Order picking in je magazijn: wat zijn de 3 snelste methodes?

4  min. leestijd 08 mei 2024

    Ordervoorbereidingen zijn zowat de ruggengraat van je logistieke operatie – cruciaal voor je totale logistieke kosten. Geen wonder dat de meeste bedrijven veel waarde hechten aan het optimaliseren van hun ordervoorbereidingen. Het kiezen van een ideale orderpicking methode is net zoals het vinden van de juiste danspartner: iets dat past bij jouw ritme. Kies daarom altijd voor een ordervoorbereiding die is afgestemd op jouw verzendcapaciteiten en -activiteiten. In dit blogartikel hebben we 3 handige orderpicking methodes voor jouw magazijn gepickt. Laten we van start gaan!

    1. Pick-and-pack methode

    Pick-and-pack…het zit hem natuurlijk in de naam. Deze traditionele picking methode blijft een populaire keuze in de logistiek van magazijnen en distributiecentra. Zoals de naam impliceert, ga je orders voorbereiden in 2 fases. De eerste fase noemen we de ‘pick-fase’. De pickers ontvangen een lijst om de juiste items te selecteren voor hun orders. Daarvoor navigeren ze doorheen het magazijn om eerst alle artikelen te verzamelen.

    Zodra de magazijnier alle items voor een bestelling heeft verzameld, wordt hij naar een inpaktafel of -station gebracht. Daarna volgt de ‘pack fase’. De verzamelde artikelen worden samen verpakt in een doos of envelop, opgevuld met beschermend verpakkingsmateriaal en veilig afgesloten…klaar voor verzending. Door picking en packing in één stap ter combineren, zorg je voor een:

    • Accurate orderverwerking;
    • Korte doorlooptijd tussen bestelling en levering;
    • Hogere klanttevredenheid.

    Een populaire orderpicking zoals ‘pick-and-pack’ wordt door veel magazijnen ingezet. Maar wist je ook dat het pas echt uitblinkt bij (e-commerce)bedrijven met een klein aantal verzendingen per dag? Zonder automatisering heb je meer flexibiliteit tijdens het picken. Bovendien bespaar je binnen het logistieke budget: automatisering is niet nodig voor een klein dagelijks verzendvolume.

    Man scant barcode op een doos voor order picking

    2. Order picking volgens de put-to-light methode

    Met visuele hulpmiddelen zoals displays en lampjes zien orderpickers waar ze de artikelen mogen aanvullen en uitsorteren. Put-to-light systemen kunnen rechtstreeks aan magazijnrekken of transportwagens geïntegreerd worden. Dit moderne systeem voorziet bijvoorbeeld elke bak van een eigen lichtje om orders efficiënt te verzamelen. Concreet helpt deze methode orderpickers om gepickte batches uit te sorteren naar klantorders. Hoe gaat dit in zijn werk?

    Bij het klaarzetten van elke bestelling gaat er een lampje branden bij elke pick-locatie. Op het displayscherm ziet de magazijnier onmiddellijk welke artikelen bij welke locatie horen, en hoeveel artikelen ze nodig hebben. Nadat een item in de juiste magazijnbak of -doos is geplaatst, bevestigt je magazijnier dit via een display of barcodescanner. Daarna gaat het lampje uit en begint het proces opnieuw voor de volgende bestelling.

    Bovendien bevorderen de dynamische lichtjes de reflexen van orderpickers. Deze visuele signalen minimaliseren fouten en stroomlijnen tegelijkertijd het verwerken van meerdere orders. Vooral in omgevingen met een hoog verwerkingsvolume en snelle doorlooptijden zorgt deze methode voor een goede flow. E-commerce fulfilment centra zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Kort samengevat biedt “put-to-light” een:

    • Praktisch systeem om meerdere artikelen uit te sorteren en toe te wijzen;
    • Minimaal risico op fouten of ontbrekende goederen;
    • Sneller verwerkingstempo dankzij visuele cues (sneller dan het lezen van labels of orders.

    3. Order picking volgens de pick-by-light methode

    Het belangrijkste onderscheid tussen put-to-light en pick-by-light systemen vind je in het orderverwerkingsproces. Put-to-light is gericht op het efficiënt sorteren van verzamelde artikelen naar hun bestemmingen, terwijl pick-by-light zich richt op het snel en nauwkeurig verzamelen van artikelen uit het magazijn.

    Een pick-to-light proces volgt typisch deze stappen: de medewerker begint met het scannen van een barcode op een bak of doos – hiermee wordt de order geïdentificeerd voor de pick to light software. Het systeem verlicht de terminals op de vereiste picklocaties voor de order en creëert zo een pad om de medewerker te begeleiden.

    Het LED-scherm op elke verlichte picklocatie geeft daarbij ook de pickhoeveelheid aan. De medewerker neemt het artikel en bevestigt het order door op een knop te drukken. In het geval van een korte orderpick (onvoldoende product), kan de medewerker bij de meeste systemen de hoeveelheid aanpassen op de lichtterminals. De medewerker gaat door met orderverzamelen totdat de pick to light-eenheid weergeeft of er geen lampjes meer branden.

    • Slim systeem om snel en efficiënt artikelen te verzamelen voor meerdere orders;
    • Minimaal risico op fouten of ontbrekende goederen – elke activiteit wordt geregistreerd;
    • Sneller verwerkingstempo dankzij visuele cues (sneller dan het lezen van labels of orders).

    Man scant barcode op een doos voor order picking

    Over de auteur

    Arne Leën: Gepassioneerd door het schrijven van boeiende artikelen over verpakkingen, magazijnuitrustingen, kantoorartikelen en meer creëert Arne expertise en een uniek perspectief in de RAJA Blog. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, stelt Arne lezers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen in hun verpakkingsactiviteiten.
    Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *





     

    Populaire onderwerpen