkelen?

    Je staat voor een volgeladen pallet…. Moet je die dan omsnoeren of omwikkelen? Alles hangt af van hetgeen er op die pallet ligt. Een stapel kartonnen dozen vraagt een andere methode dan een vracht buizen of zakken. Bij omsnoeren maak je gebruik van een omsnoeringsband die je stevig vastmaakt met een spanner. Bij omwikkelen ga je rekfolie of krimpfolie gelijkmatig aanbrengen rondom je goederen. Je producten zijn in dat geval volledig bedekt. Voor elke methode bestaan er andere toepassingen:

    Gebruik rekfolie voor een veilige verzending.Rekfolie Gebruik krimpfolie voor een veilige verzending.Krimpfolie Kies de juiste omsnoering voor uw verzendingen.Omsnoeringsband
    Omwikkelen Omwikkelen
    Omsnoeren
    Standaard rekfolie geschikt voor een homogene lading. Geschikt voor een heterogene of zware lading. Voor zeer zware of omvangrijke ladingen.
    Gekleurde rekfolie voor een snelle identificatie van je lading.
    Ondoorzichtige rekfolie voor extra discretie.
    Antistatische rekfolie voor elektronica.
    Beste bescherming tegen vocht, corrosie en stof. De stevigste manier om goederen samen te houden. Zonder risico op scheuren.
    Bescherm je lading met
    verticale hoekprofielen.
    Bescherm je lading met
    verticale hoekprofielen.
    Bescherm je lading met
    horizontale hoekprofielen.

    2. Wanneer gebruik je rekfolie?

    Moet je een homogene lading omwikkelen, dan kies je best voor rekfolie. We spreken van een homogene lading als er nergens uitstekende hoeken of scherpe randen zijn. Dat is dus bijvoorbeeld het geval bij een pallet met een stapel dozen. Het geheel vormt een grote rechthoek zonder uitsteeksels. Mocht je toch met een licht uitstekende hoek zitten, dan vormt voorgerekte folie een goede oplossing. Deze folie is extra elastisch en hecht zich beter rond een uitstekende lading. Rekfolie is verkrijgbaar in verschillende kleuren en daarom perfect geschikt voor het identificeren van je lading. Ondoorzichtige rekfolie (bijvoorbeeld de zwarte variant) garandeert trouwens dat de inhoud van je verzending vertrouwelijk blijft wat de kans op diefstal gevoelig vermindert.

    Standaard rekfolie verschilt dus in kleur maar ook in sterkte. Dit verschil drukken we uit in micron. Hoe hoger deze waarde, hoe steviger de rekfolie is en hoe meer ‘wikkelkracht’ je er dus op kunt uitoefenen. Een rekfolie van 17 micron is bijvoorbeeld goed voor een lading tot 500 kg. Een rekfolie van 30 micron is al goed voor een lading tot 1000 kg. Moet het snel vooruit gaan? Laat het werk dan voor jou doen en schaf een wikkelmachine aan. De goederen op je pallet zijn dan in een handomdraai volledig omwikkeld en optimaal beschermd.

    Rekfolie van Rajapack om te omwikkelen.

    3. Wanneer gebruik je krimpfolie?

    Krimpfolie wordt in de eerste plaats gebruikt voor het omwikkelen van heterogene ladingen. Denken we maar aan ladingen met uitstekende hoeken of grillige vormen. Mocht je nog niet weten hoe krimpfolie in zijn werk gaat, hier een kleine uitleg:

    • Je legt de krimpfolie over je goederen en zorgt ervoor dat alles goed bedekt is.
    • Gebruik een krimpfoliepistool om de krimpfolie gelijkmatig te verwarmen (begin beneden en eindig vanboven).
    • De krimpfolie hecht zich vervolgens volledig rond je product/pallet en vult de leegtes maximaal op.

    Krimpfolie is dus zeer geschikt voor heterogene ladingen maar ook voor goederen die je optimaal wilt beschermen tegen vocht. Krimpfolie hecht zich zodanig goed rondom je goederen dat vocht en water er niet meer door kunnen dringen langs boven of onder. Roestvorming aan metaal krijgt daardoor veel minder kans. Bovendien is de micronwaarde van krimpfolie doorgaans veel hoger dan die van rekfolie (tot 150 micron). Dat maakt krimpfolie dus veel beter geschikt voor zware ladingen omdat de kans op scheuren nóg kleiner is.

    Krimpfolie voor heterogene of zwaardere ladingen

    4. Wanneer gebruik je omsnoeringsbanden?

    Omsnoeringsbanden zijn beschikbaar in verschillende materialen met elk hun specifieke eigenschappen en gebruik. Het grote voordeel van een omsnoeringsband is dat je er ook zeer zware en omvangrijke ladingen mee kunt bundelen. Neem nu grote stapels buizen, planken, tegels, enz. Bij een ‘turbulent’ transport is rekfolie of krimpfolie té zwak om dit soort goederen samen te houden. Voor zo’n zware ladingen kies je het best voor polyesterband of voor staalband. Een stevigere omsnoering zal je niet vinden! Bij het omsnoeren met een omsnoeringsband moet je trouwens maar een minimum aan inspanning leveren aangezien de omsnoeringsmachine al het werk voor jou doet. Op het einde leg je best ook nog een afdekvel over je goederen zodat alles langs de bovenkant optimaal is beschermd tegen stof of water.

    Omsnoeringsband voor uw omvangrijke producten.

    5. Tot slot: de juiste afwerking

    Wanneer je je goederen gaat omwikkelen of omsnoeren op een pallet mag je ook niet vergeten om de hoeken en boorden goed te beschermen. Deze krijgen de grootste spankracht te verduren en zijn dus het meest gevoelig voor deuken. Heb je besloten om te omwikkelen, dan komt de meeste druk op de verticale hoeken te staan. Plaats hoekprofielen over de verticale randen en vermijd zo elk risico op beschadigingen.

    Ga je voor een omsnoeringsband, dan zullen de horizontale boorden boven- en onderaan de meeste druk te verduren krijgen. Horizontale hoekprofielen vormen dan de beste oplossing. Als alternatief voor een horizontaal hoekprofiel kun je trouwens ook tussenbladen voor palletten gebruiken. Plooi ze om aan de bovenkant en onderkant van je pallet en je hebt een perfecte bescherming!

    Bescherm uw hoeken extra met hoekprofielen.

    Over de auteur

    Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
    Commentaar (1)
    1. Mijn oom heeft veel pallets nodig voor zijn werk, maar hij is niet altijd even voorzichtig met het transporteren. Daarom zoek ik naar tips voor hem. Rekfolie is voor hem wel een goed idee, want bij hem gaat het om vierkante ladingen. Handig dat er ook verschillende kleuren zijn.

    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen