Herbruikbare transportverpakkingen: maak de cirkel rond

3  min. leestijd 30 januari 2020

  Hoewel de gewone consument het waarschijnlijk niet merkt, komen herbruikbare transportverpakkingen achter de schermen steeds meer voor. Hun populariteit schuilt precies in die fameuze ‘herbruikbaarheid’. Het is het sleutelconcept om in de toekomst te komen tot een groenere en duurzamere logistiek. Lees hier alles over deze trend en vink de voordelen af voor jouw bedrijf.

  1. Wat zijn herbruikbare transportverpakkingen?

  Een eerste weetje om te melden: herbruikbare transportverpakkingen worden vaak aangeduid met hun Engelse term RTP. Dat staat voor Returnable Transport Packaging. Een RTP is een verpakking die je meermaals kan gebruiken. In tegenstelling tot een wegwerpverpakking wordt een RTP gewoon gewassen, gestapeld en teruggestuurd naar het bedrijf van oorsprong. Zo is het weer klaar voor het volgend transport en maken ze de cirkel rond. Voorbeelden zijn plastic palletten, koerierbakken of palletkisten.

  Van distributiecentrum naar winkel.

  Herbruikbare verpakkingen zie je in steeds meer sectoren. Voeding, automobiel, chemie en distributie zijn maar enkele van de populairste. RTP’s zijn doorgaans gemaakt van hout, metaal of kunststof. Bepaalde varianten, zoals houten palletten, gaan van bedrijf tot bedrijf. Dat kan dankzij hun standaardafmetingen. Andere verpakkingen zijn eigendom van een specifiek bedrijf. Ze blijven dus binnen hun interne cyclus (bv. koerierbakken).1

  Verkoop van herbruikbare transportverpakkingen bij RAJA

  2. Wat zijn de voordelen van RTP’s?

  Bespaar geld en ruimte 

  Kosten besparen doe je op twee vlakken. In de eerste plaats bij de aankoop. Een herbruikbare verpakking is weliswaar duurder dan een wegwerpverpakking. Maar die meerkosten veranderen al snel in een groter rendement omdat je een RTP veel vaker kan gebruiken.

  Een tweede besparing zien we op het vlak van transport. Een RTP is doorgaans gemaakt van lichte materialen. Die drijven de CO2-uitstoot bij transport naar beneden. Daar komt bij dat de afmetingen van deze verpakkingen optimaal op elkaar zijn afgestemd. Resultaat? Je kan doorgaans meer verpakkingen per transport verplaatsen.

  Inklapbare en stapelbare transportverpakkingen.

  Verpak sneller en veiliger

  Met een RTP verpak je je producten een stuk eenvoudiger en sneller. Bij een herbruikbare koerierbak heb je bijvoorbeeld geen aparte kartonnen dozen meer nodig, alsook geen omsnoeringsbanden, tapes, wikkelfolies, enz. In tegenstelling tot een wegwerpverpakking kan een RTP bovendien meerdere malen worden geopend en gesloten. Zo kan je de inhoud controleren zonder de transportverpakking te beschadigen.

  Tot slot: herbruikbare transportverpakkingen zijn gemaakt van sterke materialen (wat hen een langere levensduur geeft). Daardoor zijn je producten ook beter beschermd bij een woelig transport.

  Bespaar kosten met een herbruikbare transportverpakking.

  Een duurzaam alternatief

  “Circulariteit” is hét woord van de toekomst. Door de materiaalkringloop te sluiten, verminderen we de afvalproductie en het gebruik van ruwe grondstoffen.2 Heel wat RTP’s zijn bijvoorbeeld gemaakt van kunststoffen zoals PP en PE. Twee materialen die eenvoudig en meermaals zijn te recycleren.

  Dankzij herbruikbare transportverpakkingen wordt de hoeveelheid afval die de logistieke sector produceert aanzienlijk verminderd. Met een goed onderhouden RTP kan je tientallen, of zelfs honderden ritten afleggen.

  3. Deze RTP’s mogen bij jou niet ontbreken

  Populaire herbruikbare transportverpakkingen

  Type RTPVoorbeelden van kantoor- en magazijnwerk Eigenschappen en gebruik
  Soorten werk
  (1) Palletten
  van hout of kunststof
  Geschikt voor export (indien ISPM15-conform).
  Perfect stapelbaar.
  Voor transport van grote hoeveelheden goederen.
  (2) Palletkisten
  van kunststof (PP)
  Gladde binnenkant beschermt de inhoud van de kist.
  Ideaal voor non-food: sportartikelen, textiel, kleding…
  Voor opslag of transport van lichte tot middelzware goederen.
  (3) Koerierbakken
  van kunststof (PP)
  •  Ideaal bij een interne transportcyclus.
  •  Stapelbaar en nestbaar voor max. plaatswinst.
  •  Voor transport van kleine goederen van/naar een andere vestiging.
  (4) Stapelbakken
  van kunststof (PP)
  Maximale ruimtebenutting: te combineren met andere euronorm stapelbakken of europalletten.
  Voor opslag of transport van kleine of lichte goederen.

  Bronnen:
  1 www.preventpack.be/nl/dossier/industri%C3%ABle-verpakkingen
  2 www.valipac.be/nl/de-overgang-naar-circulaire-economie-vergemakkelijken/#onzeprojecten

  Over de auteur

  Christophe Jansen: Christophe werkt als auteur voor RAJA. Als Content en Communicatie Specialist geeft hij vorm aan het verhaal achter RAJA's producten.
  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

   

  Populaire onderwerpen