Upcycling: 9 duurzame decoraties voor kerst

6  min. leestijd

Een witte kerst… We kijken er elk jaar reikhalzend naar uit. Maar wie zegt dat een ‘groene kerst’ niet evenveel charme kan hebben? Bekijk hier hoe je kerst op een groene manier kan vieren, met een extra vleugje ecologie en duurzaamheid. Om aan de slag te gaan, heb je gewoon wat afgedankte verpakkingen nodig. Oud karton en Co omtoveren tot een nieuwe kerstdecoratie? Zó begin je eraan!

Negen manieren om verpakkingen te hergebruiken voor kerst

1. De pot(t)ige adventkalender

Wat heb je nodig? ⇒ Petbokaal met schroefdeksel, spuitverf, kerstballen, labels, touw en dennentakjes

Velen vergeten het misschien… maar bij een echte kerst hoort een adventkalender. Wie origineel uit de hoek wil komen, kan aan de slag gaan met petbokalen. Zorg dat je 31 lege bokalen hebt: voor 1 tot 24 december. Je geeft elke bokaal daarna een likje verf. Om de verf gelijkmatig aan te brengen, gebruik je best een spuitbus.

Spuit de verf vanop 20-30 cm op de bokaal. Best doe je dit buiten en gebruik je hand- en mondbescherming. Daarna is het tijd voor de versiering. Gebruik bijvoorbeeld kerstballen, dennentakjes of stukjes touw. Tot slot hang je aan elke bokaal een label van 1 tot 24. Vergeet niet alle bokalen te vullen met een verrassing zoals snoep, een geschenkje of een zeemzoete tekst. Zo kan je elke dag tot Kerst genieten van de inhoud.

Adventkalender van petbokalen voor kerst

2. Het bekerrendier

Wat heb je nodig? ⇒ Kartonnen drinkbekers, bruine spuitverf, lijmstift, schaar, googly eyes, pijpenragers en rode pompons

Ben je een fervent koffiedrinker? Dan gebruik je waarschijnlijk vaak kartonnen drinkbekers. Perfect! Want dat hebben we net nodig. Pak je drinkbekers, verf ze bruin en laat ze enkele uren drogen. Als je spuitverf gebruikt, doe je dit best in een goed geventileerde ruimte (bij voorkeur buiten) met een mondmasker op.

Daarna beginnen we aan het rendiergezicht. Gebruik een lijmstift om de googly eyes en de rode pompon op de beker te plakken. Gebruik daarna een schaar om de pijpenragers op lengte te knippen voor het gewei. Prik als laatste aan elke kant van de beker een gaatje om de pijpenragers te bevestigen. Je rendier is klaar!

Rendier van drinkbeker voor kerst

3. Kerst rond een fles

Wat heb je nodig? ⇒ Glazen flessen, rode en witte garen, takken en versiering

Neem wat lege glazen flessen en omwikkel ze met garen. Dat geeft ze onmiddellijk een andere uitstraling. Om helemaal in de sfeer van kerst te komen, kan je bijvoorbeeld rood en wit combineren. Denk eraan: hoe dikker de garen, hoe sneller het werkje vooruit gaat. Voeg op het einde nog een paar versierde takken toe en niemand zal je lege wijnflessen nog herkennen.

Versier flessen met garen

4. Meer dan een plastic zak

Wat heb je nodig?Gekleurde plastic zakken

Heb je nog kleurrijke plastic zakken die een tweede leven kunnen gebruiken? Tover ze dan om tot een originele verpakking voor je geschenk! Mocht je dat willen, kan je de zakken binnenstebuiten draaien waardoor enkel de effen binnenkant zichtbaar is. Nog een strikje errond, en je bent klaar!

Plastic zakken als geschenkverpakking

5. Rudolf, the carton-nosed reindeer

Wat heb je nodig? ⇒ Karton en cutter

Wat zou de Kerstman zijn zonder zijn rendier… Wil je Rudolf graag toevoegen aan je kerstdecoratie? Neem er dan een stuk karton bij. Met een cutter snij je uit het karton de poten, romp en gewei. Daarna snij je gleufjes in de uitgesneden figuren zodat je de stukken in elkaar kan schuiven. Je kan ze natuurlijk altijd verder bewerken met verf of glitter. Dat kies je volledig zelf. Ook voor andere kerstfiguren kan je aan de slag gaan met karton. Kerstbomen, kerstballen, sneeuwmannen… met een beetje fantasie is alles mogelijk.

Rendier figuren van karton

6. De meest hygiënische sneeuwman

Wat heb je nodig? ⇒ Toiletrollen, witte verf, pijpenragers, vilt, lijm, pompons en stiften

Gooi het kartonnen rolletje van je toiletpapier zéker niet weg want het kan nog dienst doen als… sneeuwman!? Om te beginnen moet je de toiletrol helemaal wit verven. Daar heb je soms meerdere laagjes voor nodig. Daarna kan je beginnen decoreren. Zoals je op de afbeelding hieronder ziet, kan je als sjaal een strookje vilt gebruiken.

Als oorverwarmer kan je gebruikmaken van pijpenragers en pompons. Met een beetje lijm kleef je alles vast. Tenslotte werk je deze kerstdecoratie af door het gezicht van de sneeuwman op de witte rol te tekenen – of je print gewoon een gezichtje af dat je nadien op de rol kleeft.

Van toiletrol tot sneeuwman

7. De rollenkrans

Wat heb je nodig? ⇒ Toiletrollen, verf (rood, groen, enz.), lijm en schaar

Nog toiletrollen over? Mooi zo! Die kunnen we gebruiken voor het maken van een kerstkrans. Eerst gaan we de toiletrollen een geschikt kleurtje geven. Naast groen of rood kan je ook kiezen voor zilver, goud, enz. Zolang het gewoon past in je interieur. Zodra de verf droog is, snij je de rollen in ‘schijfjes’ met een lange schaar.

Druk de schijfjes nu lichtjes plat totdat ze een meer ovalen vorm hebben. Daarna rest er je enkel nog met de lijm aan de slag te gaan. Maak eerst sterren van zo’n 5 tot 6 schijfjes. Zodra je er genoeg hebt, kan je ze onderling aan elkaar kleven totdat je een krans hebt. Waar een toiletbezoek al niet allemaal goed voor is…

Kerstkrans van toiletrollen

8. De geknipte raamdecoratie

Wat heb je nodig? ⇒ Effen karton, schaar, krijtstift

Begin met het uitsnijden van een patroon in een effen stuk karton. Je kan kiezen voor de vorm van een ster, kerstbal, kerstboom, enz. Die mal gebruik je vervolgens om een afbeelding te tekenen op een raam. Je gebruikt hiervoor best (witte) krijtstift. Ben je helemaal klaar? Dan kan je je kartonnen mal nog voorzien van een touwtje en het voor je raam hangen. Een simpele én geslaagde raamdecoratie voor kerst!

Kerst raamdecoratie van karton

9. De versnipperde kerstbal

Wat heb je nodig? ⇒ Gekleurde opvulsnippers en transparante kerstballen

Als je nog gekleurde opvulsnippers overhield van een luxueuze verpakking, dan hoef je die niet meteen weg te gooien. Gebruik ze anders om die saaie doorzichtige kerstballen op te vullen en ze te transformeren in iets écht unieks.

Opvulsnippers in transparante kerstballen

Bronnen beeldmateriaal:
www.diycarinchen.de/2019/11/diy-upcycling-adventskalender-aus-alten-glaesern-einfach-selber-machen/
www.youbrewmytea.com/reindeer-k-cup-christmas-decor-idea/
www.allfreeholidaycrafts.com/Christmas-Ideas/Festive-Upcycled-Christmas-Bottles/
www.thatbaldchick.com/toilet-roll-snowman/
www.salvagesisterandmister.com/upcycle-christmas-ideas/
www.wonderfuldiy.com/wonderful-diy-unique-christmas-wreath-from-paper-rolls/

Over de auteur

Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Populaire onderwerpen